Arıtma Tesisinde sona doğru

Arıtma Tesisinde sona doğru
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden ‘Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde sona doğru gelindiğini açıkladı.

Daha önce yaptığı açıklama ile, arıtma tesisinin Van Gölü için önemine değinen Vali Mehmet Emin Bilmez, “Gerekirse boğazımızdan kısacağız ama arıtma tesisini yıl sonuna kadar tamamlayacağız” demişti. Vali Bilmez, yaptığı yeni açıklama ile tesiste sona doğru gelindiğini belirterek, “170 milyon TL harcanan tesis, 50 yıllık ihtiyacı karşılayacak” diye kaydetti.

Konu hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yapan Vali Mehmet Emin Bilmez, “Bazı eserler günü, bazıları ise geleceği kurtarır. 'Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz' açılış için gün sayıyor. Van ve Van Gölü'nün geleceği için hayati öneme sahip bu büyük hizmet kentimize hayırlı olsun” mesajı ile bir de kısa bir film paylaştı.

“VAN GÖLÜ, KİRLENMEKTEN KURTULACAK”

Vali Bilmez, paylaştığı kısa görüntüde de Van Gölü'ne derelerden akan çöplere dikkat çekerken, görüntü içeriğinde de şu mesajlar yer aldı; “600 bin yıllık bir geçmiş, insanlığın ortak mirası Van Gölü hızla kirleniyor. Artan kirlilik göl ekosistemine zarar veriyor. Büyükşehir Belediyemizin dev projesiyle Van Gölü artık kirlenmeyecek. Büyükşehir'in mega projesi Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi açılışa hazırlanıyor. 170 milyon TL harcanan tesis, 50 yıllık ihtiyacı karşılayacak. Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olacak. Atık suların çevreye verdiği zararlar son bulacak. Van Gölü kirlenmekten kurtulacak. Hayırlı olsun.”

NE DEMİŞTİ?

Vali Mehmet Emin Bilmez, daha önce yaptığı açıklamada Van Gölü'ne ve arıtma tesinin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanmıştı; “Birçok şeyi öteleyebilirsiniz ancak Van Gölü ötelenebilecek bir şey değil. Burada ağaç yoksa 10 yıl sonra da ağaç dikebilirsiniz ama bu göl kirlenince 10 yıl sonra temizlemeniz, geri getirmeniz mümkün olmayabilir. Mesela bir yerde bir caddemiz yok, 10 yıl sonra o caddeyi yine açabilirsiniz ama kirlenen bir Van Gölü’nü 10 yıl sonra geri getirme şansımız olmayabilir. Van Gölü sadece bizim değil. Vanlılara emanet edilmiş bir göl. Bütün insanlığın ortak mirasıdır. Van Gölü için gerçekten ben şahsım olarak şunu istiyorum; nereye gidersem gideyim, herkes bana Van Gölü’nün arıtma meselesini, Van Gölü’nün temizliğini sorsun. Çünkü bu bizim çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras. En çok da Vanlıların çocuklarına miras bırakacağı, tüm insanlığa miras bırakacağı bir hazinemizdir Van Gölü. Nasıl ki binlerce yıl öncesinden bugüne kadar emaneti bize ulaştırmışlarsa, biz de en az 3 bin yıl sonra bile burada yaşayacak olan insanlara burayı tertemiz taşımalıyız. Hep birlikte gölümüze sahip çıkalım. Sahillere ahır yapıp, bina altlarına eğlence mekanları yapmayalım. Yüzümüzü gölümüze dönelim. Arıtma tesisini yıl sonunda tam kapasıte olarak çalıştırdıktan sonra buralarda dip temizliği yaparak, kokunun da önüne geçeceğiz...” 

PRESTİJ GAZETESİ