Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Tribünden izlemeyi bırakın'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Tribünden izlemeyi bırakın'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Uluslararası barış gücü gönderme dahil bir koruma sağlanması şarttır. Uluslararası toplumunun katliamları tribünden izlemeyi bırakarak diğer pek çok bölgede olduğu gibi Filistin’de de bunları engelleyecek adımları atmaları gerekiyor” dedi.

“Uluslararası Barış gücü gönderme dahil bir koruma sağlaması şarttır” 
Zirvede Filistin halkına destek için bildirgeyi yayınladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü zirvede Filistin davasına verdiğimiz desteği bir kez daha göstererek nihai bildirimizi kabul ettik. Bu çerçevede işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail’in saldırganlığını en güçlü ifadelerle telkin ettik. Son olaylardan İsrail’i sorumlu tutuğumuzu belirttik. İsrail’in bu suçları ABD yönetiminin desteğiyle işlediği aşikardır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumun Filistin konusunda yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi gereklidir. Filistin halkına uluslararası barış gücü gönderme dahil bunun altını çiziyorum. Uluslararası barış gücü gönderme dahil bir koruma sağlanması şarttır. Uluslararası toplumunun katliamları tribünden izlemeyi bırakarak diğer pek çok bölgede olduğu gibi Filistin’de de bunları engelleyecek adımları atmaları gerekiyor. Nasıl Bosna Hersek’te bir barış gücü oraya yerleştirdiyse, nasıl Kosova’ya yerleştirdiyse, aynen buraya da böyle bir gücün yerleştirilmesi şarttır” diye konuştu. 

“Tüm ülkeleri Filistin devletini ve onun başkenti olarak Kudüs’ü resmen tanımaya davet ediyoruz” 
İsrail’in yaptığı suçların hesabını er ya da geç vereceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçları hesabına vermesinin sağlanması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunun için tüm dünyaya yasal ve ahlaki yükümlülükler doğrultusunda harekete geçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Birleşmiş Milletleri ve diğer uluslararası kuruluşları Filistin halkına karşı işlenen suçları bağımsız ve şeffaf bir şekilde acilen soruşturmaya çağırıyoruz. Özellikle İsrail’in Gazze şeridindeki saldırılar konusunda cezai sorumluluğunu belirlemek üzere uluslararası soruşturma komitesi kurulması elzemdir. Bu amaçla süratle bir saha soruşturması başlatılmasını istiyoruz. İsrail işlediği suçlar nedeniyle hesap vermek zorundadır. Er ya da geç bu hesap verilecektir. Birleşmiş Milletler genel gündemine getirilmesi için bütün ülkeleri bir kez daha Filistin devletini ve onun başkenti olarak Kudüs’ü resmen tanımaya davet ediyoruz. Bunu yapmayan ülkenin barış sürecine öncülük etmesi mümkün değildir. ABD Kudüs kararının bir kez daha reddediyoruz. Hukuken hükümsüz ve geçersiz olan bu karar uluslararası güvenliği hedef alan açık bir tehdittir” şeklinde konuştu.