Çevreciler van gölü için toplanıyor

Çevreciler van gölü için toplanıyor
Türkiye Çevre Platformu 12-13 Nisan tarihlerinde Van'da toplanacak. Toplantıda Van Gölü kirliliği, Van Gölü koruma kanunu ve küresel ısınmanın tehlikeli boyutları konuşulacak. Toplantıya dünya Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Uyar katılacak.

 Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, 12-13 Nisan tarihlerinde 40 derneğin katılacağı Türkiye Çevre Platformu Temsilciler Meclisi Toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İki gün sürecek toplantı Van Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilecek. Van Gölü kirliliği, Van Gölü Koruma Kanunu'nun konuşulacağı toplantı Cuma günü saat 14.00'da başlayacak.


 

Toplantının ikinci gününde ekolojik toplum ve sorunları ele alınacak. Yaklaşık 40 ilden farklı çevre örgütü ve temsilcisinin katılacağını söyleyen Kalçık, "Toplantı, Cuma günü saat 14:00'da başlayacak. Toplantıya tüm STK'ları siyasi parti temsilcilerini, belediye başkanlarını çağırdık. Amacımız Van Gölü'nü kurtarmaktır. Toplantıya dünya Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Uyar'ın yanı sıra birçok akademisyen katılacak" dedi.

"Kapsamlı bir toplantı olacak"

Toplantıda Van Gölü kirliliği ve küresel ısınmanın tehlikeli boyutlarının ele alınacağını belirten Kalçık, "TÜRKÇEP bölge toplantısı gelenekselleşmiş bölge temsilciler meclisi ve yerel sorunların konuşulduğu sorun ve çözüm önerlerinin tartışıldığı etkinlikler toplantılar yapılmaktadır. Van Çevre Derneği olarak 12-13 Nisan tarihlerinde Van Ticaret ve Sanayi Odasında TÜRKÇEP temsilciler meclisi toplantısını yapacağız. Toplantıda iki temel konu tartışılacaktır. Birinci konu Van'ın olmazsa olmazı Van denizi, Van denizin kirliliği çözüm önerileri ve Van denizi koruma kanunun çıkması konusunda duyarlılık ve kamuoyu oluşturmak. İkinci konu ekolojik toplum doğamızın bu kadar kirlendiği küresel ısınmanın tehlikeli boyuta ulaştığı bu hassas durum da çözümün ekolojik toplum ve çözüm önerileri konuşulacaktır. 40 ilde çevre ve ekolojist dernek başkanları konularında uzman akademisyenlerin ve ilimizde STK'ların ve partilerin katılacağı kapsamlı toplantı düzenlenecektir" şeklinde konuştu.

"Katılımcılar görüş alış verişinde bulunacak"

12-13 Nisan tarihleri arasında Van TSO'da düzenlenecek toplantıda katılımcıların görüş alışverişinde bulunacağını söyleyen Kalçık, "Özellikle fosil yakıtların yarattığı kirliliğe çözüm olacak ekonomik temiz enerji olan yenilenebilir enerjinin topluluk enerjisinin, uygulamaya geçilmesi sera gazı etkisini oluşturan küresel ısınmaya neden olan fosil yakıt alternatifi yenilenebilir enerjinin önemi ve zorunluluğu tartışılacaktır. Aynı zamanda, Dünya Enerji Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar İRENEC Başkanı yenilenebilir enerji ve topluluk enerjisi konusunda, değerlendirmelerde ve görüşmelerde bulunacak. Hemşerimiz, Prof. Dr. Ahmet Özer özelde Van gölü genelde su ve su barışı konulu seminer verecek devamında kentleşme -çevre ve yerel yönetimler açısından, Van için gelecek perspektif sunumunu yapacak. Artı TV ekolojik odak TV program yapımcısı Pelin Cengiz Türkiye ve dünyada ekoloji mücadelesi değerlendirmesini yapacaktır. Tarım ekonomisi derneği başkanı prof dr Sadi Tayfun Özkaya, günümüzde daha da önemleşen tarım ve ekolojik tarım değerlendirmesi ve sunumu yapacaktır. İlimizde faaliyet yürüten birçok kuruluş Van Barosu, İHD, KESK, TMMOB, VSMMMO Van Hakkari Tabipler Odası, Ziraat Odası, Van ESOB ve birçok meslek odası toplantımıza katılarak görüş alış verişinde bulunacak" şeklinde konuştu.

Toplantıya TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'ın yanı sıra TÜRÇEP Van Temsilcisi, Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, TÜRÇEP Dönem Sekreteri Ecz. A. Oktay Demirkan, ÇEVDER Aktivistleri İnşaat Mühendisi Şemsettin Bakır, Çevre Mühendisi Şeref Sayın, Van Baro Başkanı Av. Zülküf Uçar, İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet, Tarım Orkansen Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Karakoyun, İç Anadolu Çevre Platformu Sekreteri Abidin Özkaymak, Kızıltepe Kent Konseyi Başkanı Aslan Başboğa, TMMOB Şehir Plancıları Odası Van Temsilcisi Mahmut Geyik, Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Özgür Deniz Değer, Antalya Ekoloji Meclisi Üyesi Mehmet Ali Yuva, Gazeteci Pelin Cengiz, Kemal Paşa Çevre Platformu Başkanı Recep Demirci, siyasi parti ve STK Temsilcileri katılarak fikirlerini söyleyecek.

Katılımcılar toplantının sonunda Van'ın tarihi turistik yerlerini gezecek.

Vansesi -  Burhan Ergin