Başkan Özgökçe sulama sorunu yaşayan çiftçileri dinledi

Başkan Özgökçe sulama sorunu yaşayan çiftçileri dinledi
Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, kentte sebze yetiştiriciliği yapan çiftçileri ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Çiftçilerin sorunlarını dinledi.

 Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Karasu Sulama Birliği Başkanı Nahsan Kaya ve Uzman Tarım Danışmanı Emre Hakverir ile birlikte ilçeye bağlı Tevekli ve Yumrutepe Mahallelerinde sebze yetiştiriciliği yapan çiftçileri ziyaret etti.  

“SULAMA PROBLEMİ YAŞIYORUZ”

Çiftçiler özellikle son zamanlarda sulama ile ilgili problemler yaşadıklarını belirterek, “Çok uzun yıllardır sebzecilik ile uğraşıyoruz. Burada 300 dönüme yakın sebze ektik. Bu sene yaşanan covid-19 pandemisi, gübre, tohum ve fide fiyatlarının yüksek olması bizi, üretimimizi çok olumsuz etkiledi. Burada yaşadığımız bir diğer sorunda sulama problemi. Hasadın yakın olduğu dönemlerde sebzelerimizi su ile buluşturamadık. Buradaki barajlarımızda su maalesef azalmış. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” dedi. 

“HER ZAMAN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe de tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık nedeniyle yaşanan hayati tehlikeye rağmen bıkmadan usanmadan üretmeye devam eden çiftçilerin emeklerinin kıymetli olduğunu ifade ederek, “ Tevekli ve Yumrutepe köylerimizde sebzecilik yapan çiftçilerimiz, bizi arayarak sulama ile ilgili problemlerinin olduğunu söylediler. Biz de yaşanan sıkıntıyı, sorunu hemen yerinde görmek için çiftçilerimizi sulama birliği başkanımızla tarlada hasat yaparken ziyaret ettik. Çiftçilerimiz büyük emek ve gayretle, büyük bir alanda sebze ekmiş. Her açıdan zor bir yıl geçiriyoruz. Yaşanan pandemi, birçok kalemde fiyatların çok yüksek olması çiftçilerimizi çok zorladı. Bir de böyle lokal sorunların oluşması tabi üretimi daha da zorlaştırıyor. Burada son günlerde sulama problemi meydana gelmiş. Büyük bir alan barajlardaki su seviyesi belli, sulama birliğimiz iyi niyetle elinden geleni yapıyor. Ama bazen suyu her yere aynı seviyede ve miktarda yetiştirmek mümkün olmuyor. Çiftçilerimiz üretmeye devam etsin, kararlı olsunlar. Oda olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız.” diye konuştu.

“BÜTÜN ÇİFTÇİLERİMİZE EŞİT DAVRANIYORUZ”

Karasu Sulama Birliği Başkanı Nahsan Kaya ise sulama problemlerinin bu aylarda yaşanabileceğini dile getirerek şöyle konuştu: “Üretim, ekim, çiftçilik bütün bu kavramlar benim için çok değerli. Bu bölgemizde sebze yetiştiriciliği yapan onlarca çiftçimiz var. Sulama Birliği olarak köylerimize ekim, dikim, hasat zamanı defalarca geldik, barajlarımızı kontrol ettik. Zaten daha önce çiftçilerimize 9’uncu ayın ortalarından sonra su sıkıntısı yaşanacağını söylemiştim. Çünkü peryodik olarak barajlarımızı su seviyesini, su debisini ve gerekli bütün teknik incelemeleri yapıyoruz. Barajlardaki sularımız maalesef azaldı. Bölgemizdeki diğer sorun da artezyen su kuyularının varlığı. Bu yöntemle suyu bilinçsizce kullanan çiftçilerimiz, vatandaşlarımız var. Bu durumda su hoyratça kullanılıyor, Bunun önüne geçmemiz lazım. Bütün çiftçilerimize eşit davranıyoruz. İstiyoruz ki üretim her zaman devam etsin.”