Bor: Beyaz Baston, gözümüzdür

Bor: Beyaz Baston, gözümüzdür
Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, Dünya Beyaz Baston Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 'Beyaz Baston görme engellilerin rahat hareket etmelerini, yolda giderken engellere takılmadan ilerleyebilmelerini sağlıyor.

Dünya Beyaz Baston Haftası dolayısıyla Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü yetkilileri Van Altı Nokta Körler Derneği’ni ziyaret eti. 


Yetkililer, daima görme engellilerin sorun ve taleplerini dinlemeye ve yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren dernek yöneticileri, gelen yetkililere gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. 

BEYAZ BASTONUN ÖNEMİ 

Haftaya dair açıklamada bulunan Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, Beyaz Bastonun görme engelliler için önemine değindi. 


Beyaz bastonun engellilerin gözü olduğunu belirten Bor, “Hafta dolayısıyla bizi ziyaret edenlere de anlatıyoruz, beyaz bastonun önemini onlara da anlatıyoruz. Beyaz Baston görme engellilerin rahat hareket etmelerini, yolda giderken engellere takılmadan ilerleyebilmelerini sağlıyor. Beyaz baston gözümüzdür, ayrılmaz yol arkadaşı ve rehberimizdir. Yalnızca ülkemizde değil, bu tüm dünyada da böyledir.” dedi.

PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Engellilerin Pandemi sürecinde yaşadıklarını da anlatan Bor, şöyle devam etti:


“Pandemide en çok biz engelliler zorluk yaşadık. Eğitimden iş konusuna, ulaşımdan sosyal yasama kadar her alanda biz engellilerin sıkıntıları katlanarak büyüdü. Eğitimde EBA sistemi ve diğer uzaktan eğitim araçları engellilerin erişimine yeterince uygun olmadığı için engelli öğrenciler maalesef uzaktan eğitimden gereğince yararlanamıyor. Engelliler bu sürede çocuklarına tablet, bilgisayar, internet gibi ihtiyaçları temin edemedi. Bakanlığın dağıttığı tabletlerden şuana kadar Van'daki engelli bireylerimiz faydalanamadı.” 

BEYAZ BASTON YASASI

Bor, Beyaz Baston Yasası çıkmasını istediklerini de söyledi. 


Birçok ülkede Beyaz Baston Yasası olduğunu, Türkiye’de de olması için talepte bulunduklarını belirten Bor, şöyle dedi:
“Şimdi birçok ülkede beyaz bastonun anlamını, önemini, standartlarını ve kullanım alanlarıyla bu konudaki kuralları düzenleyen Beyaz Baston Yasası var. Ama maalesef ülkemizde henüz böyle bir yasal düzenleme yok. Şimdiye kadar çok dile getirdik, çok başvurularımız oldu, talebimiz yerine gelmedi, hafta dolayısıyla da bir kez daha siyasi partilerimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Beyaz Baston Yasasını çıkarılması için harekete geçmesini istiyoruz.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI