Demirtaş'tan TAK ve Altan Tan açıklaması

Demirtaş'tan TAK ve Altan Tan açıklaması
Demirtaş, TAK'ın eylemleriyle ilgili 'Böyle bir örgütün kimseye faydası olduğunu hiçbir zaman düşünmedik' diye konuştu. Altan Tan krizini de değerlendiren Demirtaş, 'Bizim Altan Bey'le bir yol ayrımımız söz konusu değil, farklı düşüncelerin olması normaldir' dedi.
Demirtaş, Brüksel ziyareti sırasında BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Haklarındaki davalarla ilgili savcılığa gitmeme tavrını sürdürdüklerini belirten Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı gibi "PKK'den hükümete silahları bırakmayı hazırız mesajları iletilmesiyle" ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyleyerek, “Hayır, bu konuda, hükümet veya Kandil'den bize ulaşan hiçbir şey yok. Başbakan kendisine PKK'den doğru silahları bırakmaya hazırız gibi mesajlar iletildiğini belirtiyor. Bu konuyla ilgili HDP'nin, bizim hiçbir bilgimiz yok'' dedi.

İMRALI'YA ZİYARET

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin Çarşamba günkü yazısında "İmralı'ya yapılan devlet ziyaretleri seyrekleştirilmiş ama devam ediyor" şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Demirtaş, “Abdullah Öcalan İmralı adasında özel tecrit altında tutulan bir siyasi mahkum ve kendisiyle devlet yetkililerinin görüşüyor olması bir siyasi görüşme, müzakere veya diyalog anlamına gelmez. Sonuçta kendisi bakanlığa bağlı bir cezaevinde tutuluyor ve kapının anahtarı da Adalet Bakanlığı'nın elinde. İstediği zaman kapıyı açıp kendisiyle konuşabilirler ama bu, Kürt sorununda yeni bir diyalog ve müzakerenin sürdüğü anlamına gelmez'' diye konuştu.

ALTAN TAN

Demirtaş, HDP milletvekili Altan Tan'ın HDP yönetimini eleştiren açıklamalarına ilişkin, ''HDP bir yol ayrımındaymış gibi ifade edilen her düşünce aslında HDP'nin yeterince anlaşılmadığını gösterir. Milletvekillerimiz kendi fikirlerini, düşüncelerini, eleştirilerini bugüne kadar çok cesurca her zaman ifade ettiler ama HDP'yi tümden yok sayan ve partinin varlık nedenini sorgulayan düşünceler o milletvekilimizin aslında bir yol ayrımına geldiğini gösterir. Bizim Altan Bey'le bir yol ayrımımız söz konusu değil ama düşünce olarak ve sürece bakış açısıyla ilgili tabii ki farklı düşüncelerin olması da normaldir'' ifadelerini kullandı.

TAK EYLEMLERİ

Son olarak İstanbul Vezneciler'de bir saldırı gerçekleştiren TAK örgütünün eylemlerine ilişkin soruları yanıtlayan Demirtaş, ''Bizim dışımızda TAK'a dönük, doğrudan TAK'ı sert bir şekilde eleştiren, uyaran veya bu tür eylemlere son vermesi çağrısı yapan başka hiçbir parti yok aslında. Bizim hiçbir şekilde bu tür, sivilleri doğrudan hedef alan terör eylemleriyle hiçbir alakamız olamaz. Hiçbir şekilde HDP'nin hoşgörüsü veya toleransı olamaz. Biz bu isimle eylem yapan örgüte hep çağrı yaptık ve bu tür eylemleri yapmamalarını ve bundan sonra bu tür eylemleri yapacaklarına ve artıracaklarına dönük tehditleri de geri çekmeleri gerektiğini ifade ettik'' dedi.

Demirtaş, "Siz açık olarak, bu örgütün tamamen faaliyetlerini durdurması ve dağıtılmasını talep ediyor musunuz" sorusuna ise “Elbette ki. Böyle bir örgütün kimseye faydası olduğunu hiçbir zaman düşünmedik, tam tersine zarar verdiği çok açık bir şekilde ortada'' yanıtını verdi.