Çarşı pazarda fide satışları başladı

Çarşı pazarda fide satışları başladı
Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüsün etkisi devam ederken, evde kalmaya devam eden vatandaşlar da baharın gelmesiyle birlikte bahçe işleriyle uğraşmaya başladı.

Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da havaların ısınmasıyla birlikte, sebze ve meyve ekimi başladı. Bazı esnaflar da, batı illerinden getirttikleri fide ve tohumları şu sıralar satışa sunuyor. Esnaflar, vatandaşlardan gelen ilgiden ve satışlardan memnun, ancak geçmiş yıllara göre daha az bir satış yaptıklarını söyleyen esnaflar, bu durumu da koronavirüsün etkilerine bağlıyor.

Van’da Küçük Cami civarında fide satışı yapan esnaf İsmail Kurt, fide satışlarının normal düzeyde devam ettiğini belirterek, “Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olduğu için fide almak isteyen vatandaşlar hafta içi alışverişe geliyor. Biz de tezgâhımızda farklı çeşitleri bulundurarak vatandaşlara hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.

“TEZGÂHIMIZDA 15 ÇEŞİT FİDE VAR”

Konuyla ilgili görüştüğümüz esnaf İsmail Kurt, şunları söyledi: “Şuan tezgâhımızda 15 çeşit fide bulunduruyoruz, fide çeşitlerimiz Siirt, Mersin, Adana, Bursa ve Antalya bölgelerinden geliyor. Fide çeşitlerinin yanı sıra tohum çeşitlerimiz de bulunuyor. Fide çeşitlerimiz tane ve deste olmak üzere iki şekilde satılıyor, bunlar aynı tür ama iki farklı şekilde yani deste ve tane işi olarak satılıyor. Çeşitlerimiz şöyle; Asma salatalık, yer salatalık, asma domates, yer domatese, köy domatesi, acı, tatlı ve dolma biber çeşitleri, çilek, nane, patlıcan, roka ve marul gibi çeşitleri bulunduruyoruz. Fide fiyatları geçen seneye göre biraz pahalandı, bunun da sebebi nakliye ve yakıt masraflarından kaynaklanıyor. Fide fiyatları, çeşidine ve türüne göre değişiyor. 1 TL’den başlıyor, 3 TL’ye kadar çıkıyor. Yani en ucuzu 1 TL. Sezonumuz Nisan’ın 10’nunda başladı, Haziran ayının ilk haftasında biter. Satışlarımız geçen seneye göre biraz daha düşük, bunun da sebebi vatandaşların koronavirüsten dolayı dışarı çıkamamalarından kaynaklanıyor. Yani hafta sonu sokağa çıkma yasağı olduğu için fide almak isteyen vatandaşlar hafta içi alışverişe geliyor, biz de tezgâhımızda farklı çeşitleri bulundurarak vatandaşlara hizmet vermeye çalışıyoruz.”

Prestij  Haber: M. Selim Kurt