NAZMİ GÜR'DEN FLAŞ HDP AÇIKLAMASI; BARAJI GEÇEMEZSE..

NAZMİ GÜR'DEN FLAŞ HDP AÇIKLAMASI; BARAJI GEÇEMEZSE..
HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Aljazeera'nın Katar'da düzenlenen Al Jazeera Türk özel panelinde Haziran 2015 genel seçimini değerlendirdi. HDP'nin barajı geçeceğini belirten Gür, HDP'nin barajı geçmesinin ardından 3'üncü parti olarak koalisyonda yer alacağını belirtti.
Katar’ın başkenti Doha’da 9. Al Jazeera Forumu devam ediyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen Al Jazeera Türk özel oturumunda, ‘Türk siyaseti Haziran 2015 seçimleri sonrasında ne yönde değişecek?’ sorusu tartışıldı. Al Jazeera Türk Haber Direktörü Gürkan Zengin’in moderatörlüğünü yaptığı özel oturumda, Türkiye’den beş katılımcı ülke gündemindeki konuları konuştu.  HDP Van Milletvekili Adayı ve Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, AK Parti kurucularından gazeteci Ayşe Böhürler, SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Muhittin Ataman, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Ayşegül Sever ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik yaklaşan genel seçimi konuştu.

HDP barajı geçecek mi?

Partisinin yüzde 10’luk barajı geçeceğini söyleyen HDP'li Nazmi Gür, parti çatısı altında farklı birimlerin buluştuğuna dikkat çekti. AK Parti’nin seçim sonucunda mutlak çoğunluk alması gerektiğini, alamazsa HDP’nin barajı geçmiş olacağını söyleyen Gür, “3. parti olarak parlamentoya gireriz. Bu da şu anlama gelmekte, koalisyon kurulur” dedi.

Gür: AK Parti 330 vekil çıkarırsa...

AK Parti’nin 330 vekil çıkarması halinde yeni anayasa hazırlayabileceğini hatırlatan Nazmi Gür, “Bu durumda Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı kuvvetlenir. Bu durum, Türkiye’yi Ortadoğu’ya daha yakın hale getirir, Avrupa Birliği’nden uzaklaştırır. İşte o noktada otoriter devlet konumuna daha çok yaklaşırız” diye konuştu.

Gür, “Barajı aşsak da aşmasak da mücadelemiz devam edecek” diye ekledi.

Oy oranı tahminleri


Bu soruyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da sorduğunu ancak yanıt alamadığını belirten Moderatör Gürkan Zengin, Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde üç genel seçimde aldığı oylar göz önüne alındığında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başarılı sayılabilmesi için yüzde kaç oy alması gerektiğini sordu.

Ayşe Böhürler tahminde bulunmanın zor olduğunu belirtti. “Bu seçimde oy oranlarını tahmin ederken farklı unsurlara bakmak gerektiğini düşünüyorum” diyen Böhürler, genç seçmenin oy tablosunu büyük ölçüde etkileyeceğini söyledi.

Gezi Parkı olaylarının oylara etkisi olabileceğini belirten Böhürler, AK Parti’nin yüzde 46-47 civarı oy almasını beklediğini söyledi. 'Davutoğlu’nun başbakanlığı olumsuz etki yapmaz' diyen Böhürler, “Parti politikaları aynı. Asıl HDP’nin barajı geçip geçmeyeceğine bakmak lazım” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ise, partisinin yüzde 30’u geçeceğinden emin olduğunu söyledi, “AKP bakımından yüzde 45-46 oylar geride kaldı” dedi.

HDP Van Milletvekili Adayı Nazmi Gür ise partisinin barajı geçeceğini düşündüğünü söyledi, geçemese de siyasi mücadeleye devam edeceklerini ekledi.

KAYNAK; ŞEHRİVAN.COM