Edremit, Van’a gelen herkesin ilgi odağı oluyor!

Edremit, Van’a gelen herkesin ilgi odağı oluyor!
Önceki yıllarda farklı tarihi yapıları, mekanları ve destinasyonları ile bilinen Van’da son dönemlerde Edremit rüzgârı esmeye başladı

Önceki yıllarda farklı tarihi yapıları, mekanları ve destinasyonları ile bilinen Van’da son dönemlerde Edremit rüzgârı esmeye başladı. Daha önceleri kente gelenlerin farklı destinasyonlarda yaptığı geziler son zamanlarda değişiklik gösterirken, her gelenin ilk gittiği yer ‘Edremit’ olmaya başladı. Değişen, yenilenen ve müthiş bir yapıya kavuşan Edremit, birçok televizyonun ve tanıtım platformunun da ilgisini çekmeye başladı. Birçok TV kanalı ilçede yayın yapmak için adeta sıra bekliyor.

Van, tarihi güzellikleri, eşsiz doğası ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan geçmişi ile gezilmesi gereken önemli şehirlerden biri olurken adını Türkiye’nin en güzel turistik destinasyonları arasına güçlü bir şekilde yazdırma iddiasında olan Edremit ilçesi gerek tarihi gerekse projeleriyle misafirlerini bekliyor. Pandemi döneminden önce de Türkiye’nin Doğu’daki en önemli destinasyonlarından birisi olma yolundaki Van’da tanıtım faaliyetleri hız kesmezken yaygın medyada da sıkça yer buluyor. Doğu ve Güneydoğu’nun yerli turistlerin ilgi odağı olduğu bu süreçte kente ve bölgeye dair değerler tanıtılmaya ve anlatılmaya devam ederken Edremit ilçesi bu merkezlerin başında geliyor. Son dönemlerde yapılan çalışmaları ile Van’ın nazar boncuğu haline gelen Edremit, geçtiğimiz günlerde de CNN Türk’te Cem Seymen’in hazırlayıp sunduğu ‘Çalışan Türkiye’ programında yer aldı. Programa konuk olan Van Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van kentini ve Edremit ilçesini tanıtarak, bu yerlerin görülmeye değer bir yer olduğuna vurgu yaptı. Say, ilçenin güzelliklerini, ilçede yapılan çalışmaları paylaşırken, Edremit için, “Edremit, Batı’daki ilçeler ile yarışacak bir konumda” dedi.

SAY: HEM YATIRIM, HEM TURİZMİ DOSTU BİR İLÇEYİZ!

Van’da geçtiğimiz yıl mazbatasını alarak göreve başlayan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, CNN Türk’te Cem Seymen’in hazırlayıp sunduğu ‘Çalışan Türkiye’ programına yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verirken salgın sürecindeki olumsuz durum ile birlikte birçok önemli noktaya da değindi. Bu süreçte ve daha öncelerinde de hem hizmetleri hem de sosyal belediyecilik anlayışı ile kentin en hareketli belediyesi olan Edremit’teki hizmet atağıyla ilgili konuşan Say, salgın sürecinde yaşanan sıkıntılara rağmen, süreç biter bitmez yatırımların hız kesmeden devam edeceğini ve hiçbir çalışmanın aksamayacağını söyledi. Edremit, Van ilinin 13 ilçesinden birisi olarak Van Gölü'nün kıyısında kurulan tarihi bir yer olarak ön plana çıkarken bölgenin ise en çok turist çeken ilçesi konumunda. Bölgeyi, kenti ve ilçeyi tanıtmaya devam eden Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, cümlelerini sürdürerek tekstilden tarıma kadar istihdam alanları oluşturabilecek tüm yatırımcılar için yatırım tanışmanı görevini üstlendiklerini belirterek, Edremit belediyesinin yatırımcı ve turizm dostu olduğunu ifade etti.

SAY: EDREMİT TÜM DÜNYAYA SES GETİREN BİR İLÇE OLACAK!

CNN Türk ekranlarında Cem Seymen’in sorularını yanıtlayan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “2800 yıllık medeniyeti olan Van’ın ilçesi Edremit’teyiz. Van’ın ve bölgenin şirin ilçesi aynı zamanda turizm ilçesidir. Edremit Van’ın merkez ilçelerinden biridir. 2014’te büyükşehir yasası ile birlikte Van’ın üç merkez ilçelerinden biri oldu. 2800 yıllık medeniyete sahip, Urartulardan bu yana birçok medeniyete beşiklik etmiş. Van’ın hemen yakınında bulunan safiye yeri olarak bir anlamda kullanılan ama şu anda şehirle bütünleşmiş, turizmi, tarımı ve ticareti ile en önemli merkezlerden biri oldu. Bizler de göreve geldikten sonra bu bayrağı bulunduğu yerden daha ileriye taşımaya çalışıyoruz. Tabi Edremit’in en önemli boyutu şehrin ve bölgenin vitrini olarak turizm ilçesi olmasıdır. Bu anlamda sahil bandı, tekneleri, gölü ve yine hemen yakınında bulunan Akdamar Adası ile sadece bölgeye değil, tüm dünyaya ses getiren ve tüm dünyada tanınan bir ilçemiz olmaya başladı. Biz de Edremit’i Türkiye’nin incisi yapmaya çalışıyoruz.” Dedi.

“VAN VE EDREMİT BİR HUZUR KENTİ OLMAYA BAŞLADI”

Edremit ilçesi turistlerin göz bebeği haline geldiğini belirten Başkan Say, şunları anlattı: “Van son zamanlarda ve son birkaç yıldır özellikle İran’dan, Irak’tan ve komşu ülkelerden çok yoğun turistler aldı. Ama maalesef tüm dünya yaygın olan korona virüsten etkilendi. Van’ın İran’a 280-290 metre civarında bir sınırı var. Yine Irak’a da yakın bir kent. Tabi ki Van’a gelen yerli ve yabancı turistlerin, tamamı neredeyse Edremit’i ziyaret ediyor veya en azından içinden geçiyor. Bu nokta da turizm kabuğunu kırmış oldu. Covid-19 sürecinden sonra normal hayata başlar başlamaz bu yoğunluğu tekrar hareketlendireceğiz. Biz tabi turizm ayağının da daha önce güvenlikle ilgili problemlerimiz olsa bile şu an da o problemleri aşmış olduk. Güvenlik kuvvetlerimizin yapmış olduğu başarılı çalışmalarda sonra Van ve Edremit bir huzur kenti olmaya başladı.”

EDREMİT BATI İLÇELERİYLE YARIŞACAK BİR KONUMDA

Bu bölgenin gelişmesi yönünde karasal iklimi ve rakımının engel olduğunu vurgulayan Say, şu açıklamalarda bulundu: “Bu engellere rağmen biz bir Ege kasabası, Akdeniz kasabası olma noktasında iddialıyız. Bu anlamda bütün enstrümanlarımız ve araç-gereçlerimiz var. Biz de bu anlamda ilçemizi tanıtmaya devam ediyoruz. Edremit Van’ın bir parçası olması sebebiyle önce Urartuların, Ermenilerin ve sonrasında tüm medeniyetlerin iz bıraktığı şirin bir ilçe konumundadır. Şamran kanalımız var, yaklaşık 50-52 kilometre olup büyük bir kısmı ise Edremit’ten geçiyor. Gürpınar’dan doğup Van Gölü’ne kadar devam eden bir sulama kanalı. Dünya üzerinde şu anda uzunluk ve tarih itibarıyla en eski sulama kanalıdır. Biz bunu hem korunacak eserler anlamında hem de tarihe ve turizme kazandırma anlamında çabalarımız devam ediyor.”

EDREMİT, BİRÇOK ANLAMDA İYİ İŞLER BAŞARDI!

Türkiye’de ikinci yürüyüş yolunun olacağını kaydeden Başkan Say, “Bakın bu kısmını özellikle altını çizerek söylüyorum. Bir Likya yürüyüş yolu vardı, şimdi de Menua dediğimiz yürüyüş yolu kapsamında Edremit’ten Gevaş’a Gürpınar’a ve İpekyolu’na kadar uzatarak devam ettireceğiz. Şamran kenarı yani o tarihi kanal etrafında misafirlerimiz yürüyecek, bisiklet sürecek, dinlenecek, tarihi ve doğa yürüyüşleri yapacak. Biz bu kanal etrafında dinlenme mekânları yapıyoruz. Bu anlamda da inşallah çok güzel bir çalışma olacaktır. Yine Türkiye’de bir ilk Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile Bilim Sanayi Bakanlığıyla beraber belediyelerimizle yürütülen yüzen gemi, yüzen otel projemiz onay gördü.” Diye belirtti.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK”

Cümlelerini sürdüren Başkan Say, turizm anlamında otellerimiz, sayfiye yerlerimiz ve en önemlisi Edremit millet bahçemiz bakanlık tarafından onaylandığını belirterek, şunları kaydetti: “Proje ve yapım aşaması devam ediyor. Bir taraftan turizmi ile bir taraftan ticaret merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da yine kırsal gölgelerde tarımı, seracılığı yaygınlaşma çabasındayız. Tarım demişken şunu da belirtmek istiyorum; pandemi döneminde biz fide dağıtımından seracılığa kadar bütün sektörleri belediye olarak destekledik. Tarım Bakanlığı ve İl Tarım Müdürlükleri’ne de yeri gelmişken onlarda teşekkür ediyoruz. Belediye olarak vatandaşın özellikle topraktan sofraya daha rahat ulaşması, sıkıntılı dönemlerde daha rahat gıdaya ulaşması noktasında biz de üzerimize düşeni yaptık.”

YENİ HEDEF: GASTROVAN!

Van ve Edremit’in mutfak çeşitleri ve lezzetleriyle öne çıktıklarının yanı sıra tarım ve tekstil açısından büyük bir istihdam görevini de üstlenebileceklerinden söz eden belediye başkanı Say, “Tekstilden tarıma kadar istihdam olanakları oluşturabilecek tüm yatırımcılara biz belediye olarak yatırım öncüsü, yatırım danışmanı görevi üstlendik, onlara müşavirlik yaptık. Bu anlamda Edremit yatırımcı dostu bir belediye aynı zamanda turist dostu bir belediye ve kapılarını açmış tüm dünyayı ve tüm Türkiye’yi bekliyoruz. Yine biz birkaç yıl önce Guinness rekorlar kitabına girecek 50 bin insanımızı bir araya getirerek kahvaltı organizasyonu düzenledik. Bu anlamda da hem kahvaltısıyla hem de diğer yöresel yemekleriyle Edremit ve Van Gastromi’de öne çıkmaktadır. Biz 2020 yılı içerisinde GastroVan isminin pantentini de aldık.”

TÜM HAZIRLIKLAR YAPILDI YENİ CANLI SÜREÇLER İÇİN GÜN SAYILIYOR

“GastroVan’ı düzenleme projesi varken bu pandemi sürecine takıldı, inşallah 2021’de bunu düzenleneceğiz. Biraz öne dediğim gibi Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’de bulunan lezzetler bulunan tarih ve doğayla ilgili tüm enstrümanlarımız var. Bunların tamamını gelen misafirlerimize sunacağız. Yine biz ismine deniz dediğimiz Van denizimiz var. Bu denizde su sporlarından, tur teknelerine kadar her şeyimiz var. Biz de belediye olarak ulaşımdan turizm gezilerine kadar tüm hazırlıklarımızı yaptık misafirlerimizi bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-