Karadeniz’in İncisi Batum'da Keyifli Bir Haftasonu

Karadeniz’in İncisi Batum'da Keyifli Bir Haftasonu
Hem vizesiz hem de burnumuzun dibinde… Yoksa siz hâlâ Batum’a gitmediniz mi?

Hem vizesiz hem de burnumuzun dibinde… Yoksa siz hâlâ Batum’a gitmediniz mi? Hemen bir uçak bileti alın ve haftasonunu Gürcistan’ın en ucuz ve en turistik kentinde geçirin.

 

Batum’da geçireceğiniz vakti keyifli hale getirecek artılardan en önemlisi İngilizce ya da Gürcüce bilmenize gerek olmaması. Hemen hemen herkes az da olsa Türkçe konuşuyor.

Türklerle yapılan ticaretin bunda etkisi büyük. Vize gerektirmeyen bir pasaportla indiğiniz havalimanında tam bir Karadeniz manzarası karşılayacak sizleri. Batum'un sokakları ve yolları oldukça temiz. Büyük caddeleri her an hareketli. Bir liman kenti olduğu için büyük turistik gemileri kıyılarda görmek mümkün. Bir tarafı modern binalar ve gökdelenlerle çevrelenmiş olsa da, bir tarafı sıvası dökülmüş tarihi binalarla kaplı. Batum'un şehir merkezini yürüyerek kısa bir zamanda keşfedebilirsiniz. Merkez oldukça küçük fakat gezilecek yerler açısından da zengin...


DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ BOTANİK BAHÇESİ

Batum'u keşfe çıkın Batum'da görmeniz gereken ilk yer Batum Bulvarı olmalı. Batum halkının da sık sık geldiği bulvar, palmiye ağaçlarıyla süslenmiş ve denize paralel uzanan bir alan. Yürüyüş parkurları, restoranları, bisiklet yollarıyla günlük spor aktivitelerinin gerçekleştiği bir nokta.

Batum Botanik Bahçesi dünyanın en büyük ikinci botanik bahçesi olan Batum Botanik Bahçesi, şehrin 10 kilometre kadar kuzeyinde yer alıyor. Karadeniz'in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alan bahçe, 100 yıldan fazla geçme sahip. Beş binden fazla bitki türü barındıran bahçe, tam bir oksijen deposu. Şehir merkezine yaklaşık dokuz kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Büyülen güzelliğe sahip olan park insanın aklını başından alıyor. Ama bu çiçeklerden satın almak istemek veya herhangi bir çiçek koparıp hediye götürmek Batum’da çok büyük ayıp ve en kötü hediye. Çünkü Gürcistan’da çiçekler sadece yas ve üzüntüyü ifade ediyor. Sadece cenazelere çiçek götürebiliyorsunuz. Simsiyah giyimli bir kadın gördüğünüzde onun bir yakınını kaybettiğini anlıyorsunuz ve bu yas aylarca sürebiliyor.

1200 gül türünün yer aldığı parkta 2000’in üzerinde ağaç ve odunsu bitki bulunuyor. Çiçek, bitki, ağaç ve orman kokuları arasında yürürken, Karadeniz kıyısındaki Batum Plajı’nı görüyorsunuz ve kendinizi bambaşka bir dünyada hissediyorsunuz.

 

 

Hal böyle olunca Batum gezisi için hazırlayacağınız listede ilk sıralara alabileceğiniz önemli bir nokta haline geliyor.

Konser ve konferanslar için de kullanılan Batum Meydanı, mimari özellikleriyle tipik bir İtalyan meydanını anımsatıyor. Meydanın orta kısmındaki alanda yere döşenmiş mozaikler dikkatlerden kaçmamalı. Meydan, soluklanmak ve kahve içmek için şahane bir de kafeye sahip.


ALİ İLE NİNO’NUN AŞKI

Batum Limanı Batum Limanı kıyısı boyunca yürüyüşlere çıkın. Yürürken karşınıza 'Aşk Heykeli' olarak adlandırılan Ali ve Nino Heykeli mutlaka çıkacak. 'Aşk Heykeli', Batum'da görülmesi gereken en önemli eserlerden biri. Azeri genç Ali ile Gürcü kızı Nino'nun aşkını anlatan eser, heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından yapılmış ve bugün Batum'a gelen her turistin uğrak noktası haline gelmiş.

Batum'un etkileyici sahili gece çökünce bambaşka bir görüntüye bürünüyor. Sahil kenarındaki mekânlar bir gece kulübü ambiyansı yakalıyor. Şehir ışıklandırmayı, suyu ve ışık oyunlarını seviyor. Sahile uzanan bir yoldaki havuzda gece ışıklı su oyunları yapılıyor, Adalet Sarayı yakınlarındaki gölette de her gece görkemli su ve ışık gösterileri oluyor. Batum'da kumarhaneler serbest olduğundan burada ayrıca bir kumar turizmi yaşandığını söylemek yanlış olmaz.

KALENİN BAHÇESİNDEKİ OSMANLI MEZARLIĞI

Apsaros Kalesi, Roma döneminde yapılmış kale denizle nerdeyse sıfır noktasında kurulmuş. Roma, Arap, Osmanlı ve Rus hâkimiyetine geçmiş. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Matthias’ın anıt mezarı ile bir Osmanlı hamamı kalede görebilecekleriniz arasında. Kalenin bahçesinde bir de Osmanlı Mezarlığı bulunuyor.

Gürcüler yeme içmeye oldukça düşkünler. Sofra’ya Gürcüce ‘supra’ adı veriliyor. Kalabalık olarak yemek yemeyi seven Gürcüler, sofra kültürü ve adabı konusunda çok hassaslar. Her sofranın en güzel konuşanı sofranın “Tamada”sı oluyor ve sofranın yöneticisi olarak geleneklerin uygulanmasından sorumlu oluyor. Tamada’nın konuştuğu sofrada herkes susup onu dinlemek zorunda. Kaldırılan her kadeh mutlaka bir şeyler söylenip içiliyor. Bazen kadehle kaldırıldığında herkes sofrada ayağa kalkıp her biri tek tek bir şeyler söyledikten sonra şaraplar içiliyor. Gürcü mutfağını tanımak için şehrin en meşhur restoranı Lazuri, yerel yemeklerin hazırlandığı Gorki Caddesi’ndeki restoranlar denenebilir. Abhaz mutfağını keşfetmek isteyenler Era Caddesi’ndeki Sazandari’ye uğranabilir.

GÜRCÜ ŞARAPLARI HEM UCUZ HEM LEZİZ

Ülkenin para birimi “lari” ve “tetri”, 100 tetri, 1 lari. Hediyelik olarak Gürcü şaraplarından alabilirsiniz. Ayrıca peynir çeşitleri, küme, füme balık da satın alabilirsiniz.  Batum’da süper marketler olmadığı için yerlilerine içki, sigara, Türkiye’den ithal ürünler, ev yapımı hamur işlerinin, sebze ve meyvenin satıldığı küçük bakkallar var. İlginç olan bu bakkalları işletenlerin ağırlığının kadınlar oluşturması.Batum’un simgesi olan manolya çiçekleri,parfümden, ilaç ve temizlik sanayine kadar pek çok alanda kullanılıyor.Kahve kültürüyle de ünlü Batum’da hemen her köşe başında bir kahvehane, kahve ve aksesuar satan dükkân bulunuyor.