Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarıyla ilgili Danıştay'dan önemli karar

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarıyla ilgili Danıştay'dan önemli karar
Danıştay, Van Büyükşehir Belediyesinin 3. Bölge İdare Mahkemesince verilen “Eş başkanlık uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulması” kararına itirazını reddederek, hükmü onadı.

Danıştay 8. Dairesi, Van 3. İdare Mahkemesinin “Eş başkanlık” uygulamasıyla ilgili 20 Mart 2015’te verdiği “yürütmenin durdurulması” kararıyla ilgili Van Büyükşehir Belediyesinin itirazını değerlendirdi.

Danıştay 8. Dairesi, belediyenin itirazını reddederek, mahkemenin kararını onadı.

Danıştay kararında, şu ifadelere yer verildi:

“İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verilmiştir.”

"EŞ BAŞKANLIK HUKUKA AYKIRIDIR"

Van Valiliği, 2 yıl önce 5393 sayılı yasa gereği "Eş başkanlık sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığı, belediye başkanının belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu, belediyeyi devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu, eş başkanın yapacağı işlemlerin de usulsüz olduğu" gerekçesiyle "Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği"nin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Bölge İdare Mahkemesine başvurmuştu.

Valiliğin talebini değerlendiren Van 3. Bölge İdare Mahkemesi de "Eş başkanlık" uygulamasının hukuka uygun olmadığına karar vermişti.

Kararda, yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve "Eş başkan" olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü, böylece belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığına değinilerek, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda ve başka yasalarda belediye eş başkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı belirtilmişti.

Ne olmuştu?

Van Valiliği, 2 yıl önce “Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği”nin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Bölge İdare Mahkemesine başvurmuştu.

Valilik başvurusunda, 5393 sayılı yasa gereği “Eş başkanlık sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığı, belediye başkanının belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu, belediyeyi devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu, eş başkanın yapacağı işlemlerin de usulsüz olduğu” gerekçesi gösterilmişti.

Valiliğin talebini değerlendiren Van 3. Bölge İdare Mahkemesi de “Eş başkanlık” uygulamasının hukuka uygun olmadığına karar vermişti.