Yaşar açıkladı! Erciş'te yapılacak projeler

Yaşar açıkladı! Erciş'te yapılacak projeler
Erciş Belediyesi Erciş için neler yaptı. Hangi projeler bitti hangileri devam ediyor.

- Vandahaber'in haberine göre; İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) ile Erciş Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Erciş’in hak etiği yere gelmesi için gece gündüz çalıştıklarını belirtti. Erciş Belediyesi’nde yeniden bir yapılanmaya giren Yaşar, Erciş için hedeflerinin büyük olduğunu bu kısa sürede iyi bir atak yaparak Erciş’in tarihini, kültürünü ve  bağlı bulunduğu tüm değerleri içine alan projeler yaptığını anlattı.

Erciş Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, Gerçekleştirecekleri projelerin Erciş halkını yeni bir imaja ve yeni bir istikamete götüreceğini belirterek, Erciş Belediyesi olarak alt yapıdan üst yapıya kadar, ekonomiden şehir güvenliğine, turizmden tarihine kadar ilçenin tüm çehresini değiştirecek projeleri üzerinde çalıştığını altını çizdi.

Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, “Eylül 2016'da görevi devraldım. Görevi ilk devralan kayyumlardan biriyiz Erciş Belediyesi olarak. Ben belediyede görevi aldığımda Erciş’te 1 buçuk 2 senelik kaymakamdım. Erciş'in sorunlarını biliyordum. Belki bu durum bizim için bir avantaj oldu. Bu sorunlara vakıf olduğumuz için kafamızda da çözüm yolları vardı. Ve kolları sıvadık işe koyulduk.”

BU BİZİM İLK İCRAATIMIZDI

İlçenin çok büyük sorunları olduğunu, buları çözmek için gece gündüz çalıştıklarını anlatan Yaşar, şehir merkezinde yaşanan trafik sorunundan işe başladık. İlk başlarda şehir merkezinde inanılmaz bir trafik keşmekeşi vardı. Buna çözüm bulmak için Erciş'te 8 ücretsiz otopark oluşturduk. Dolayısıyla şehir merkezindeki trafiği bir nebze rahatlattık. Bu bizim ilk icraatımızdı.”

ERCİŞ’LİLER BİZE GÜVENDİ

“Depremden sonra Erciş'in merkezinde bir riskli alan ilan edildi. Bu riskli alan içerisinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Erciş Belediyesi ve TOKİ ile üçlü görüşmesiyle TOKİ tarafından ilk etapta 44 hektarlık bir kentsel dönüşüm alanı oluşturuldu.

Bu alanda kendi içerisinde 3 etaba ayrılıyor. İlk etabın başlama işi bile yıllara sarkan bir konuydu. O bölgede yaşayan insanların bir kısmı paralarını alamamışlardı. Daha sonra parasını alanlarda “burada kentsel dönüşüm olmaz.” ”Biz neden boşaltalım iş yerimizi “dediler. Bu bizim için çok önemli bir sınavdı, biz vatandaşı kendimize inandırdık ve kararlı da durduk. İlk etaptaki bütün dükkânları boşalttık ve yeri TOKİ'ye teslim ettik. 300'den fazla esnafın tamamını tahliye ettik. O bölgenin tamamını da yıktık.12 Haziran'da boşalttığımız alanın yapım ihalesi var. Erciş'in kaderini değiştirecek projelerden birine başlamış olacağız.”

ÇOK CİDDİ SOSYAL PROJELER YAPTIK

“Sosyal faaliyetlere çok önem veriyoruz. Kışın bu bölgede herhangi bir yapı işine giremezsiniz dolayısıyla ne yapacaksınız oturup proje hazırlayacaksınız ve biz onu yaptık. Çok ciddi sosyal projeler yaptık. Bunlardan birincisi “Vefa Projesi” şehit ve gazi ailelerine haftalık ziyaretler gerçekleştirdik. Belediyemizde bir ekip kurdu. Bu ekip her hafta gitti bu aileleri gezdi. İhtiyaçlarını tespit etti. İkinci projemiz “Geleceğimi Kucaklıyorum Projesi” Biz köy çocukları başta olmak üzere ve teröre de en müzahir köylerimizin çocuklarını şehir merkezine getirdik. Bu çocukları gezdirdik, Ankara'ya götürdük, İstanbul'a geziye gönderdik. Yaklaşık 400 çocuğu bu yolla gezdirdik. Çok güzel bir sosyal hareketlilik yarattı bu proje Erciş'te. Hedefimiz yıl sonuna kadar bin çocuğa ulaşacağız.”

“BİRÇOK PROJE BİTTİ”

Erciş Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, “Geçmiş dönemden aldığımız projeler var. Örneğin, kasaplar çarşısı, peynirciler çarşısı biz bunları aldık ve bitirdik. Kasaplar çarşısını bitirdik. Şimdi satış aşamasındayız. Peynirciler çarşısı da yüzde 70 civarında bitti. Bu sene o çarşıyı da açacağız. Halk Ekmek Fırının temeli atılmıştı, biz gelince onu süratle bitirdik ve açtık, şu anda faaliyete girdi ve halk ekmek fiyatı 75 kuruştan satılıyor.”

ERCİŞ SAHİL BANDI YENİDEN DÜZENLENİYOR

Belediye Başkanı Fatih Çiftçi döneminde bir kısmı bitirilerek halka açılan sahil bandı projesini yeniden dizayn eden Başkan vekili, “Fatih Çiftçi Beyin Belediye Başkanlığı döneminde hiç kullanılmayan sahil bir şekilde halka açılmış. Kamelyalar yapılmış, yollar yapılmış. Erciş'in deniz ile ilk buluşması diyebiliriz. Van Gölü havzası içerisindeki en uzun sahil şeridi Erciş'te. Yaklaşık 13 buçuk kilometre. Bu devasa bir sahil ama kullanamıyoruz. Bunu geliştirelim dedik ve işe koyulduk. Şimdi orda çalışmalar son hızıyla devama ediyor.

Şimdi oraya 2 tane ‘İskele Kafe’ yapıyoruz. Sahil yolunu komple asfalt yapıyoruz. Kaldırımların hemen bitişiğinde bisiklet yolu ve yaya yolu yapıyoruz. Dekoratif bir deniz feneri yapıyoruz. Oradaki kayalık yapıları temizleyip yeşillendireceğiz. Park ve Bahçe alanları ve mesire alanları yapacağız. Sahildeki bütün kamelyaları oraya aktardık. Liman Başkanlığı eğer bir liman yaparsa o da bizim projeye ek olacak.

KADINLAR İÇİN ÇOK AMAÇLI PLAJI

“Ercişli kadınları denizle buluşmasını sağlamak için çok güzel bir kadınlar plajı yapıyoruz. Eskiden askeri kamp alanıydı şimdi kadınlar plajına çeviriyoruz. İnşallah bu yaz kadınlarımız orada denize girecek ve ücretsiz ulaşım sağlayacağız. Belediyenin otobüsüne binecek gidecek. Bu otobüsler saat başı olacak. Sahilimiz var zaten biz şimdi oraya oyun parkları yapıyoruz. Kafeterya yapıyoruz, su deposu yapıyoruz. Lavabolar, wc'ler yapıyoruz. Ahşap iskele yapıyoruz. Mesire alanına çevireceğiz orayı. Güvenli bir alan olacak. Kimse görmeyecek orayı. Kadınlar plajımız bu şekilde olacak.”

BİR YAŞAM MERKEZİ DÜŞÜNÜN İÇİNDE YOK YOK

Yaşam merkezlerini oluşturacaklarını belirten Yaşar, “Bir yaşam merkezi planlıyorduk çok mesafe alamadık ama inşallah onun da sene sonuna kadar formülünü bulacağız. Kadınlar ve erkekler için gün gün böleceğiz bu yaşam merkezini. Gidip insanların kitap okuyacağı, çay kahve içeceği ve fitnes yapacağı bir alan oluşturacağız. Sahilde yapmayı planlıyoruz bu yaşam merkezini. Keçiören Belediyesi'nin Erciş Belediyesi'ne hediye ettiği bir bina var orayı dönüştüreceğiz.”

MODERN SEMT PAZARLARI GELİYOR.

“Erciş’teki ticareti geliştirmek için semt pazarları kuracağız. Aşağı ve Yukarı TOKİ'de birer semt pazarı kuruyoruz. Semt Pazarı kültürü oluştu Erciş'te. Ama şu an sokağın birini kapatıyorlar hijyenik olmayan şartlarda, insanın günlük yaşamını zora sokacak şekilde bir düzenleme yapıyorlar. Aşağı TOKİ'deki bitmek üzere 10 gün içerisinde açacağız. Yukarı TOKİ'ye de temel atacağız kısa süre içinde. Böylece burada semt pazarcılığını daha profesyonel bir hale getireceğiz. Bu semt pazarlarında lavabolar, wc'ler, çocuk oyun alanları olacak. Bebek bakım odası ve mescitte olacak. Semt Pazarı olarak kullanılmayacak günlerde ise biz orayı çocuklara açacağız. Basket Potaları koyacağız çocuklar oynasın diye. Düğün, nişan, sünnetlerinde olacağı bir alan olacak. Aşağı TOKİ camiinin hemen karşısında olacak.”

ERCİŞ’E GÜVEN GELİYOR

Projelerin tamamlanmasıyla ilçenin çehresinin değişeceğini belirten Yaşar, bu projelerin yanında ilçenin güvenliğine de el attık. Yeni kamera sistemleriyle ilçe kontrol altında… İlçe'nin her tarafına 68 tane kamera yerleştirdik. Bunların 44 tanesi hareketli kamera yakınlaştırma özellikleri var. Bu kameralarda gece görüş sistemi var, plaka okuma sistemi var. Son derece modern kameralarla döşedik. Geldiğimizde ilçede 8 kamera vardı. Şu an 68 tane var. Bir de Emniyet Genel Müdürlüğünün bize hediye edeceği bir “MOBESE” sistemi var. Orda da kırktan fazla kamera olacak. Erciş'in her tarafını gözleyebileceğiz. Kısa süre sonra bu sistemi internete de açacağız. Diyelim ki Ercişli biri Almanya'da oturuyor. Şu anda Erciş sahil yolunda ne var dediğinde internetten açıp sahili izleyebilecek. Vatandaşlarımızın huzur ve güveni için elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz.”

İlçe merkezinin şantiyeye dönüştüğünü en kısa sürede Erciş’in yeni yüzüne kavuşacağın Yaşar, Ankara Büyükşehir Belediyesinden de destek aldıklarını ifade ederek, “Kardeş Belediyemiz var bizim Ankara Büyükşehir Belediyesi, onlarla şöyle bir işbirliği yaptık. Bize 3 tane caddeyi asfaltlıyorlar, 2 tane de park yapıyorlar. Bir tanesi Öğretmen Evinin altında önemli bir park. Bu parkımızın ismi de “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri” parkı. Bir diğeri de eski belediyenin yerine yapacağımız “Deprem Şehitleri” parkı. Prefabrik vardı onları kaldırdık. Onun hemen yanında geçmiş dönemki belediyenin yaptığı park var bu ikisini entegre edip bağlantı kuracağız ve tek park gibi görünecek. Şehir merkezindeki bütün yolları yeniliyoruz.”

ERCİŞ'TE BAZEN ŞANSIZLIKLARDA OLUYOR

Avrupa Birliği ile beraber yürüttüğümüz bir su şebekesi yenileme projesi var. O proje maalesef talihsiz bir proje. Erciş'te bazen şansızlıklarda oluyor. Erciş'te hastaneye başlanıyor müteahhit iflas ediyor. Para var, un var, şeker var ama bir türlü helva yapılamıyor. O su şebekesi bizi perişan etti. Bir türlü bu işi bitiremedikleri için biz de bir türlü üst yapıya giremedik. Şimdi en son Ankara'ya birtakım girişimlerde bulunduk ve bu işi rayına koyduk. İnşallah su şebekesi ile paralel bir şekilde, alt yapısı bitmiş bir şekilde bütün yollarımızı asfaltlamış olacağız. Erciş gelecek yıl asfaltı ile kaldırımlarıyla, orta refüjü ile pırıl pırıl bir şehir olacak.”

ERCİŞLİLERE BİR MÜJDE!

Başkan Vekili Yaşar, “Yarı olimpik kapalı yüzme havuzu yapıyoruz. En son Ankara'ya gittiğimizde de bu konuda girişimde bulunduk. Bu Erciş'in hasret çektiği bir proje. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile işbirliği şeklindeyiz. En son gittiğimizde de bunu programa aldırmaya çalıştık. Emniyet'in tam karşısına yapmayı planlıyoruz. Halı sahanın olduğu kampusun içinde olacak. Erciş bu ivme ile iki yıl içerisinde Van Gölü havzasının en önemli ilçesi olacak. Bireysel sporlar merkezi de yapılacak. Neden bireysel sporlar merkezi. Biz son zamanlarda dünya şampiyonları çıkıyoruz. Kick Boks'ta, muay thai'de, atletizmde başarılıyız. Bu başarımızı taçlandıracağız.” diye konuştu.

KAYNAK: VANDAHABER.COM