Başkan Özgökçe’den çiftçilerin su sorunu için çözüm talebi

Başkan Özgökçe’den çiftçilerin su sorunu için çözüm talebi
Van’da bu yaz çiftçilerin birçoğunun dile getirdiği ortak sıkıntı olan sulama sıkıntısı konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kent genelinde birçok bölgede tarımsal verimliliğin düşmesine neden olan su sıkıntısına bir de son dönemlerdeki kuraklık uyarıları eklenirken, çiftçilerin sorunu daha cid

Van’da bu yaz çiftçilerin birçoğunun dile getirdiği ortak sıkıntı olan sulama sıkıntısı konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kent genelinde birçok bölgede tarımsal verimliliğin düşmesine neden olan su sıkıntısına bir de son dönemlerdeki kuraklık uyarıları eklenirken, çiftçilerin sorunu daha ciddi bir hal aldı. Konuyla ilgili öneriler, talepler sürerken Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü ve Müdür yardımcılarına sorunlarının iletilmesi için girişimlerde bulunarak Edremit ilçesinde bulunan mahallerde sulama ile ilgili sıkıntıları dile getirdi.

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal ve Uzman Tarım Danışmanı Emre Hakverir ile beraber Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mazhar Çalış, Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürü Ayhan Şahna, Edremit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Karahan ve son olarak Edremit Tarım ve İlçe Müdür Çağatay Mirahmetoğlu makamlarında ziyaret ederek, Edremit ilçesinde bulunan mahallelerde sulama ile ilgili sıkıntılar dile getirildi.

TALEPLER ÇÖZÜME KAVUŞMALI!

Sulama ile ilgili taleplerini dile getiren Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, “Ana kanallar üzerinde bulan tahliye kanallarının faaliyet dışı kullanılmasını engellemek için ana kanalların kapalı sistemlere dönüşmesi ve tahliye yerlerinde bulunan kapakların onarılması ile kapakların faaliyet dışı kullanımı ve aynı zamanda fazla su kullanımı engellemiş olacaktır. Tüm dünyada gıda ihtiyacı arttıkça, tarımsal sulama ihtiyacı aynı oranda artmakta ve suyu verimli ve modern sulama sistemleri ile kullanması gerekir. Tarımsal sulama ile ilgili olan teorik bilgileri çiftçilerle birer veya kurular tarafında yapılacak olan eğitimlerle anlatılması gerekmektedir. Kurumlar arasında bilgi alışverişi artırılmalı ve bitki sulama deseni modeli oluşturulmalıdır.” Dedi.

SULAR DOĞRU YÖNLENDİRİLMELİ

Taleplerini sürdüren Başkan Özgökçe, şöyle devam etti: “Engil Çayı suyu ile Şamran Kanalı suyu kot farkından dolayı kesişmediği ve Engil Çayı suyunun yıl boyunca Van Gölü’ne aktığı tespit edilmiştir. Engil Çayı üzerine yapılacak bir bent suyun Şamran sulama kanalına aktarılması ile sulama randımanı artmış olacaktır. Bu faaliyetin sonucunda Köprüler, Çayırbaşı, Gölkaşı ve Dönemec mahallelerinin tarımsal amaçlı su ihtiyacı giderilmiş olacaktır. Şamran Kanalı’nın Edremit kısmındaki bulunan Art Boyu, Köprüler, Çayırbaşı mahalleleri boyunca 17 kilometrelik alanların beton olmayışı nedeniyle suyun yüzde 80 toprak tarafından emilerek yer altı sularına karışmaktadır. Bu kısmın üstü açık ya da kapalı bir şekilde betonla yapılması ile en az 3.000-4.000 dekar arazinin kapsayan Köprüler, Çayırbaşı, Gökkaşı, Dönemeç, mahallelerinin sulanabileceği ön görülmektedir.”

ZERNEK SUYU TARIM ARAZİLERİNE AKTARILSIN

“Zernek Barajı’ndaki suyun tümüne yakını Gürpınar ilçesindeki mahallerinde kullanılmakta ve DSİ’nin su takip personellerinin yeteri olmayışı nedeniyle Zernek Baraj suyunu Engil Çayı’na aktığını var olan kanallar ve suyun Edremit ilçesinde bulunan Köprüler, Dönemeç. Mülk, Andaç, Enginsu mahallerinde ve Gevaş ilçesinde bulunan Uğurveren, Köklü, Kızıltaş, Aladüz, Atalan mahallerindeki su kanallarına 12 yıla aşkındır su verilmediği bu nedenle kanalların DSİ tarafından temizlenerek Zernek suyunun bu havzadaki olan tarım arazilerine aktarılmasını istiyoruz.”

 ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM-