Tuşba Belediyesi’nden Ağaçlandırma Çalışmaları

Tuşba Belediyesi’nden Ağaçlandırma Çalışmaları
Van’ın Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün yeşil alan oluşturma ve ağaçlandırma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
- Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Bir Fidan Bir Umut Derneği ile birlikte Küçük Sanayi (Oto Sanayi) Sitesi’nde deprem sonrası çöplüğü andıran ve metruk bir halde hafriyat ve çöp atılan alanda yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdi. Yaklaşık iki bin kamyon hafriyatın kaldırıldığı alana 2 bin adet boyu ortalama 5 metrelik ağaç dikimi yapılarak ‘Çöplükten Yeşil Alana’ sloganıyla sanayi sitesine yakışır mükemmel bir yeşil alan halkın hizmetine sunuldu.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Hasan Handil, “Öncelikle bu çalışmamızda bizlere destek olan başta Bir Fidan Bir Umut Derneği'ne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Tuşba Belediyesi olarak bugün çok anlamlı bir çalışma yapıyoruz. Tabiri caizse bir çöplükten bir cennet köşesi yapmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi şu an çalışma yaptığımız alan bir çöplükten farksızdı. Yıllardır hafriyatlar, çöpler dökülmüş bir çöp dağı halini almıştı. Burada öncelikle yaptığımız çalışma; atık ve hafriyatı kaldırmak oldu. Bunun için yaptığımız çalışmalar kapsamında yaklaşık iki bin kamyon hafriyat taşıdık. Gerçekten çok ciddi çabalarla buraları bu hale getirdik. Şu aşamada yapmamız gereken çalışmayı, yani ağaçlandırma çalışmalarımızı yapıyoruz. Gerçekten buraya çok güzel fidanlar getirdik. Yaklaşık 5 metre boyunda ağaçlar dikiyoruz. Bu ağaçları tercih etmemizin sebebi ise, çok kısa bir sürede bu alanları vatandaşlarımızın dinleneceği, gezip dolaşabileceği bir alan haline getirmek. Bu çalışmalarımızda bizlere destek olan herkese çok teşekkür ederiz'' ifadelerini kullandı.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise, “Küçük Sanayi Sitemizde hem ekonomik amaçlı, hem ekolojik amaçlı hem de estetik, rekreatif ve çevrenin korunması yani sosyal amaçlı ağaçlandırmaya en iyi örnek uygulamayı görmektesiniz. Ağaçlandırma alanlarında doğal yapraklı türler, yangına karşı dirençli ve yetişme ortamı ekolojik istekleri dikkate alınarak yapraklı, meyveli ve ibreli türlerden en uygun türler seçildi. Yapraklı tür karışımının tabii vejetasyon oluşturulmakta, bu suretle tabii flora ve faunanın muhafazası sağlanmaktadır. Doğal vejetasyon içerisindeki endemik ve nadir türler ile asırlık medeniyet göstergesi türlerin yanı sıra tıbbı ve aromatik özellik taşıyan türler münferit veya gruplar halinde tercih etmekteyiz. Ağaç dikimi kadar bunların bakım çalışmaları ile korunma çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Dikimden biyolojik bağımsızlığa kavuşuncaya kadar geçen sürede oluşabilecek olumsuz dış etkilere karşı direncinin artırılması, korunması, iyi gelişme ve büyüme göstermesi amaçlanır. Bakım çalışmaları; genel olarak işçi gücü ile yapılmakta bunu da yerel yönetimler çok iyi planlı bir şekilde yapabilmektedir” dedi.