Silah lobisinden ABD'li valiye dava!

Silah lobisinden ABD'li valiye dava!
Trump'a yakınlığıyla bilinen ABD’nin en büyük silah lobisi Ulusal Silah Birliği'nin (NRA) kendisini kara listeye alan New York valisi Andrew Cuomo’ya dava açtı.

New York valisi Andrew Cuomo, ABD'de artan silahlı saldırılar nedeniyle NRA ile ilişkisi bulunan şirketleri boykota çağırarak, ilişkilerini kesmeye davet etti.

Bunun ardından NRA, geçtiğimiz günlerde de, New York Finansal Servisler Departmanı (New York State Department of Financial Services) tarafından 7 milyon dolarlık para cezası kararı ile karşı karşıya geldi.

Yeni Akit'ten Münübe Yılmaz'ın haberine göre NRA'nın hukuk sözcüsünden yapılan açıklamada ise, New York Finansal Servsiler Departmanı'nın uyguladığı maddi yaptırımlardan ötürü, şirketin ciddi maddi sıkıntıda olduğunu dile getirildi.

NRA'NIN YENİ BAŞKANI İRAN-KONTRA SKANDALININ KİLİT İSMİ OLMUŞTU

ABD'de, Ronald Reagan'ın başkan olduğu 1980'li yıllarda ortaya çıkan  'İran-Kontra' skandalının odağındaki isimlerden emekli yarbay Oliver North'un geçtiğimiz hafta Ulusal Silah Birliği'nin (NRA) başına geçtiği duyurulmuştu.

NRA'in yöneticisi Wayne LaPierre, North için yazılı bir açıklama yayınlayarak "Amerika'nın özgürlüğü için mücadele eden efsane bir savaşçı." dedi.

NRA, her türlü silahsızlanma kampanyasının karşısında duruyor ve silahlanmanın ülkeyi daha güvenli yaptığını savunuyor.

TRUMP: SİLAHLANMA HAKKI KUŞATMA ALTINDA

Geçen Cumartesi Teksas, Dallas'ta NRA'in konferansında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalıların silahlanma hakkının 'kuşatma altında olduğunu' söyledi.

İRAN-KONTRA SKANDALI NEDİR?

NRA, Florida'da Şubat ayında bir okula düzenlenen ve 17 kişinin öldüğü saldırıdan sonra silahlanmaya karşı yasal kısıtlamalara destek vermediği için tepki çekmişti. Saldırıdan sonra yüzbinlerce kişi silahlanma karşıtı gösteriler için ülkenin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlemişti. Yapılan oylama sonucu birliğin başkanı olan olan eski ABD Deniz Piyadesi Yarbayı Oliver North, Reagon yönetiminde İran'a gizli, yasa dışı silah satışı yapıp, elde edilen parayı da Nikaragua'da komünist Sardinistalara karşı savaşan kontrgerillalara aktarılamsına öncülük etmişti. Sardinistalara karşı savaşan kontrgerillalara yardım, insan hakları ihlallerinden dolayı yasaktı. Olayın ortaya çıkması üzerine emekli yarbay North yargılanmış ve 1989'da ABD fonlarını yasadışı yollarla aktarmaktan suçlu bunulup mahkum edilmişti. Reagan yönetimini zora sokan skandal 'İran-Kontra skandalı' olarak biliniyor. North, daha sonra Kongre'de ifade vererek dokunulmazlık kazanmış ve hakkındaki ceza da kaldırılmıştı.