Gürpınar’da ‘Kadınlar Günü’ etkinliği

Gürpınar’da ‘Kadınlar Günü’ etkinliği
Van’ın Gürpınar Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. 

Düğün salonunda düzenlenen ve kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı’ın eşi Hatice Doğramacı; hayatın kaynağı, rahmetin, merhametin, şefkatin, zarafetin, nezaketin sembolü kadınlar ve fedakarlığın sembolü şehit anneleri ve eşlerinin Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. İslam dininde kadın ve erkek eşitliği vurgusu üzerinde duran Doğramacı, İslam’da ilahi mesajın muhatabının erkek ya da kadın değil, insan olduğunu ifade etti. Doğramacı, “Milletimiz İslam ile şereflendikten sonra dininin bir gereği olarak kadın meselesinde çok duyarlı olmuş, Hz. Havva’ya, Hz. Hatice’ye, Hz. Ayşe’ye ve Hz Fatma’ya duyduğu saygıyı bütün kadınlara duymuştur. Topraklarımız ve medeniyetimizde kadın, hem toplumun hem de toplumun çekirdeği olan ailenin temelidir. Bir anne, bir eş ya da bir evlat olarak kadın, evini çekip çevirdiği kadar, toplumu şekillendiren, dönüştüren ve ülkenin gidişatına yön veren bir varlıktır. Milli mücadelenin görünmez kahramanları kadınlarımız var. İstiklal ve istikbalimize yönelik tehditlere karşı ön safhalarda mücadele eden kadınlarımız var. Köklü medeniyetimizin yoğrulmasında olduğu gibi, bugünlere gelmemizde ve ülkemizin kat ettiği mesafede çok önemli katkıları olan ve geleceğimizin inşasında önemli rol oynamayı sürdüren kadınlarımız var. Ekonomi ve eğitim başta olmak üzere hayatın her alanında kadını dışlayan bir anlayış, sadece hanım kardeşlerimize değil, bütün toplum için büyük bir eksik ve ciddi bir tehdittir. Eğer kadın mutluysa, toplum da mutludur. Kadınlarını ihmal eden, aşağılayan, dışlayan, öteleyen, kadınlarına ikinci sınıf muamelesi yapan toplumun hiçbir alanda ilerlemesi mümkün değil” dedi. 

Kadınların ezilmediği, ayırımcılığa tabi tutulmadığı, horlanmadığı, istismar edilmediği, özellikle de şiddete maruz kalmadığı bir dünya için beraber mücadele etmek gerektiğini belirten Doğramacı, yeni görevlendirmeyle beraber kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılması yönünde Gürpınar Belediyesinin ciddi projeler hayata geçirdiğini anımsattı. Gürpınar Aile Destek Merkezinde bilgisayar kursundan okuma-yazma kursuna, dikiş nakış kursundan şiş örücülüğüne, spor salonundan kitap cafe ve sinema salonuna kadar birçok alanda hizmet verildiğini aktaran Doğramacı, tüm kadınları bu merkeze beklediklerini ifade etti. 

Programda Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından ilahi ve şiirler okundu, kadın konulu video gösterimi yapıldı.  “İslamiyet’te kadının yeri ve önemi” sohbetinin ardından program, Mevlid-i Şerif’in okunmasıyla devam etti.