Başbakan'dan Van için müjde!

Başbakan'dan Van için müjde!
Başbakan Binali Yıldırım, Van'da katıldığı toplu açılış ve temel atma töreninde konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, Van-Yüksekova ve Hakkari karayolundaki çalışmalara ilişkin, "Bu yolda biliyorsunuz, çalışırken ne kadar iş makinesi yandı, ne kadar orada çalışanlar taciz edildi, kaçırıldı ama onlar ne yapmaya çalışırsa çalışsın, hiç merak etmeyin biz de inatla Van'ın, Hakkari'nin, Türkiye'nin her köşesine hizmetleri birer birer götüreceğiz, inşallah." dedi.

Başbakan Yıldırım, Kinyas Kartal Bulvarı'nda düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde bir vatandaşlara hitap etti.

Van depremi sonrasında bir televizyondaki canlı yayında iletişimin tamamen kesildiğini anımsatan Yıldırım, "İşte, nereden nereye? Bir saniye bile iletişim, ulaşım kesilmedi, Ankara buradaydı, yanınızdaydı. Geçmişte de yanınızda, bugün de yayınınızda, gelecekte de yanınızda olmaya devam edecek." diye konuştu.

"Biz Van'ı İstanbul'dan, İstanbul'u da Van'dan ayrı düşünebilir miyiz?" diye soran Yıldırım, "Van bizim için çok değerlidir, Diyarbakır, Erzurum gibi değerlidir. Bugün burada oluşumuz tam da bunun göstergesidir." ifadesini kullandı.

Van'a 14 yılda 20 milyar lira yatırım yapıldığını ve desteğin sağlandığını, bugün de toplam tutarı 270 milyon lirayı bulan 23 tesisin açılışını gerçekleştireceklerini anlatan Başbakan Yıldırım, yapımı tamamlanan eserlerin hayırlı olmasını diledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca gerçekleştirilen yatırımlar hakkında bilgi veren Yıldırım, Van'da tamamlanan sulama tesisleriyle, 330 bin dönüm araziyi suyla buluşturduklarını bildirdi.

Van'a yıllardır her alanda hizmetlerinin devam ettiğine işaret eden Başbakan Yıldırım, Van'a 25 bin 172 konut yapıldığını ve bu rakamın kendi konutunu yapmak için sağlanan kaynaklarla, 35 bine kadar çıktığını vurguladı.

Yıldırım, şehir merkezi, Bostaniçi Beldesi, Gürpınar, Edremit ve Gevaş ilçeleriyle Çiçekli'nin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan tesisleri hizmete aldıklarını ifade etti.

Özellikle ulaştırma alanında çok büyük yatırımlar yaptıklarını aktaran Yıldırım, "Akıllarınca Türkiye'yi bölmeye çalışanlara inat biz yolları böldük, hayatları birleştirdik." dedi.

Van'a 487 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını kaydeden Yıldırım, "İşte farkımız bu, işte AK Parti farkı bu, hizmet farkı bu. Bizim hizmetlerimizin ulaştığı yere onların hayalleri bile ulaşamaz." ifadesini kullandı.

Bitlis'i, Van'a bölünmüş yollarla bağladıklarını ve Van Gölü'nün etrafını tamamen bölünmüş yolla kuşattıklarını anımsatan Yıldırım, Ferit Melen Havalimanı'nı genişlettiklerini ve 144 binden 1,5 milyona çıkardıklarını kaydetti.

 Kuzgunkıran mevkisini de tünelle geçtiklerini ve yakında aynı bölgeye ikiz tünel yapacaklarını belirten Yıldırım, Van'ı Yüksekova ve Hakkari'ye bağlayan yolun inşasının da tüm hızıyla devam ettiğini, bu yol üzerinde de her biri 3,5 kilometre olan iki tünelin bulunduğunu aktardı.

Ulaştırma konusunun kendi alanı olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, "Ne yaparsa yapsınlar, Van'ın çevre yolunu yapacağız, engel olamayacaklar, güçleri yetmeyecek. Hayırlı, uğurlu olsun." dedi.

Eğitimde de büyük hizmetlere imza attıklarını ve 10 bin 374 adet sınıf inşa ettiklerini ve depremden sonra 30 adet yeni okul yaptıklarını anımsatan Yıldırım, 14 yılda Van'a gönderilen ilave öğretmen sayısının 24 bin 298 olduğunu şubat ayındaki atamalarda da bin 59 öğretmenin daha Van'da göreve başladığını bildirdi.

Gençlerin sosyal gelişimlerini sağlamak için öncelikli çalışmalar yaptıklarını ve 2002'de 9 olan spor tesisi sayısını 40'a çıkardıklarına işaret eden Yıldırım, 9 adet gençlik merkezi yaptıklarını, bin 944 olan yurt yatak kapasitesinin de 8 bin 79'a ulaştığını anlattı. 

Tekstil Kent Projesini tamamlayacaklarını ve projeyle Van'da toplam 7 bin 500 vatandaşa iş alanı sağlanmış olacağını kaydeden Yıldırım, bu ve benzeri projeleri artırarak sürdüreceklerini bildirdi. 

- "Van'a son 14 yılda 8 hastane kazandırıldı"

Başbakan Yıldırım, son 14 yılda sağlıkta, Van'a 8 hastane kazandırdıklarını, son 500 yataklı hastanenin de Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık döneminde açıldığını anımsattı.

Van'da 2002'de sayısı 3 olan ambulansın bugün 74'e çıktığını anlatan Yıldırım, "İşte insanı düşünmek bu, işte sağlıkta dönüşüm bu." diye konuştu.

Van'ı 2008 yılında sanayide ve konutta doğalgazla buluşturduklarını aktaran Yıldırım, Van'da evlerin yarısına yakının doğalgaz kullandığını, kısa zamanda tüm evlere ve iş yerlerine doğalgazın gitmiş olacağını ifade etti. 

"Son 14 yılda tarımda, çiftçilerimize tam bir katrilyon nakdi yardım yaptık. 437 milyon hayvancılığa büyükbaş, küçükbaş destek verdik. Turizm ve tarih alanında Van'da ezberbozan işlere imza attık" diyen Başbakan Yıldırım, Van'daki tarihi ve kültürel mekanlarda 19 restorasyon çalışması yaptıklarını kaydetti. 

Van'ı cazibe merkezi yapmak için ilk adım olarak Abalı Kayak Tesisi'ni hizmete aldıklarını, Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi'ni bitirdiklerini, Urartu Müzesi'ni tamamladıklarını vurgulayan Yıldırım, "Daha pek çok hizmet ve eser var fakat vakit sınırlı, oruç ağızla sizi yormak istemiyorum. İşimiz çok, kaybedecek vaktimiz hiç yok. Van'a birçok hizmetler yapacağız. Bundan hiç endişeniz olmasın." değerlendirmesinde bulundu. 

Saray, Sırımlı barajlarında yapım çalışmalarının devam ettiğini, Çaldıran Çubuklu Barajı'nın da ihalesini bu yıl içinde yapılacağını açıklayan Yıldırım, Morgedik Barajı ile Erciş ve civarının su ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

203 kilometre uzunluğundaki Van-Yüksekova-Hakkari yolunun bölünmüş hale getirileceğine işaret eden Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu yolda biliyorsunuz, çalışırken ne kadar iş makinesi yandı, ne kadar orada çalışanlar taciz edildi, kaçırıldı ama onlar ne yapmaya çalışırsa çalışsın, hiç merak etmeyin biz de inatla Van'ın, Hakkari'nin, Türkiye'nin her köşesine hizmetleri birer birer götüreceğiz, inşallah."  

1986 yılında inşaatına başlanan Erciş, Muradiye, Çaldıran yolunun 2018'de tamamen bitmiş olacağını aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

"Tatvan ile Van arasında, Van Gölü üzerinde biliyorsunuz, tren ferileri çalışıyor. Bu tren ferileri çok eskidi artık hizmet veremiyor. 40 yıldır hizmet verdi, şimdi artık onları emekliye ayırıyoruz. Peki, ne olacak, Van Gölü'nde taşımacılık duracak mı? Elbette durmayacak, Van Gölü'ne yakışır, 2 tane modern feribotu hizmete alıyoruz, kapasitesi 50 vagon her biri. Öbürleri ne kadardı 5 vagon. Bunların isimlerini merak ediyor musunuz? Feribotlara güzel isim bulduk. Feribotlarımızın birisinin adı İdrisi Bitlisi, birisinin adı da Sultan Alparslan. Hayırlı uğurlu olsun."

Yıldırım, Van Hakkari yolunda 2 tünel yapıldığını, Bahçesaray'a da 2 bin metrekarelik kar tüneli yapıldığını anlattı. 

Başbakan Binali Yıldırım, “Dağa çıkarılan gençlere sesleniyorum; Gençler gelin bu umutsuz yolculuktan vazgeçin. Sıcak yuvanıza, ana babanıza gelin. Devletimizin size uzattığı o eli tutun. El ele tutuşalım, birlikte daha güzel bir Türkiye için geleceğe emin adımlarla ilerleyelim” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Van’da yaptığı 269 milyon TL’lik yatırımların temel atma ve toplu açılış törenlerine katılmak üzere Van’a gelen Başbakan Binali Yıldırım, Kinyas Kartal Bulvarı’nın yanındaki alanda düzenlenen törene katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, bakanlığın tanıtım videosunun gösterimiyle devam etti. Başbakan Binali Yıldırım,yaptığı konuşmada, “Manevi havasını teneffüs ettiğimiz mübarek Ramazan gününde milletimiz ve ülkemiz için huzur diliyorum. Yol arkadaşlığımız daim olsun. İçinde bulunduğumuz Ramazanımız, tuttuğumuz ve tutacağımız oruçlarımız makbul olsun. Allah tüm ibadetlerimizi kabul etsin. Sizleri bizlerle buluşturan Mevla’ya hamd ediyor ve sizlerle beraber olmaktan bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

“NÖBET DEĞİŞİMİ YAPTIK”

Parti olarak nöbet değişimi yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Nöbet değişimi yaptık. Ahmet Beye yaptığı hizmetlerden dolayı çok teşekkür ederim. Hükümetimiz hemen kuruldu. En kısa sürede kurulup güven oyu aldı hükümetimiz. 65 hükümetimizdeki bakan arkadaşlarım plakası 65 olan Van’da sizlerle iftar yamaya, dualarınızı almaya geldik. İftar sofranızı paylaşmaya geldi yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı sizlerle paylaşmaya geldim. Her zaman kadirşinas, misafir sever insanı ile gönüllere taht kuran Vanlı kardeşlerimizin dost sofrasında sizlerle buluşmaya geldik. Tabi Van’a gelinirken eli boş gelinir mi? Bugün Van’a kazandırdığımız eserlerin toplu açılışlarını birlikte yapacağız. ‘Dünyada Van, ahirette iman’ diye bir sözünüz var. Mavi gölüyle gönüllere taht kuran Van’ın vefakar insanları, Allah birliğimizi dostluğumuzu daim etsin. Sizlere hizmette bize güç versin. Uçakta gelirken gölünü seyrettim. Van Gölü göl değil, deniz sözünü çoktan hak ediyor. Antalya’yı, İzmir’i hatırlattı bana. Bir devletin bütçesiyle yıkılan Van’ı yeniden yaptık. Ancak ne kadar paramız olursa olsun bu denizi yapamayız. İşte Van’ı da Van yapan Van Denizi’dir. Allah’ın bir lütfudur. Ülkemize çok güzel eserler kazandırıyoruz. 23 Ekim’de Van’da bir felaket yaşadık. O gün Cumhurbaşkanımız, Türkiye sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan ile hemen yola çıktık ve saatler içerisinde Van’a geldik. Vana gelir gelmez felaketin boyutlarını gördük. Erciş’teki o felaketi gördük” diye konuştu.

Van depreminde yaşanan bir olumsuzluktan da bahseden Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bazıların olumsuzluklarla olaylara bakmasını bu kardeşiniz gördü. Van depremini bir televizyon kanalı anlatıyor. ‘Burada iletişim tamamen yok oldu’ derken televizyonunun ekranında ise canlı yayın yazılıyor. Bir saniye bile iletişim ve ulaşım kesilmedi. Ankara buradaydı, gelecekte de yanınızda olmaya devam edecektir. Biz Van’ı İstanbul’dan, İstanbul’u da Van’dan ayrı düşünebilir miyiz? Bugün burada oluşumuzun tam da göstergesi budur. Van’a 14 yılda 20 katrilyon yatırım ve destek verdik. Bizde inatla Van’ın, Hakkari’nin ve Türkiye’nin her köşesine hizmetleri birer birer götüreceğiz.”

SAHNEDE İFTAR AÇTI

Başbakan Yıldırım, ezanın okunması üzerine sahnede konuşmasına ara vererek iftarını açtı. Ezanın bitmesi üzerine konuşmasını sürdüren Yıldırım, “İşimiz çok, kaybedecek vaktimiz yok. Van’a bundan sonrada birçok hizmeti kazandıracağız inşallah. Ülkemiz terörle amansız mücadele ediyor. Memleketin başına bela olan terörden hem ülkemizi hem de milletimizi kurtarmak istiyoruz. İnşallah bu terör belasından Türkiye kurtulacak. Peki bu acıları Van çekmeye mecbur mu? Elbette mecbur değil. Meşhur bir sözünüz var, ‘ağacın kurdu ağaçtan değilse o ağaca zeval yoktur.’ Ancak zararı biz kendimize veriyoruz. Van çukura izin vermedi. Çukur siyasetine dur dedi, teröre geçir vermedi. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum, değerlerinize sahip çıktınız. Çevre illerden gelen kardeşlerine de kucak açtı ve tarihsel geleneksel misafir severliğini gösterdi. İdeolojik belediyeciliği şiar edinenler, insanlık dramı karşısında parmağını kıpırdamazken, Van halkı gereğini yaptı. Tüm bu acıları yaşatanlar ve bunları Kürt halkını savunmak adına yapanlara sormak istiyorum? Kürt halkına hizmet; her yatırımı engellemek, insanlardan haraç toplamakla mı yapılır? Mahallelerde, sokaklarda çukur kazmak, kendince kurtarılmış bölgelerle sokakları ateş çemberine çevirmeleriyle mi olur? Van’ın güzel insanları, bu yapılanlardan kim mağdur oldu? Geçek mağdur olanlar evlerini terk eden kardeşlerimiz değil mi? Van’ın esnafını iflasın eşiğine getirenler bunlar değil mi? Bunlar halkın düşmanıdır. Gerçek mağdur Vanlı kardeşlerimizdir. Van’ın gerçek insanıdır. Allah için soruyorum, Van gibi doğunun gözdesi yatırımları kaçırmak ve burada Van için aş, iş alanlarının sağlanması için terörün önüne geçilmesi gerekir” diye konuştu.

“TERÖRÜN ÜSTESİNDEN HEP BERABER GELECEĞİZ”

Van’ı doğunun gözdesi yapacaklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:


“Hiç merak etmeyin, terörün üstesinden hep beraber geleceğiz. Vatanımızı esenlik yurduna hep beraber döndüreceğiz. Van’ı doğunun gözdesi etmeye yemin ettik. Avrupa’nın en hızlı büyüyen Türkiye’sini hep beraber büyüteceğiz. Büyüme rakamları açıklandı. Yüzde 4,8 büyüme oldu, teröre rağmen. 3 milyon mülteci kardeşimizi bağrımıza bastırmamıza rağmen en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldık. Bunu da milletimiz sayesinde yaptık. Bu olaylar bitecek kardeşliğimiz devam edecek. Bölge terörden kurtulunca, buraya yatırımlar gelecek. Van’ın ekonomisi daha çok büyüyecek, terörün kardeşliğimizi zedelemesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu Ramazan akşamında size söz veriyorum. Van’ı hep birlikte güvenli bir şehir haline getirmek, sizin ve bizim öncelikli işimizdir. Van sadece doğunun değil Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya layıktır, yeter ki ülkemizi bu terör belasından kurtaralım.”

HDP’YE TEPKİ

Konuşmasında HDP’ye sert eleştirilerde bulunan Binali Yıldırım, “Şimdi elimizi vicdanımıza koyalım. Bu söyleyeceklerimi dikkatlice dinleyin. Terör destekli bir parti var, bunlar 6-8 Ekim’de halkı sokağa döktüler. 53 masum insanımızın hayatını yok ettiler, evlatlarınızı kandırdılar, zehirleyerek sokağa döktüler. Bununla yetinmediler, meclisteki bazı vekiller daha da ileri giderek ‘PKK bir tükürükte sizi boğar’ diyecek kadar küstahlaştılar. Esnaftan para toplayarak PKK’ya götürdüler. Belediyeye 400 trilyon para geliyor, nereye gidiyor biliyorsunuz. Burunlarından getireceğiz. Caddede muslukta kan akan fotoğraflarla tehdit ettiler. Bugün oğlu dağda olan anne ve babalar ‘yavrularımız kanatlarımız altında olsun’ diye yalvarıyor” ifadelerini kullandı.

“GENÇLER GELİN BU UMUTSUZ YOLCULUKTAN VAZGEÇİN”

Başbakan Binali Yıldırım, dağdakilere de çağrıda bulunarak, “Gençler gelin bu umutsuz yolculuktan vazgeçin. Sıcak yuvanıza, ana babanıza gelin. Devletimizin size uzattığı o eli tutun. El ele tutuşalım, birlikte daha güzel bir Türkiye için geleceğe emin adımlarla ilerleyelim. Şimdi kardeşlik zamanı, şimdi barış zamanı, şimdi omuz omuza verip geleceğe emin adımlarla ilerleyelim. Van’ı İzmir ile kardeş yapalım, Van’ı doğunun Antalya’sı yapalım. Öyle bir Van yapalım ki batıdan doğuya göç olsun” şeklinde konuştu.

“VAN’A HÜKÜMETİMİZ ÇOK ÖNEM VERİYOR”

Törende konuşan Bakan Veysel Eroğlu, kente büyük önem verdiklerini belirterek, “Başbakanımız ilk defa Van’a geldi, bu da Van’a verdiğimiz önemin göstergesidir. Ramazanı şeriflerinizi kutluyorum. Bu günlerin birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olmasını diliyorum. Van’a hükümetimiz çok önem veriyor. Van’da deprem olduğu zaman hepimiz buradaydık. Şimdiye kadar Van’a 19 katrilyonluk yatırım yaptık. Van’a ne yapsak azdır. Bizde bakanlık olarak Van’a büyük önem veriyoruz. Van’a müjdelerle geldi. Van’a eli boş gelmek caiz değildi. Geçen yıl geldiğimde 20 müjde, bu sene ise 22 müjdeyle geldik. 16 baraj ve göletin planlamasını yapıyoruz. 332 bin dekar alanı sulamaya açtık. Bununla 117 milyon TL gelir elde ediliyor. 3,5 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Artık Van’ın havasının dünyanın her yerinde görmek mümkün” dedi.

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ve Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın da birer konuşma yapmasının ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile eski bakanlardan Hüseyin Çelik’in de katılımıyla AK Partili Tuşba Belediyesi tarafından verilen iftar yemeğine geçildi. İftar yemeğinin ardından temel atma ve toplu açılışlar yapıldı. Halkın katılımıyla verilen iftar yemeğinde Başbakan Yıldırım, yanına aldığı Şehit Er Vedat Dolançay’ın babası Vezir Dolançay ile birlikte iftarını açtı.