Çelik Tanzimatı anlattı

Çelik Tanzimatı anlattı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN YYÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü tarafından Tanzimat Dönemi Fikir Hareketleri konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa eski Bakan Hüseyin Çelik katılarak bir konuşma yaptı.

 Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN YYÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü tarafından "Tanzimat Dönemi Fikir Hareketleri" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katılarak bir konuşma yaptı.

ÇELİK: ÇOK RAHATLIKLA KUTUPLAŞIYORUZ

Konferansta konuşan Çelik, “37 yıl önce çiçeği burnunda bir asistan olarak başladığı üniversiteye 20 yıl aradan sonra tekrar gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Çelik, “Son 20 yılda daha çok siyasi konuşmalar yaptım. Bugün buraya siyasi mesajlar vermeye gelmedim. Üniversitenin ilk kurulduğu dönemlerde 10-20 akademik personel vardı. Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ilk akademik personellerinden birisiyim. 2019 yılı Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasının 180’inci yıldönümüdür. Tanzimat Fermanı 2 buçuk bir metinden ibaret kalmadı. Bin dönemin, değişim, dönüşümün adı oldu. Tarihe bakışımız ya ifrat ya da tefrit kutbundadır. Bu bizim aldığımız eğitimle de ilgilidir. Dolayısıyla biz çok rahatlıkla kutuplaşıyoruz” dedi.

“GEÇMİŞTEKİ İYİLİKLERİ, ÖRNEK ALINACAKLARI BUGÜNE TAŞIYALIM”

Çelik konuşmasının devamında “Geçmiş olan bir şey iyidir diye bir şey yok. Geçmişte çok kötü şeyler de oldu. Dolayısıyla geçmişe körü körüne saplanmak gibi bir hastalığımızın olmaması lazımdır. Tabi mazi düşmanlığı da bir hastalıktır. Maziperestlik de doğru değil, mazi düşmanlığı da doğru değildir. Bunları hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Biz hayallerimizi hatıralarımızın önüne geçirmek zorundayız. Toplumsal hatıralarımız tarihtir. Biz ne için tarih okur ya da okuturuz. Geçmişteki iyilikleri, örnek alınacakları bugüne taşıyalım, Geçmişte düşülen hatalara bir daha düşmeyelim. Yaşanan hatalardan tecrübe çıkaralım ve bugün aynı hataya düşmeyelim diye tarihi öğrenir ve öğretiriz. Biz tarihi ibret ilmi olarak bileceğiz ve hayatımızı ona göre tensib edeceğiz.” Diye konuştu.

“YYÜ’NÜN KÖKLÜ BİR ÜNİVERSİTE OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİK”

Çelik’ten sonra bir konuşma yapan  YYÜ’nin köklü bir üniversite olduğunu söylemiştik. Üniversitemizin yetiştirmiş olduğu önemli iş insanları ve bakanlar çıktı. O isimlerden birisi hatta en önemlilerden bir tanesi olan bakanımız, 58-59’uncu hükümetlerde kültür bakanlığı ve milli eğitim bakanlığını başarılı bir şekilde yapmış olan, üniversitemizde asistanlık ve Türk Dili ve Edebiyatı bölüm başkanlığı yapmış olan çok kıymetli hocamız olan Hüseyin çelik hocamızı burada ağırlıyoruz.” Dedi. Şevli son olarak şunları söyledi: “Kendisine bizi kırmayıp geldiği için teşekkür ediyorum. Kendilerinin çok fazla kimliği var. Önemli bir dönemde siyasi döneme damga vurmuş bir isim. Son 10 yıldaki Hüseyin Çelik’ten ziyade kendisi akademik kimliği ile bilinen bir isim. Sayın hocamız aynı zamanda çok iyi bir bilim insanı. Çok sayıda kitabı var. Kendisine bizi kırmayıp geldiği için teşekkür ediyorum.”

 ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ