Yıldırım, Doğu için 4 projeyi açıkladı

Yıldırım, Doğu için 4 projeyi açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım, çatışmaların kısmen sürdüğü bölge için yeni projeler konusunda bilgi verdi...
Çözüm Süreci başladığında, refahın ve huzurun giderek yükseldiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde çatışmaların Temmuz ayından itibaren yeniden başlaması bölge ekonomisini etkilemişti. Başbakan Binali Yıldırım, bölgede sağlıktan eğitime, sosyal aktivitelerden AVM'lere kadar birçok konuda projelerinin olduğunu belirtti.

Ajanslarda yer alan bilgide; Başbakan Binali Yıldırım, ulusal gazetelerin genel yayın yönetmenlerine önceki gün Çankaya Köşkü'nde verdiği iftarda Türkiye gündemine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, görevi devraldığı günden itibaren büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu, terörün kalıcı olarak sonlandırılması konusunda atılan önemli adımları anlattı.

Güvenoyu aldıktan hemen sonra Diyarbakır'a giden Yıldırım, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte havalimanı açılışına katıldı. Ayrıca 6-7 milyon kişiye hitap edecek son derece modern bir alan, okul, yol, hastane gibi son derece önemli hizmetlerin açılışını da yaptı.

Diyarbakır'da kendilerini çok canlı ve büyük bir kalabalığın karşıladığını söyleyen Yıldırım,“Cumhurbaşkanımız ile bölgeyi dolaştık. Yol boyunca sokaklardan geçerken insanlar yol kenarında ve pencerelerde coşkuyla el sallıyor, bizi selamlıyorlardı. Bazıları ise kendisini saklayarak el sallıyordu” dedi.

HALK GERÇEĞİ GÖRMÜŞ

PKK'ya yönelik pek çok şehirde sürdürülen operasyonlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yıldırım, “'Kurtarılmış mahalle' ilan edilen yerler vardı, hepsi temizlendi. İnsanlar şehirde rahat dolaşır hale geldi. Saha hakimiyeti sağlandı, ciddi bir rahatlama var” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımız, terör örgütünün yaptığı bu işlerin tamamen yanlış olduğu kanaatine varmış. Bu çok önemli. Eskiden bölgede HDP dışındaki tek parti olarak siyasi faaliyetleri yürütmekte bile çok zorlanıyorduk. Şimdi siyaset de rahatlamış. Eskiden bölgede bizim işimiz çok zordu. Şimdi ise terör örgütünün işi çok zor.”

"DEVLET SAHİP ÇIKACAK MI" ENDİŞESİ

Bölgedeki operasyonlardan sonra insanların büyük ölçüde rahatladığını belirten Yıldırım, vatandaşların taşıdığı endişeleri de anlattı. Vatandaşların büyük çoğunluğunun, devlet bize sahip çıkacak mı, düşüncesine sahip olduğunu belirten Yıldırım, “Bu tedirginliği gidermemiz lazım. Bunun için büyük bir plan yaptık. Artık bölgede hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

ÖNCE FİZİKİ REHABİLİTASYON

Bölgedeki fiziki tahribata da işaret eden Yıldırım, “Bir kere bölgede ciddi bir fiziki tahribat var. 'Devlet yaptı' propagandalarına bakmayın, çünkü bunu evler arasında açtıkları tünellerle, terk ederken yaptıkları tuzaklamalarla tamamen kendileri yaptı.

İlk işimiz fiziki rehabilitasyon. Bu enkazları ortadan kaldırarak yepyeni marka şehirler kuracağız. Örgüt insanların kafasını karıştırmak için mücadele etti. Halk da imza verme konusunda başlangıçta biraz tereddüt etti ama sonrasında gayet güzel bir itimat ortamı oluştu, çok güzel yürüyor” diye konuştu.

ACILAR TAMİR EDİLECEK

Bölgedeki çatışma ortamından sonra en çok sosyal tamiratın yapılması gerektiğini anlatan Yıldırım, “Terörün verdiği manevi tahribatı ortadan kaldıracaksınız, acıları tamir edeceksiniz. Çok daha önemlisi de ileriye dönük umutlar oluşturacaksınız. Bunlar kamu eliyle olmaz. Bu, STK'lar, özel sektör ve vatandaşlarla yürüyecek bir projedir” diye anlattı.

PROJELERİ AÇIKLADI

Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir projenin sinyallerini de veren Yıldırım, “Altyapı, sosyal restorasyon, belli bölgelerde zenginlik noktaları oluşturacağız. Bölgede en az dört adet büyük cazibe merkezi oluşturulacak.

Bir ilimiz merkez, etrafındaki illerle birlikte özel öneme haiz bölgeler oluşturulacak. Mesela merkezlerden biri Kars olacak. Vatandaş gelecek için İstanbul'a, Avrupa'ya yönelmeyecek” dedi.

İSTANBUL'U ARATMAYACAK

“Merkez şehirlerdeki eğitim ve yaşam standardının İstanbul'dan farkı olmayacak” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“AVM'lerden sinema salonlarına kadar her konuda vatandaşlar istedikleri imkanlara ulaşabilecek. Ayrıca o bölgelerin potansiyeline uygun fabrikalar kurulacak. Kamu-özel sektör işbirliğiyle, yatırım ajansı marifetiyle çok ciddi istihdam alanları oluşturulacak. Bunun için de özel sektörün gidip oralarda yatırım yapması beklenmeyecek.”

Planların farkındayızTürkiye'nin güney sınırında Irak ve Suriye'yi esas alarak Akdeniz'e ulaşmayı hedefleyen oluşuma dikkati çeken Yıldırım, “Bu sadece PKK-PYD ile sınırlı değil.

Bazı ülkelerin azmettiricisi olduğu bir proje. Ortada 100 yıllık Kürt devleti projesi var. Asya ile Avrupa köprüsü Türkiye'nin bu ayrıcalığını elinden almak istiyorlar” dedi.

Barzani'ye, “Bize katıl yoksa seni yok ederiz” anlamına gelen baskılar yapıldığını kaydeden Yıldırım, Esed'in de bu baskıları destekleyerek, Türkiye'yi zora sokmayı amaçladığını anlattı.

Yıldırım, “Böyle bir plan var ama bunu yakından takip ediyoruz ve bu planın gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Gerekirse görevden alınacaklar. HDPli belediyelerin adeta dağa eleman yetiştirme merkezlerine dönüştüğünü söyleyen Yıldırım, “Seçilen isimlerin hiçbir fonksiyonu yok.

Onların arkasında adeta gölge başkan olarak görev yapan terör örgütü üyeleri her şeye karar veriyor. Farklı görüntüler altında faaliyet yürütülen merkezlerde patlayıcı yapma kursuna kadar işi vardırmışlar.

Bu belediyelerin, kanunlarımızın suç saydığı bütün faaliyetleri, kaynak kullanımları ile ilgili gerekli işlemler yapılıyor. Görevden el çektirmeye kadar her türlü tedbir alınacak. Bütün bu yaşananlardan sonra artık buralardan terör örgütlerine yine destek verilmesine asla müsaade edilmeyecek” dedi.

Beş yılda 35 milyarlık yatırımDevletin fabrika kurarak alt yapı hazırlayacağını söyleyen Yıldırım, “Fabrikalar yatırımcıya teslim edilecek. Dışarıya yaptığımız hibeleri ayni olarak, Anadolu'dan karşılayacağız. Minimum 5 yıl içinde 30-35 milyar TL'lik yatırım yapılacak.

En önemlisi de üretilen ürünlere 5-10 yıllık alım garantisi vereceğiz. Güneydoğu'nun tamamı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin sınır boyları bu projeye dahil edilecek. Devletin özel sektörden yaptığı alımlar o bölgelere kaydırılacak” dedi.

Diplomasi yürüyor Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğe de değinen Yıldırım, şunları söyledi:

“Adımlar tek taraflı olmaz; karşılıklı atılır. Normalleşme için iki tarafta da aynı irade olmalıdır. Bu irade bizde de karşı tarafta da var. Sayın Putin'in, ilişkileri normalleştirmek istediklerini beyan etmesi önemlidir. Diplomasi yürüyor.”

AB ülkelerinin seçim dönemlerinde iç politikaları için Türkiye'yi kullandığını söyleyen Yıldırım, Mısır'la ilişkiler konusunda Türkiye'nin duruşunun değişmediğini belirtti.