Vali Bilmez Tuşba İlçesi muhtarlarıyla bir araya geldi

Vali Bilmez Tuşba İlçesi muhtarlarıyla bir araya geldi
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Tuşba ilçesi mahalle muhtarlarıyla buluştu.

Mahallelerin sorunlarını tespit etmek ve çözüm sunmak amacıyla Büyükşehir Belediyesince başlatılan muhtar buluşmaları devam ediyor. Bu kapsamda Fidanlık Parkı'nda düzenlenen toplantıda, Tuşba Mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, muhtarların kamu kurumları ile vatandaş arasında köprü görevi gördüğünü söyledi.

undefined


Büyükşehir Belediyesinin kent merkezi ve ilçelerde hayata geçirdiği projeler ve hizmetlerle ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özvan'ın yaptığı sunum ile başlayan programa AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları ile mahalle muhtarları katıldı.

undefined


"MUHTARLAR DEVLETİMİZİN MAHALLEDEKİ TEMSİLCİSİDİR"


Burada konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, belli aralıklarla muhtarlarla bir araya geldiklerini hatırlatarak, "Muhtar, kendi mahallesinin kanaat önderi, ileri geleni, her olaya müdahale etmek zorunda olan kişi konumundadır. Muhtar aynı zamanda, Cumhurbaşkanlığı sisteminde, Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, devletimizin de mahallesindeki temsilcisidir. Muhtarlarımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin yerel düzeyde en alttaki yöneticisidir. Dolayısıyla muhtarlar, kamu kurumlarıyla, vatandaşlar arasında köprü olmak zorundadır. Hem vatandaşın talebini yukarıya iletmede bir görevi var, hem de idarenin, milli eğitimin, sağlığın,  taleplerini, isteklerini, onların talimatlarını da mahalleliye ulaştırmakla görevlidir"dedi.


Muhtarlıkların Belediyenin de bir parçası olduğunun altını çizen Vali Bilmez sözlerini şöyle sürdürdü;


"Bundan dolayı muhtarlarla daha sık bir araya gelmemiz lazım. Sadece sizin mahallenizle ilgili değil, kentin genel gidişatıyla da zaman zaman sizlerden yararlanmamız gerekiyor. Ama pandemi süreci, bütün planlarımızı değiştirdi. Bundan dolayı uzun bir aradan sonra yeniden buluşuyoruz. Bugün sizlerden bir fikir de almak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak, muhtarlar akademisi gibi, oluşturulacak sınıflarda, muhtarlarımızın yetkileri, devlet yapımız, il yapımız, belediyenin sorumlulukları, yetkileri, hem sistemimizle ilgili, hem toplumla ilişkilerde nasıl davranmasına gerektiğine dair bir eğitim verelim ve o eğitim sonunda da muhtarlarımıza da sertifika verelim istiyoruz. Talibiniz olursa, böyle bir uygulama başlatmak istiyoruz."

undefined


HEM MAHALLELİ HEM BİZ SİZDEN ÇOK ŞEY BEKLİYORUZ"
Kentte 693 mahalle muhtarı olduğunu belirten Bilmez, "Yerel yönetimlerin temeli, muhtarlıkla başlar. Birçok insan muhtarlıktan, belediye meclis üyeliğine, belediye meclis üyeliğinden, belediye başkanlığına, belediye başkanlığından büyükşehir belediye başkanı olmaktadır. Bu anlamda biz muhtarlığı, önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın döneminde, muhtarların bütün talepleri karşılandı. Özlük hakları genişletildi. Muhtarların bütün talepleri karşılandı. Türkiye’de muhtarlar belli periyotlarla da Cumhurbaşkanımızla bir araya geliyor. Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin sorunlarını bizzat muhtarlardan dinliyor. Bu anlamada dünyada da birçok lider bu uygulamadan sonra, muhtarların gücünü keşfetmeye başladı. Herkes bu kez muhtarlara ulaşmaya çalıştı. Bizim siyasi yapımız da sosyal yapımızda muhtarın yeri oldukça önemli. Hem vatandaş sizden çok şey bekliyor, hem biz sizden çok şey bekliyoruz" diye konuştu.


Eskiden hesap soran muhtarların, şimdi hesap verir duruma geldiğini ifade eden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, sözlerini şöyle tamamladı;
"Kentimiz Van merkezden, Gevaş tarafına, turizm bölgesi ilan edilmiş, ama ne hikmetse üniversite bölgesi, Çitören, Mollakasım, Çarpanak bölgesi, turizm bölgesi ilan edilmemiş. Bu bölgelerde de plansız bir yapılaşmanın olduğunu gördük. Biz bu yıl imarını bitirmeden, orada bir yol çalışmasına girdik. Yolu da biraz içeriden yaparak, 30 metre genişliğinde, Çitören’den Mollakasım’a kadar o yolu götüreceğiz. Bir kısmı açıldı. 4-5 kilometresi kaldı. Bu bölgemizin çok ciddi bir suya ihtiyacı var. Yol yapımında, Tuşba Belediyesi de destek veriyor. Mollakasım, Yeşilsu en turistik bölgemizdir. O bölgenin imarını, yolunu yapacağız. O bölgeyi turizme kazandıracağız."

undefined
AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas'ın konuşmasının ardından mahalle muhtarları tek tek söz alarak mahalleriyle ilgili sorun ve taleplerinin dile getirdi.


Toplantı, Büyükşehir Belediyesinin muhtarlar için yaptırdığı çantaların verilmesi ve Fidanlık Parkının gezilmesi ile sona erdi.