8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı start aldı

8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı start aldı
Van'da bu yıl 8'incisi düzenlenen 35 il ve 12 firmanın katıldığı 'Van Turizm ve Seyahat Fuarı' start aldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odasının destekleriyle Organize Sanayi Bölgesi'ndeki EXPO Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen Van Turizm ve Seyahat Fuarının açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van TSO Başkanı Necdet Takva, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, OSB Başkanı Mehmet Aslan, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, 35 ilin kültür turizm müdürleri ile İran’dan misafirler ve çok sayıda davetli katıldı. 

28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan ve 35 ilin kültür ve turizm müdürlüklerinin katıldığı fuar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Fuarda konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, fuarın; meraklısına tarihiyle, tabiat sevenine doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla, inananlarına da gizemli mabetleriyle birçok güzelliği bir arada sunduğunu belirterek, “Van şehri tam bir turizm şehridir. Bu güzellikleri doya doya yaşamak için bu yıl eylül ayına kadar ilimizi 350 bin yerli olmak üzere yaklaşık 700 bininin üzerinde kişi ziyaret etti. Otellerimiz yeterli gelmedi, misafirlerimizi bazen kamu misafirhanelerinde, bazen de kendi evlerimizde ağırladık. İlimizin huzur ve güven ortamı muhafaza edildiği sürece, Van’a olan ilginin ve Van’a gelecek olan yerli ve yabancı turist sayısının da artacağı aşikardır. O nedenle hem kamu hem özel sektör olarak yeni turizm yatırımları yapmaya ivedi ihtiyacımız var. Biz kamu olarak, belediyeler olarak bu yatırımları başlattık” dedi.
Kentin kalkınması amacıyla yapılan çalışmalara da değinen Vali Zorluoğlu özel sektör ve yatırımcılara seslenerek, “Van’a yeni oteller, eğlenme ve dinlenme mekanları yapmak için yatırım yapınız. Gerek valilik gerekse belediyeler olarak her bakımdan sizlerin yanında olacağımızdan ve sizlere destek vereceğimizden şüpheniz olmasın. Van’a gelin yatırım yapın. Hem siz kazanın hem Van kazansın” ifadelerin kullandı.

Fuara Türkiye’nin her tarafından katılımın sağlandığına dikkat çeken Vali Zorluoğlu, “Her bölgeden il kültür turizm müdürlüklerin yanı sıra belediyeler, odalar, kalkınma ajansları, oteller, acenteler bizim misafirlerimiz. Ayrıca dost ve kardeş ülke İran İslam Cumhuriyetinden Urmiye ve Tebriz belediyeleri, sanayi ve ticaret odaları ve özel sektör temsilcileri bu yılki özel konuklarımız. Ben bu kapsamda fuarın katılanlara, ilimizde, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın ise, özellikle turizmin gelişmesi anlamında faaliyetler yürüttüklerine değinerek, “Bilindiği gibi Türkiye son 15 yılda turizmde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşadı. Türkiye, 2016 yılında güvenlik sorunlarından dolayı turizm açısından sıkıntı yaşadı. Fakat sağlam ve güçlü sektör alt yapısı bu krizi en azami şekilde aştı. Bakanlık olarak bu tarz krizlerden dersler aldık. Türkiye genellikle deniz, kum ve güneş ekseninde dönen bir turizm endeksli olduğu için belirli pazarlara endekslidir. Bunlarda Almanya pazarı, Rusya pazarı ve İngiltere pazarıdır. Rusya ile yaşanan kriz bizleri farklı pazarlara yönlendirdi. Bakanlık olarak Arap dünyası, uzak doğu, yakın doğu ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere ortak bir tanıtım stratejisi belirledik” dedi.

“2023 HEDEFİ 50 MİLYON TURİST İLE 50 MİLYON DOLAR” 

2023 hedeflerinde 50 milyon turist ile 50 milyon dolar olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu hedefe ulaşmak adına belirlediğimiz dört temel tanıtma stratejimiz var. Birincisi dinamik bir dış tanıtım, ikincisi pazar çeşitlendirilmesi, üçüncüsü talebi yıl boyuna yayma ve ilin çeşitliliği ve dördüncüsü ise işbirliğidir” diye konuştu. TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy da, Van’ın bir medeniyet merkezi olduğunu belirterek, Van’ın sadece kültürüyle değil işiyle, ticaretiyle ön plana çıkacak bir kent olduğunu söyledi. Benim için Trabzon neyse Batman odur. Batman neyse Van odur” dedi.

“UÇAK FİYATLARI YENİDEN DÜZENLENMELİDİR”

Uçak fiyatlarının çok yüksek miktara satıldığını anlatan Ulusoy, “Van’dan İstanbul’a karayoluyla giden insanlarımız otobüste 18 saat yol gidiyor. Uçak fiyatlarının yüksek olması karayoluna yönlendiriyor. Bu fiyatların yeniden belirlenmesi gerekiyor. Onun için herkes üzerine düşeni yapacak. Türkiye için diğer iller ne kadar önemliyse Van da o kadar önemlidir. Vatandaşlarımız en çok uçak fiyatlarından yakınıyor. Bu konuya acilen çözüm bulunması gerekiyor. Van aktarma istasyonu olacak bir kenttir. Van için yapılan her işin içinde oluruz. Van hiçbir konuda yalnız değil, her zaman yanında olmaya çalışırız. Van işiyle, ticaretiyle ön plana çıkacak bir ildir. Van’da yapılan fuarlar son derece büyük ilgi görüyor. Van’ın geleceğine ışık olacağına inanıyorum. Sayın Valimin Elazığ’da yaptığı başarılı çalışmaları biliyorum, inşallah kendisi Van içinde büyük işlere imza atacak. Ben Van’daki tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"BU YIL Kİ VAN TURİZM VE SEYAHAT FUARI’NDA 102 FİRMAMIZ STANT AÇTI"

Fuarda konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, çok küçük dokunuşlar ile başlattıkları fuarın gün geçtikçe büyüdüğünü dile getirerek, “Bu yıl ki Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nda 102 firmamız, stant açarak tanıtımlarını yapacaklar. Türkiye genelinde turizmi temsil eden ve aynı zamanda İran İslam Cumhuriyeti’nin yoğun bir katılım gösterdiği bir fuar gerçekleştiriyoruz. Van Turizm ve Seyahat Fuarı, gelecek dönemde uluslararası arenayı taşıyabilecek bir düzeye geldi. Bu düzeyi daha da iyi bir seviyeye çıkarmak için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi. Van TSO Başkanı Necdet Takva ile Van OSB Mehmet Aslan’ın da birer konuşma yaptığı program açılış, kurdele kesimi ve stantların gezilmesi ile sona erdi.