100 Uçak'tan en az 5'i Van Seferleri için ayrılmalı

100 Uçak'tan en az 5'i Van Seferleri için ayrılmalı
VANESOB Başkanı Berge’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı: En az 5 uçak Van seferleri için ayrılmalıdır.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, Van’da uçak bilet fiyatlarının yüksek olmasının önüne geçilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk Hava Yolları (THY)’ye Boeing tipi 100 uçağın alınacağını açıkladığını hatırlatan Berge, bu uçaklardan en az 5’inin Van seferleri için ayrılmasını istedi.

Türkiye’nin havayolları konusunda dünyaya kendini ispatladığını belirten Berge, Van’ın da bundan nasiplenmesi gerektiğini vurguladı. İşte Berge’nin yapığı açıklama:

Bölge illerinde de fiyatlar yüksek

“Genelde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özelde de Van uçak biletleri hayli yüksek, öyle ki yurtdışı uçuş fiyatlarına denk geliyor. Van-İstanbul, Van-Ankara uçuş fiyatları 600-800 TL’yi buluyor. Oysa İstanbul-Gürcistan 882 TL iken İzmir- Amsterdam seferine ise 700 liraya bilet kesilebiliyor. Otobüs fiyatları ise 250 TL’ye yükseldi.”

Yer bulunamıyor

“Bölge illerinin merkezi konumunda olan Van’da günlük 20-25 olan sefer sayısı 12’ye düşürülürken, yolcu kapasitesinde ise artış yaşanıyor. Başta İranlı misafirlerimiz olmak üzere Van’a gelen yerli ve yabancı turistler de talebi arttırıyor. Doluluk oranının yüzde 70-80 seviyelerinde olduğu Van’dan İstanbul’a veya Ankara’ya, neredeyse 10 güne kadar yer bulunamıyor. Van’a 190 kişilik bir uçak gönderileceğine 220 kişilik uçaklar gönderilmelidir.”

Sefer sayısı arttırılmalıdır

“Tadilat nedeniyle hem THY hem de özel havayolu şirketleri sefer sayılarını azalttı. Tadilat bitmesine rağmen eski sefer sayısına geri dönülmedi. Örneğin Bodrum-İstanbul için 20 sefer düzenleniyor oysa tüm seferler doldurulamıyor. Bölgeye önem verilerek bazı seferler Van’a kaydırılabilir. Yolcu kapasitesi olan Van’da günlük sefer sayıları arttırılmalıdır.”

Havalimanımız en az iki katı kadar daha büyütülmeli

“Uluslararası uçuşların yanı sıra gece uçuşlarının da arttırılması gereken Van Ferit Melen Havalimanı, mevcut halinin en az iki katı kadar daha büyütülmeli. Siste, fırtınada ve görüş mesafesinin olmadığı zamanlarda uçaklara yön gösteren cihaz alınmalıdır. Ayrıca Van Gölü’ne paralel pist de yapılmalıdır, böylece kolaylıkla ek seferler yapılabilir. Pistlerimiz teknik açıdan elverişli hale getirilmelidir.”

Esnafa katkısı büyük olur

“Van’da şu an 80 seyahat acentesi var. Van’a her gelen giden misafir esnafımıza bir katkıdır. Bilet satamayan acentelerimiz de zor durumda. Oysa yolcu var ama uçaklarda yer yok. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı turların çevre illere kaydırıldığını biliyoruz. Örneğin İranlılar Van’da uçak bileti bulamayınca çevre illere gitmek zorunda kalıyor.”

Nüfus artışımız dikkate alınmalıdır

“Van’ın nüfusu son olarak 1 milyon 200 bine ulaştı. Bir turizm kenti ve cazibe merkezi olan Van’a giriş yapan yerli ve yabancı turistler ile birlikte bu sayı 1,5 milyonu buluyor. Bu açıdan özellikle THY başta olmak üzere, özel havayolu şirketleri Van’ın kapsadığı bu hinterlandı göz önünde bulundurmalıdır.”

Bir ayda 103 Bin 928 yolcu, Bin 206 uçak

“DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2019 yılı Mayıs ayı Van Ferit Melen Havalimanı istatistiklerine göre, 103 bin 928 yolcunun hizmet aldığı, Mayıs 2019’da iç hat iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin Bin 199, dış hatlar uçak trafiği ise 7 olmak üzere, toplam uçak trafiği Bin 206’ya ulaştı. Yük (kargo+posta+bagaj) trafiği ise toplamda 805 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan son 5 ayda ise yolcu sayısı 602 Bin 757’ye, uçak trafiği 5 Bin 639’a ulaştı. Yük trafiği (kargo+posta+bagaj) ise 4 bin 793 ton oldu.”