Son dakika..LYS 2015 soruları ve cevapları tamamı yayınlandı-tıklayıp öğrenebilirsiniz

Son dakika..LYS 2015 soruları ve cevapları tamamı yayınlandı-tıklayıp öğrenebilirsiniz
Son dakika..LYS 2015 soruları ve cevapları tamamı yayınlandı-tıklayıp öğrenebilirsiniz.2015 LYS sınav soruları ve cevapları erişime açıldı. 2015 LYS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarafından yayınlandı.
 Son dakika..LYS 2015 soruları ve cevapları tamamı yayınlandı-tıklayıp öğrenebilirsiniz.2015 LYS sınav soruları ve cevapları erişime açıldı. 2015 LYS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarafından yayınlandı.

LYS sınav soruları ve cevaplarını haberimizden öğrenebilirsiniz. 2015 LYS sınav soruları ve cevapları için tıkla. Lisans Yerleştirme Sınavları'nın son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) yapıldı. LYS-3'ün sona ermesiyle bu yıl düzenlenen tüm LYS'ler tamamlanmış oldu. LYS'lerde test sorularının tamamından rastgele seçilen yüzde 20'si adayların erişimine açıldı.

Lisans Yerleştirme Sınavları'nın son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da tek oturumda yapılan sınavın sona ermesiyle bu yıl düzenlenen tüm LYS'ler tamamlandı.

Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınav, 2 bin 532 binada gerçekleştirildi. Sınava, 772 bin 735 aday başvuru yapmıştı. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü.

LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer aldı.

2015-LYS: Fen Bilimleri ve Edebiyat-Coğrafya sınavının temel soru kitapçıklarında yer alan soruların % 20’si yayınlandı. LYS soruları ve cevaplarına ÖSYM aday işlemleri sisteminden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ÖSYM'den LYS 2015 sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin açıklama da geldi. İşte o ayrıntılar...


DUYURU (21 Haziran 2015)

2015-LYS: Fen Bilimleri ve Edebiyat-Coğrafya Sınavının Temel Soru Kitapçıklarında Yer Alan Soruların % 20’sinin Yayımlanması ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden Adayların Erişimine Açılması

2015-LYS kapsamında uygulanan Fen Bilimleri (2015-LYS2) ile Edebiyat-Coğrafya (2015-LYS3) Sınavı  tamamlanmıştır.

2015-LYS2 ve 2015-LYS3’te yer alan her bir test için test sorularının tamamından rastgele seçilen % 20’si “Temel Soru Kitapçıkları” adı altında, hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin aşağıda belirtilen tarih ve saatte ÖSYM’nin İnternet sitesinden kamuoyunun erişimine açılacaktır. Yayımlanan % 20 dışında kalan diğer sınav sorularının telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacaktır.



Sınav sorularının tamamı ise ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminden 10 gün süreyle sadece ilgili sınava/sınavlara başvuran adayların erişimine açılacaktır. İlgili sınava/sınavlara başvuran adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden TC Kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile başvurmuş oldukları sınavın/sınavların sorularının tamamına erişebileceklerdir.

ÖSYM’nin İnternet sitesinden yayımlanan “Temel Soru Kitapçıkları” basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM’de saklı kalmak kaydıyla, herhangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecektir. “Temel Soru Kitapçıkları” adı altında ÖSYM’nin İnternet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.

Kamuoyuna ve adaylara duyurulur.
 

ÖSYM BAŞKANLIĞI

Sınav sorularının % 20’sinin yayımlanacağı tarih ve saat:

Sınav                                      Tarih                                      Saat
LYS2, LYS3                           21.06.2015                             16.00         Temel Soru Kitapçıkları (%20)
 

Sınav sorularının https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden ilgili sınava/sınavlara başvuran adayların erişimineaçılacağı tarih ve saat:

Sınav                                      Tarih                                      Saat
LYS2, LYS3                           21.06.2015                             16.00
LYS Maratonu Sona Erdi


HEM SINAV HEM BABALAR GÜNÜ HEYECANI

Sınava giren öğrenciler, sınav heyecanının yanı sıra Babalar Günü heyecanını da yaşadı.

Veli Gürkan Vural, LYS'lerin son oturumu olan LYS-3'ün tamamlanmasıyla hem çocukları hem de kendileri için büyük bir stresin bittiğini söyledi.

Öğrencilerin ciddi bir stres yaşadığını ifade eden Vural, "Bugün lisenin son günü artık, diplomayı daha önce aldılar ama esas bugün bitiyor lise. Babalar Günü hediyesi olarak, içeriden gelen gülen bir yüz bekliyoruz. Onların mutluluğu, arzu ettikleri ve isteklerinin olması bizler için en büyük hediye. Haklarında hayırlısı neyse o olsun" diye konuştu.

Veli Savaş Oral ise "Kızım ve oğlumla çok gurur duyuyorum. Derslerinde başarılar diliyorum her zaman. Benim için en büyük hediye sınav sonucu olacak" dedi.

Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen Erkan Saral da tüm babaların Babalar Günü'nü kutladığını kaydederek, "Benim için en büyük hediye, kızımın güzel bir sonuç alması olacak inşallah" ifadelerini kullandı.

Sınavdan çıkan Sedef Oral, LYS'nin güzel geçtiğini belirterek, edebiyat testinin kolay olduğunu, coğrafyada ise biraz zorlandığını söyledi.

Sayısal öğrencisi Elenay Saral ise sınavın kolay geçtiğini dile getirerek, edebiyat testi için fazla süre verildiğini kaydetti.

Edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü. LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer aldı. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulundu ve 85 dakika cevaplama süresi verildi. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru için 35 dakika süre tanındı.

ADAYLAR SINAV SONUÇLARINI BU ADRESTEN ÖĞRENECEK
Adaylar sınav sonuçlarını, kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek

LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM Başkanı Demir, LYS 2015 sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yanıt verdi:

"Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız."

Her iki sınavdan tercihlerde kullanılacak 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak.

Sayısal puanları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girerken, Türkçe Matematik TM puanları için LYS-1 ve LYS-3’e, Türkçe Sosyal (TS) puanlar için de LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına katılacak. 3 farklı dil puanı ise LYS-5’te elde edilecek.

LYS’lerde 4 ana grupta çıkacak 12 farklı puan türü ile tercih edebileceğiniz ve bu türlerin oluşmasında etkisi olacak testler ve ağırlıkları şöyle:

LYS MF PUANLARI

MF-1: Matematik ağırlıklı temel bilim programları. Matematik, finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. Bu puan için en fazla puan yüzde 26 ağırlık ile matematik sorularında. Bunu yüzde 13 ile geometri, yüzde 10 ile fizik, yüzde 6 ile kimya, yüzde 5 ile biyoloji izliyor.
MF-2: Fen ağırlıklı temel bilim programları. Fizik, fizik öğretmenliği, kimya, biyoloji gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. En yüksek getiri yüzde 16 oranıyla matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 12’şer ile kimya ve biyoloji, yüzde 7 oranıyla geometri sorularında.
MF-3: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, genetik gibi sağlık programları tercih edilecek. En yüksek puan getirecek sorular yüzde 15 ile biyoloji, yüzde 14 ile kimya, yüzde 13 ile fizik ve matematik, yüzde 5 ile geometri.
MF-4: Mühendislik ve teknik programlar tercih edilecek. En yüksek puanlar yüzde 22 ile matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 11 ile fizik sorularından gelecek.

LYS TM PUANLARI

TM-1: İktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programları tercih edebileceksiniz. En yüksek puanı yüzde 25 ile matematik ve yüzde 18 ile edebiyat sorularından alacaksınız.
TM-2: Kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ed erken eşit katkı yüzde 22 oranıyla matematik ve edebiyat sorularından gelecek.
TM-3: Hukuk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümler tercih edilecek. En yüksek katkı yüzde 25 oranıyla edebiyat sorularından gelecek.

LYS TS PUANLARI

TS-1: Reklamcılık, coğrafya, iletişim, medya ve iletişim gibi programlar tercih edilebilir. En yüksek katkı yüzde 15’erlik ağırlıkla edebiyat, tarih ve felsefe grubu sorularından sağlanacak.
TS-2: Tarih, edebiyat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. En yüksek puan yüzde 25 ağırlık ile edebiyat sorularından alınacak.

LYS DİL PUANLARI

DİL-1: Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi Batı dilleri tercih edilecek. Bu puanın oluşmasında 80 soruluk dil sınavının katkısı yüzde 65, YGS’nin yüzde 35 olacak.
DİL-2: İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer Batı dilleri tercih edilirken dil sınavı yüzde 50, YGS puanları yüzde 50 etkili olacak.
DİL-3: Çince, Japonca, Arapça gibi Doğu dilleri tercihlerinde dil sınavı sorularının etkisi yüzde 20 iken, YGS etkisi yüzde 80.