Halikarnas Balıkçısı doğum gününde anıldı

Halikarnas Balıkçısı doğum gününde anıldı
Konak Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın yapı taşlarından biri olan roman, öykü ve deneme yazarı, tarihçi, rehber nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı, doğumunun 126. yılında adının verildiği sokakta andı.
17 Nisan 1890 yılında doğan ve 13 Ekim 1973 yılında 83 yaşında hayata veda eden nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı için uzun yıllar oturduğu Hatay semtindeki Merhaba Apartmanı’nın önünde Konak Belediyesi tarafından tören düzenlendi. Anma törenine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kızı Ayşe İsmet Noonan, Halikarnas Balıkçısı’nın “Manevi oğlum” dediği Prof. Dr. Şadan Gökovalı, yazarlar Bekir Yurdakul ile Hüseyin Yurttaş, ilk kadın Ortodontist Ayşe Mayda, Seramik Sanatçısı Pervin Özdemir, Hatayı Geliştirme ve Güzelleştirme Platformu ve Hatay Kültür, Bilim, Sanat ve Spor Oluşumu Başkanı Cengiz Özdemir ile çok sayıda davetli katıldı.

ANILAR PAYLAŞILDI

Konak Belediyesi’nce düzenlenen anma etkinliğinde sunumunu Yazar Bekir Yurdakul’un üstlendiği söyleşi gerçekleştirildi. Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kızı Ayşe İsmet Noonan, Yazar Hüseyin Yurttaş ve Cengiz Özdemir’in konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide, Halikarnas Balıkçısı sevgi ve hasret dolu sözlerle anıldı. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı etkinlikte Ayşe İsmet Noonan, babasının doğum gününde kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek, “Babam çocukları, doğayı, çiçekleri çok severdi. Şimdi sokaklara dikilen çiçeklerin yok edilmesini görmek eminin onu kahrederdi. İsterdim ki kentimize yapılan güzellikler korunsun, sahip çıkılsın. Babam da bunu isterdi. Ülkece geçirdiğimiz bu zor günler geride kalsın ve bir çocuk gülümsemesi gibi baharı yeniden coşkuyla hissedelim. İyi ki doğdun baba” dedi.

“UMUDU YİTİRMEMEK GÖREVİMİZ VAR”

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Halikarnas Balıkçısı’nı 126. doğum gününde ailesiyle ve dostlarıyla bir araya gelerek anmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Pekdaş, “Halikarnas Balıkçısı bu toprakların yetiştirdiği en güzide insanlardan biri. Bize doğayı, çevre bilincini, tarihi, bu toprakların zenginliğini, çalışmanın güzelliğini, hayata hep gülerek bakmanın önemini, çocuk gülüşünü kaybetmemenin ne güzel bir şey olduğunu ve umudu tüketmemeyi, umudu hep canlı tutmanın ne kadar önemli olduğunu öyküleriyle, romanlarıyla, resimleriyle hatta karikatürleriyle bize anlattı. İyi ki bizim aramızda yaşadı. Doğum gününü ‘merhaba’ diyerek ailesiyle, dostlarıyla kutlamak bizim için gerçekten onur verici. Bu merhabaları çoğaltarak tüm Türkiye’de bahar aydınlığının bir an önce gelmesini sağlamak ve bu anlamda umudu yitirmemek gibi bir görevimiz var” diye konuştu. Başkan Pekdaş, Halikarnas Balıkçısı’nın yaptığı resimlerin ve çizimlerin yer aldığı kitapçık hazırlayarak, etkinliğe destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’ne (APİKAM) ve katkı koyan herkese teşekkür etti. Pekdaş’a konuşmasının sonunda Sanatçısı Pervin Özdemir, seramikten yaptığı Halikarnas Balıkçısı’nın maskını hediye etti.

YURTTAŞ ÖĞRENCİLERE BALIKÇI’YI ANLATTI

Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’dan sonra ömrünün 15 yılını geçirdiği Hatay semtindeki Merhaba Apartmanı’nın bulunduğu 232 Sokak’ta gün boyu süren anma etkinliğinde ayrıca Yazar Hüseyin Yurttaş, Selma Yiğitalp ve Vecdi Gönül Anadolu Liseleri ile Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencilerinin katıldığı Halikarnas Balıkçısı Atölyesi’ni yönetti. Halikarnas Balıkçısı’nın eserlerini okuyan çocuklar kısa öykü denemelerinde bulundu. Etkinlikte üzerinde Halikarnas Balıkçısı’nın resmi bulunan anı panosuna da aralarında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da bulunduğu davetliler gönüllerinden geleni yazdı. Anma etkinliği Hatay Kültür ve Sanat Gurubu Korosu’nun Şef Mustafa Dalçam yönetiminde yazarın sevdiği Bodrum türkülerini seslendirmesiyle son buldu.