ÖSYM Tercih Robutu! 2016 ÖSYM tercih kılavuzu yayında! ÖSYM 2016 Tercih Robotu

ÖSYM Tercih Robutu! 2016 ÖSYM tercih kılavuzu yayında! ÖSYM 2016 Tercih Robotu
Ais.osym.gov.tr ÖSYM giriş – ÖSYM öğrenci giriş ekranı, 2016 - ÖSYM Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Üniversite tercih kılavuzunda değişiklik..2016 LYS Tercihleri İnternetten Nasıl Yapılacak? | ÖSYM 2016, AİS üzerinden 2016 ÖSYS yerleştirme tercihi nasıl yapılır?
15 Temmuz Darbe girişimi sonrası kapatılan Üniversitelerden etkilenen tercih işlemleri 29 Temmuz cuma günü itibariyle almaya başladı. Geçen senelere nazaran bu sene ÖSYS adı altından ÖSYM tarafından tercih robutu oluşturuldu.

2016 yılı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercihleri bugün başlıyor! 
ÖSYM, üniversite tercihi yapacak adaylar için 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu internet sitesinde yayınladı. ÖSYS tercih işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak ve 3 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanmıştır. Ais.osym.gov.tr ÖSYM girişi yaparak LYS tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. YÖK tarafından yapılan açıklamayla birlikte tercihler 29 Temmuz’a ertelenmişti. Beklenen gün geldi ve tercihler bugün başlıyor. Aynı zamanda ÖSYM tarafından ise resmi bir açıklama yapılarak tercih yapılacak öğrencilere uyarılarda bulunuldu. İşte ais.osym.gov.tr ÖSYM tercihleri.



ÖSYS tercih robotu yayınlandı

ÖSYM, üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna adresinden ulaşabilecek.

Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.

Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek.

18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıda belirtilen güncellemeler yapıldığından adayların tercih işlemi için 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM'nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

* 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

Adaylar tercihlerini, 29 Temmuz -3 Ağustos 2016tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir." ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. "Tercih Süresi" tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih işlemleri, 3 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir. Tercih süresi uzatılmayacaktır. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümü (2 kısım halinde düzenlenmiştir) mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

2016-ÖSYS adaylarına ve kamuoyuna önemle duyurulur.

18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıdaki güncellemeler yapılmıştır:

1) Kılavuzda yer alan Tablo-3, Tablo-4 ve Tablo-5'ten aşağıda belirtilen Üniversiteler çıkarılmıştır:
  • Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
  • Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
  • Fatih Üniversitesi (İstanbul)
  • Gediz Üniversitesi (İzmir)
  • İpek Üniversitesi (Ankara)
  • Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
  • İzmir Üniversitesi (İzmir)
  • Mevlana Üniversitesi (Konya)
  • Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
  • Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
  • Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
  • Şifa Üniversitesi (İzmir)
  • Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
  • Zirve Üniversitesi (Gaziantep)

2) TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda "Kimya" alanında alınan dereceler için "tıp programı" eklenmiştir.

3) Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin kontenjanları yeniden düzenlenmiştir.

ÖSYS 2016 TERCİH ROBOTU YAYINLANDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.
Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.

Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek.

24 TERCİH HAKKI

2016’da adayların 24 tercihte bulunma hakları var. Geniş bir aralıktan tercihlerini yapmaları öneriliyor. Adaylar tercih listelerinde istedikleri puan türünden bölümlere yer verebilirler. Bütün tercihlerin yalnızca adayın kendi alanından olması şart değil. Ancak adayların diğer puan türlerinden tercih yapabilmesi için ilgili puan türlerinin hesaplanmış olması koşulu var.

Örneğin MF-4’ten mühendislikleri tercih eden bir aday aynı zamanda iktisat tercihi de yapmak isterse, Y-TM-1 puanının hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak zorunda. Puan hesaplanmadıysa ilgili programa tercih listesinde yer veremez. Adaylar hukuk, mühendislik, tıp ve mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalı.

KAPATILAN ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENCİLERE NE OLACAK?

Son günlerde yaşanan olaylardan dolayı kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin ne yapacağı merak konusu oldu. Beklenen cevap ise YÖK’ten geldi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, bu öğrencilerin hangi yükseköğretim kurumlarında eğitim alacağını açıkladı.

Buna göre, İpek Üniversitesi öğrencileri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne,
Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesi’ne,
Canik Başarı Üniversitesi öğrencileri Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne,
Selahaddin Eyyubi Üniversitesi öğrencileri Dicle Üniversitesi’ne,
Melikşah Üniversitesi öğrencileri Erciyes Üniversitesi’ne,
Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne, Mevlana Üniversitesi’nin diğer bölümlerdeki öğrencileri Selçuk Üniversitesi’ne,
Şifa Üniversitesi öğrencileri Ege Üniversitesi’ne,
Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne,
Zirve Üniversitesi öğrencileri Gaziantep Üniversitesi’ne,
İzmir Üniversitesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesi’ne,
Murat Hüdavendigar Üniversitesi öğrencileri İstanbul Üniversitesi’ne,
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesi’ne, Gediz Üniversitesi’nin diğer bölümlerdeki öğrencileri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne, Süleyman Şah Üniversitesi öğrencileri İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne yerleştirilecek.
Prof. Dr. Er, Fatih Üniversitesi öğrencilerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi.

TERCİH NASIL YAPILIR?

2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir

a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,
b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,
c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.


Bu kılavuz üç grupta toplanan adayların tercihlerini nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları kapsamaktadır. Adaylar, yukarıda sözü edilen grupların hangisinde olurlarsa olsunlar, tercihte bulunma hakları olan yükseköğretim programları arasından tercihlerini yapacaklardır. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan istedikleri programları istek sırasına koyarak
tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2016-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini İnternet'ten bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2016-YGS'de hiçbir puan türünde 150 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde
yapacaklardır.

2016-YGS'de 150 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabileceklerdir. 2016-YGS'de hiçbir puan türünde 150 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklardır.

1.1. MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

Adaylar, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin İnternet’e girilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin (http://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.)

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

2016-YGS'ye ve LYS'lere giren adaylar, 2016-2017 öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3B'deki ön lisans programlarına;

a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları,
b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.


Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmesi yapıldıktan sonra Tablo 3A'daki programların boş kalan kontenjanlarına genel lise mezunu adaylar ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunu adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların yükseköğretim programının puan türündeki yerleştirme puanları göz önünde tutulacaktır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3A'daki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız olarak;

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,
c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),
d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2016-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.


YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR

OBP'lerin yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacaktır.

2015-YGS/LYS sonucuna göre, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, 2016-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde OBP'leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır.

2015-ÖSYS'de kontenjanı bulunan açık öğretim programlarına yerleştirilen adayların, 2016-ÖSYS'de OBP'lerinin çarpılacağı katsayılar da yukarıda açıklanan şekilde olacaktır.

2015 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2016-ÖSYS'de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP'lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2015-ÖSYS'de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2016-ÖSYS'de OBP'lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Bu kurallar, 2016-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için 2017-ÖSYS'de de geçerli olacaktır.

MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

Sınavsız geçiş ve 2016 yerleştirme puanlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları bu kılavuzda Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4'te verilmiştir. Tablo 3A ve Tablo 3B'de meslek yüksekokulu programları (açık öğretim ön lisans ve örgün ön lisans programları), Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.

TERCİHLER İLE İLGİLİ KOŞULLAR NELERDİR?

Adayların bu kılavuzun hangi tablolarından tercih yapabileceklerine ilişkin bilgiler Şekil 1'de gösterilmiştir. Şekil 1'de adaylar önce iki gruba ayrılmaktadır.

Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.

Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır.

Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır. Yükseköğretim Kurulunca Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunu olarak değerlendirilmiştir.).

Tablo 3A'da Merkezî Yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans programları yer almaktadır. Bu programların tümü sınavsız geçiş ile öğrenci alan programlar olmasına rağmen, Tablo 3A'daki programları hem genel lise hem meslek lisesi mezunları tercihleri arasında gösterebileceklerdir (öncelik kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere).

Tablo 3B'de sadece Y-YGS puanı ile öğrenci alan ön lisans programları, Tablo 4'te ise lisans programları yer almaktadır.

Adaylar hangi tablolardan tercih yapabileceklerini Şekil 1 ve Tablo 1A'yı incelemek suretiyle görebileceklerdir.