Demirtaş Van'da konuştu; Var mı böyle adalet?

Demirtaş Van'da konuştu; Var mı böyle adalet?
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Van'daki 'darbeye hayır' mitinginde açıklamalarda bulundu.

Diken'in haberine göre, Van'da düzenlenen mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Sadece orduyu değil, diğer partileri de Saray'a bağladılar" yorumunda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, darbe girişiminin ardından AK Parti, CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağlandığını savunarak, HDP'nin tek muhalefet partisi olduğunu söyledi.

HDP, Erdoğan'ın Meclis'teki partilerle görüşmesine davet edilmemiş, bugün Başbakan Yıldırım'ın ziyaret listesinde CHP ve MHP yer alırken, HDP yer bulamamıştı. Son olarak Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi 7 Ağustos'ta Yenikapı'da düzenlenecek olan mitingde konuşmak üzere davet göndermişti, ancak Demirtaş'ın adını söylememişti.




‘ONLARIN KURDUĞU MİLLİ MUTABAKAT DEĞİL’

Van’da düzenlenen darbe karşıtı mitingde konuşan Demirtaş, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte yürürlüğe konan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) TSK’nın yapısının değiştirilmesini eleştirerek, “Sadece orduyu değil, diğer partileri de Saray’a bağladılar. HDP Türkiye’nin tek muhalefet partisi, tek yönetim alternatifidir. Onların kurduğu milli mutabakat değil pilli mutabakattır. Demokratik mutabakatı sağlamadılar, o pil uzun süre götürmez” diye konuştu.



‘VAR MI BÖYLE ADALET’

AKP, CHP ve MHP’nin otoriter zihniyette buluştuğunu savunan Demirtaş, bunun zayıflık değil güç olduğunu belirterek, “Gülen’e gösterdiğiniz saygının binde birini bize gösterseydiniz, şimdiye kadar bu ülkede barışı, kardeşiliği kurmuştuk” dedi.



Demirtaş, darbe girişiminin ardından başlatılan tasfiyelere de değinerek, “Bir yanda ‘Cemaat beni kandırdı, Allah affetsin’ bir yanda ‘Cemaat seni kandırdı, işten atıyorum.’ Var mı böyle adalet?” dedi.



İHA'nın haberine göre; Demirtaş, darbecilere karşı tankların önüne çıkan vatandaşların duruşlarının son derece saygın ve kahramanca olduğunu söyledi.

HDP ve DBP il örgütlerince Van’da ‘Darbelere Hayır Demokrasi Hemen Şimdi’ adıyla yapılan mitinge HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in yanı sıra HDP Van milletvekilleri HDP ve DBP il, ilçe eş başkanları, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İki Nisan Kavşağı’nda yapılan mitingde konuşan Demirtaş, Türkiye’nin çok zor günlerden geçtiğini belirterek, “Bizler askeri darbelerden cunta zihniyetinden, ordunun yönetime ve siyasete sürekli olarak kendi ağırlığını koymasından çok çekmiş bir halkız. Bizler hiçbir zaman askeri darbe ve cuntaların bizi kurtaracağına inanmadık. ‘Şu ülkede darbe olsa da kurtulsak’ demedik. İnanın ki 15 Temmuz akşamı sokağa çıkan tanklar parlamento dahi sivil insanları katleden helikopterler ve savaş uçaklarının arkasındaki siyasi güç kimse bizler onu istiyoruz. HDP olarak darbecilerle cuntacılarla paraleliyle hiçbir şekilde ilişkimiz olmadı” dedi.

“İÇ SAVAŞ ÇIKARABİLSELERDİ DARBE YÜZDE YÜZ BAŞARILI OLACAKTI”

Darbenin iyisi kötüsü olmadığını vurgulayan Demirtaş şunları söyledi:

“Darbe kötüdür 12 Eylül darbesi 28 Şubat Post Modern darbesi, 27 Nisan muhtırası bunların siyasete en ufak bir katkısı olmadı. Bizler de darbeden yana olmadığımız daha ilk saatlerde gösterdik. Bizim darbenin karşısında olmamız darbenin başarısız olmasındaki en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü darbeciler bir şekilde darbe yanlısı darbe karşıtı diye toplumu ayrıştırmak ve halkı bölmek için hazırlık yaptılar. Burada bir iç savaş çıkarabilselerdi darbe yüzde yüz başarılı olacaktı. Buradaki en kritik duruş bizim duruşumuzdu.”

“TANKLARIN ÖNÜNE ÇIKAN YURTTAŞLARIMIZIN DURUŞU SON DERECE SAYGIN VE KAHRAMANCADIR”

Darbecilere karşı tankların önüne çıkan vatandaşların duruşlarının son derece saygın ve kahramanca olduğunun altını çizen Demirtaş, “Elbette tankların önüne çıkan silahların namluların karşısına çıkan her yurttaşımız kendi iradesine sahip çıkma cesareti ve kararlılığını göstermiştir. Onların duruşu da son derece saygın ve kahramancadır. Darbeyi durduran nedenlerden bir tanesi de halkın bunun karşısında durmasıydı. Bizler işte hep birlikte bunu engelledik. Bu ülkenin barışı huzuru ve güveni her birimiz için Türk için de Kürt için de son derece kritik bir öneme sahiptir. Darbeyi atlatacağız ve darbe girişiminden kurtulacağız” diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise Türkiye’nin zor süreçlerden geçtiğini belirterek, tehlikenin henüz geçmediğini savundu.

MİTİNG SONRASI KISA SÜRELİ GERGİNLİK



Konuşmaların ardından PKK lehine slogan atan bir grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederken çıkan arbedede 1 gazeteci, 1 polis memuru ile 3 vatandaş yaralandı. Gerginlik grubun ara sokaklara kaçmasıyla sona erdi.



AA'nın haberine göre;
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Darbeyi durduran nedenlerden biri de halkın topyekün karşı durmasıdır. Eğer bizler küçük bir tereddüt gösterseydik, Türkiye'de iç savaş çıkaracaklardı. İşte hep beraber bunu engelledik. Şimdi darbeye nasıl gelindi, bu sorunun cevabını bulma zamanıdır." dedi.

Partisinin, İki Nisan Kavşağı'nda, "Darbelere Hayır, Demokrasi Hemen" sloganıyla düzenlediği mitingde konuşan Demirtaş, askeri darbelerden, cunta zihniyetinden, ordunun yönetime, siyasete sürekli ağırlığını koymuş olmasından çok çektiklerini belirterek, hiçbir zaman bir askeri darbenin ya da cuntanın kendilerini kurtaracağına inanmadıklarını söyledi.

Yatıp kalkıp ülkede darbe olsun diye dua edenlerden olmadıklarını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Her zaman öz gücümüze inandık, kurtuluş ellerimizdedir. 15 Temmuz akşamı sivil halkı bombalayan tank ve helikoptere emir veren bellidir. Onların bir kısmı yakalandı ama asıl şu darbe girişiminden medet uman siyasi anlayıştır. Bunun arkasındaki siyasi güç kimse onun ortaya çıkarılmasını istiyoruz. HDP olarak darbeci, cuntacı ve paralelle hiçbir şekilde ilişkimiz olmadı. Şimdi bu kadar general ve asker darbe yapıyor, ülkenin yönetimini ele geçirmeye çalışıyor da eğer bunlar başarılı olsaydı kimi başbakan yapacaklardı? Bizleri başbakan yapmayacaklardı, bu kesin. Eminim biliniyor ama neden açıklanmıyor onu merak ediyorum. Acaba geçmiş dönemlerde çok kritik görevlerde bulunmuş AK Partililer içlerinde olmasın. Bu darbecilerin bizleri başbakan yapamayacaklarına göre bir başbakan adayları vardı. Bakanlar Kurulu herhalde boş kalmayacaktı. Şimdi neden açıklamıyorsunuz.? Kaç tane bakan, milletvekiliniz vardı bu darbe girişimin içinde? Oraya askerlik görevini yapmak için giden zavallı erleri linç etmek ve öldüresiye dövmek kolay. Cemaate gönül vermiş insanlardan hesap sormak kolay ama darbe girişiminin içinde yer alan AK Partililer nerede, onlar ortaya çıkacak."

"DARBEDEN MEDET UMMADIĞIMIZI İLK SAATLERDEN GÖSTERDİK"

Darbe girişiminde bulunanlardan hesap soracaklarını kaydeden Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Darbenin iyisi ya da kötüsü olmaz, darbenin her türlüsü kötüdür. 12 Eylül darbesi, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan muhtırasının demokratik siyasete en ufak bir katkısı olmadı. 12 Eylül darbesinde Kenan Evren yönetime el koyduğunda Süleyman Demirel başbakandı ama o dönem darbeye karşı olanlar Demirel'i desteklemek için darbeye karşı çıkmadılar. Darbeye karşı çıkmak ilkesel bir tutumdur. Demokrasiye, demokratik siyasete inanıyorsanız, darbe iyi midir, kötü müdür, sağdan mı, soldan mı bakamazsınız. Önce darbeye karşı çıkacaksınız. Biz bunu yaptık. Darbeden medet ummadığımızı daha ilk saatlerden gösterdik. Bizim net bir şekilde darbeye karşı olmamız, darbenin başarısız olmasındaki en büyük anahtardır. Çünkü darbeciler toplumu ayrıştırmak, yani darbe karşısı ve darbe yanlısı diye bölmek için hazırlık yaptılar. Eğer oradan bir iç savaş çıkarabilselerdi, darbe yüzde yüz başarılı olacaktı."

Darbe girişimi sırasında kritik bir duruş sergilediklerini savunan Demirtaş, 15 Temmuz akşamı tankların, silah namlularının önüne çıkan her vatandaşın, iradesine sahip çıkma kararlılığı gösterdiğini söyledi.

-"DARBEYE KARŞI ÇIKANLARIN DURUŞU KAHRAMANCA"

Darbeye karşı çıkanların duruşunun son derece saygın ve kahramanca olduğunu anlatan Demirtaş, "Darbeyi durduran nedenlerden biri de halkın topyekün karşı durmasıdır. Eğer bizler küçük bir tereddüt gösterseydik, Türkiye'de iç savaş çıkaracaklardı. İşte hep beraber bunu engelledik. Şimdi darbeye nasıl gelindi, bu sorunun cevabını bulma zamanıdır."

Demirtaş, bu darbe girişimi bir daha yaşanmasın diye, ordu bir daha yönetime el koymaya kalkışmasın diye alınacak tedbirlerin konuşulması gerektiğini belirterek " Bizim kuruluş felsefemiz tekçiliğe karşı olmamızdır. Bu ülkede tek dil gerçekliği yoktur. Tek dil faşizmdir. Bizimle ülkenin demokratikleşmesi konusunda konuşmak isteyen olursa her zaman açığız. Şu ülkeyi el ele verip düze çıkarmak varken, hala bize tehdit ve şantajlarla boyun eğdirmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

MİTİNGİN ARDINDAN GERGİNLİK

Mitingin ardından güvenliği sağlayan polis ekiplerine havai fişek ve taşlarla saldıran gruba polis basınçlı suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruptan 5 kişi gözaltına alındı.