Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Fark Nedir?

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Fark Nedir?
Öncelikle bu iki kripto para birimi arasındaki farkları anlayabilmemiz için, bu birimlerin temel prensiplerine hakim olmamız gerekiyor.

Ethereum blockchain’inin yerel birimi olan Ether (ETH), bazı verileri göz önünde bulundurduğumuzda Bitcoin’den sonra en popüler ikinci dijital para birimi. Bunun en büyük kanıdı, Ethereum’un piyasa değeri olarak Bitcoin’in hemen arkasında olması diyebiliriz.

Genel olarak Bitcoin ve Ethereum birçok yönden benzerlik göstermekte. Her iki kripto para birimi de çevrimiçi kripto borsaları aracılığı ile ticareti yapılabilen ve saklanabilen varlıklardır. Ayrıca bu varlıklar, blockchain olarak bilinen dağıtılmış defter teknolojisini kullanmakta. Fakat bu benzerlikleri bir kenara bırakırsak, iki kripto para birimi arasında birçok önemli fark bulunmakta.

Bitcoin’in Tarihçesi

Kripto para sever olan herkesin aşina olduğu gibi Bitcoin, Ocak 2009 senesinde piyasaya sürülen bir kripto para birimidir. Anonim bir kişi olan Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinmekte. Bitcoin, hükümet destekli itibari para birimleri ve madenlerin aksine, herhangi bir merkezi olmadan güvence altına alınmış bir para birimi olarak görev yapmakta.

Bildiğiniz gibi, Bitcoin’in herhangi bir fiziksel karşılığı yoktur. Yalnızca kriptografik olarak blockchain üzerinde ilişkili bakiyeler ile Bitcoin’e sahip olabilirsiniz. Bu tür çevrimiçi para birimi olarak birçok girişim olsa bile, Bitcoin, aralarında en başarılı olandı. Yani, şu ana kadar geliştirilmiş tüm kripto paraların selefi Bitcoin olarak anılmakta.

Bkz:

Aradan seneler geçtikçe, sanal ve merkezi olmayan para birimleri, düzenleyici kurumlar ve hükümetler tarafından tanınmaya başladı. Fakat düzenli bir şekilde tartışmaların ana konusu haline gelebilen kripto para birimi, şu anda finansal sistemin bir parçası olarak var olmaya devam etmekte.

Ethereum’um Tarihçesi

Bildiğiniz üzere artık Blockchain teknolojisi, kripto para geliştirme sürecinin ötesinde bir görev görmekte. Bu görevlerin en popülerlerinden birisi uygulama geliştirmek. 2015 senesinin Temmuz ayında çıkışını yapan Ethereum, bu açığı doldurmaya gelen bir projeydi.

Ethereum, akıllı sözleşmeler ile ve merkezsiz uygulamaların dağıtımına destek olmak amacıyla geliştirildi. Ethereum şu anda geliştiricilere blockchain üzerinde uygulamalar oluşturmasına ve çalıştırmasına olanak sağlayan bir protokol olarak görev yapmakta.

Bu bağlamda, Ethereum’un potansiyeli çok geniştir ve yerel kripto para birimi olan Ether ile desteklenmektedir. Ether asıl olarak iki amaç için kullanılmaktadır. Bunların ilki tahmin edebileceğiniz üzere, geliştiricilerin uygulama geliştirmesi ve çalıştırmasıdır. Bir diğeri ise, tıpkı Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi çevrimiçi borsalarda kripto para birimi olarak ticaretinin yapılmasıdır.

En güncel ethereum ve diğer altcoin haberleri için:

Aradaki Temel Farklar

Bitcoin ve Ethereum ağları, dağıtılmış defter ve kriptografi ilkesi ile desteklenmektedir. Fakat arada teknik bağlamda birçok fark vardır. Bunlara bir örnek verecek olursak, Ethereum ağında yürütülebilir bir kod yazılabilirken, Bitcoin’in ağ işlemlerine eklenen veriler yalnızca kayıt almak içindir. Bu iki ağ arasındaki bir diğer farklılık ise, blok süresidir. Bitcoin ağında dakikalar sürebilen bir işlem, Ethereum ağında saniyeler içinde halledilebilir. Bunun haricinde, Bitcoin SHA-256 algoritmasına sahipken, Ethereum ETHASH algoritmasını kullanır.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, Ethereum ve Bitcoin ağları genel amaçlarına göre farklılık gösteriyor. Bitcoin genel olarak ulusal para birimlerinin dijital bir alternatifi olurken, Ethereum, kendi para birimi ile değişmez, programatik sözleşmeleri içeren ve uygulama geliştirilebilen bir platform olarak tasarlanmıştır.

Temelde, BTC ve ETH’nin her ikisi de kripto para birimdir, fakat Ether’in temel amacı kendisini alternatif bir para birim olarak yer edinmek değildir. Ethereum, merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesi ve akıllı sözleşmeleri destekleyen bir platform olarak görev yapmaktadır.

Kaynak: