Doğu'yu yatırım heyecanı sardı!

Doğu'yu yatırım heyecanı sardı!
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'taki sivil toplum kuruluşlarınca sevinçle karşılandı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'taki sivil toplum kuruluşlarınca sevinçle karşılandı.

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı tarım, sağlık ve ekonomi başta olmak üzere her alanda bölgesel kalkınmaya katkı sunacak yatırım hamlesi, sanayi çevreleriyle iş adamlarını heyecanlandırdı.

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, AA muhabirine, yatırım ve kalkınma hamlesini olumlu bulduklarını söyledi.

Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı maddelerin bölgede maden ve petrol rezervinin çıkarılmasını destekleyeceğini anlatan Bozkurt, istihdam konusunda da önemli gelişmelerin yaşanacağını kaydetti.

"Kalkınmaya ivme kazandıracak"

Bozkurt, sanayi çevresinin de paket kapsamına alınmasının daha anlamlı olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Doğrusu Başbakan'ın açıkladığı bu paketi çok değerli buluyoruz. Paketin içinde makine desteğinden tutun da her türlü teşvik yer almakta. Ekonomik anlamda çok önemli maddeler yer alıyor. Paketteki bu maddelerin uygulanması, toplumsal barış konusunda da son derece önemlidir. Paket, üretime, istihdama, ekonomiye ve kalkınmaya muazzam bir ivme kazandıracak. Bölgemize ve ilimize şimdiden hayırlı olsun."

Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Kerem Baynal da bölgesel kalkınmaya katkı sunacak yatırım hamlesini anlamlı bulduklarını ifade etti.

"İşsizliğe çözüm olacak"

Yatırım ve kalkınma hamlesinin kapsamlı maddeler içerdiğini kaydeden Baynal, şu değerlendirmede bulundu:

"(Paket) Terör olaylarının yoğunlaştığı bu süreçte bölgenin en büyük sıkıntısı olan işsizliğe çözüm olacaktır. Bu açıdan açıklanan yatırım ve kalkınma hamlesi, bölgeyi şahlandıracak. Bu paketi diğer ekonomik paketlerden farklı görüyoruz. Her ilde fabrikaların kuruluyor olması istihdam anlamında çok önemlidir. Yine üretilen malın pazarlanması için devlet garanti veriyor. Terörden zarar gören vatandaşlarımıza yeni konutların yapılması anlamlıdır. Yine açıklanan bu maddeler, bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracaktır. Başbakan, 'bölgede yatırımcının güvenliğini biz sağlayacağız.' dedi. Bu nedenle yatırım ve kalkınma hamlesini ekonomik ve sosyal açıdan çok önemli buluyoruz. Artık bugünden sonra terörü konuşmamalıyız."

"Türkiye emin adımlarla ilerliyor"

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz ise yatırım ve kalkınma hamlesini bölgedeki 23 ilin kalkınması için değerli gördüklerini anlattı.

Paketin ekonomik anlamda içi dolu olduğunu kaydeden Cengiz, "Açıklanan bu ekonomik maddeler çok anlamlıdır. Türkiye emin adımlarla ilerliyor. Bizim güvenlik konusunda bir sorunumuz yok. Burada halk var, halktan da güçlü kimse yoktur. Terör halktan daha güçlü değildir. Teşvik programıyla istihdam sorunu büyük ölçüde çözülecektir. Hastalık doğru tespit edilip, doğru teşhis konulursa terör de biter." diye konuştu.

"Hakkari'ye ayrılan 2,5 milyar lira da çok ciddi ödenektir"

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, ekonomik hamlenin bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını söyledi.

Paketin bölge ekonomisini güçlendireceğini belirten Taş, "Başbakanımızın açıkladığı bu maddeler yatırımcıyı heyecanlandırdı. Bölgedeki istihdam sorununu önemli oranda çözecektir. Bölgede bir huzursuzluk var. Bu da yatırımcının önünü kapatıyor. Biz yine de bu teşviklerle işimize bakacağız. Bölgenin ekonomisini iyileştirmek için atılan adımlar bu anlamda önemlidir." dedi.

Yatırım ve kalkınma hamlesinin bölgede sevinçle karşılandığını anlatan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir de ekonomik teşvik programını çok olumlu karşıladıklarını ifade etti.

"Paket bizde heyecan yarattı"

Başbakan'ın batıdaki yatırımcıyı doğuya çekmek istediğini değerlendiren Özdemir, şöyle konuştu:

"Yatırımcıyı cezbetmek için önümüzdeki en büyük sıkıntılardan birisi huzurdur. Öncelikle bizim bölgeye huzur gelmesi lazım. Canımız 30 yıldır yanıyor. Batıdaki bir anne babanın canı ne kadar yanıyorsa bizim de o kadar canımız yanıyor. Havalimanımız da açılırsa bu da yatırımcıya katkı sunar. Yatırımcı huzurlu limanları, huzurlu coğrafyaları sever. Bu paket bizde heyecan yarattı. Tabii bunun pratiğini gördüğümüz zaman bizde daha çok canlılık yaratacak. Hakkari'ye ayrılan 2,5 milyar lira da çok ciddi ödenektir. Yüksekova'nın ekonomisini şaha kaldıracaktır."

"Gün, birlik ve beraberlik günüdür"

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan da bölgedeki finans sıkıntısının giderilmesi açısından açıklanan teşvik paketinin önemli olduğunu dile getirdi.

23 ili kapsayacak maddelerin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Tezcan, şunları söyledi:

"Terör örgütü FETÖ, kendilerin destek veremeyen herkesi fişlemişti. Bu teşvik paketleriyle FETÖ'nün yarattığı tahribatın giderilmesi lazım. Yine tarım ve hayvancılık konusunda da önemli gelişmeler olacak. Yatırımcının ürettiği ürünlerin devlet tarafından alınması güvencesi de önemlidir. Bu teşvik paketiyle bölgeler arasındaki bu kalkınmışlık farkının giderilmesi lazım. Gün, birlik ve beraberlik günüdür. Ekonomik paketinin bölgemize hayır getirmesini diliyorum."