SP Van Heyeti Yüksekova'da İncelemelerde Bulundu

SP Van Heyeti Yüksekova'da İncelemelerde Bulundu
Saadet Partisi (SP) heyeti sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırıldığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ziyaret ve incelemelerde bulundu.
Saadet Partisi Van İl Başkanlığından oluşan heyet, 79 gün sokağa çıkma yasağının sürdüğü Yüksekova'da incelemelerde bulunmak üzere çatışmaların yoğun yaşandığı mahallelerde incelemelerde bulunarak, vatandaşın sıkıntılarını dinledi. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi ve Van eski Milletvekili Fetullah Erbaş Başkanlığında ki heyet daha sonra Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığında son durum bilgisi alıp, oradan da Yüksekova Kaymakamı İbrahim Çenet'i ziyarette bulundu.

"ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞI KAZANMAKTIR"

Yaptıkları incelemeler hakkında konuşan heyet Başkanı Erbaş" Yüksekova'yı iki bölüme ayırabiliriz, birinci bölüm çarşı merkezi bir hasar yok ama diğer bölümde çatışmaların olduğu bölgede hem PKK'nın silahlı kanadı ve devlet güçleri arasında çıkan çatışmalar nedeniyle baya hasar oluşmuş. Hasarların çoğu devlet binalarında, camilerde ve okullarda var bunların biran önce sarılması lazım. Yüksekova uzun süredir boşaltılmış vaziyetteydi, Yüksekova halkı ilçeye yeni gelmeye başladı. Ticaret şuanda zayıflamış, insanlar mutsuz, devletin biran önce buraya sıcak elini göstermesi lazım, halkı kazanması lazım. Eskiden Yüksekova bölgenin en müreffeh ilçelerinden biriydi ama şuanda gördüğümüz kadarıyla sıkıntılı bir vaziyette, devlet burayı eski müreffeh durumuna getirmek zorundadır. Önemli olan vatandaşı kazanmaktır, vatandaşı kazandıktan sonra İran'ın ilçeye yakın olmasından dolayı ticaretin bu ilçede kısa sürede düzeleceğini umuyorum" dedi.

Operasyonların yapıldığı tüm bölgeyi incelediklerini belirten Van Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, ilçede ki birçok vatandaş ile bir araya geldik, esnaflarla görüştük ve en sonda ilçe Kaymakamını ziyaret ettik” dedi.

"YIKIMLAR BİRAN ÖNCE TELAFİ EDİLMELİ"

Yüksekova da değerlendirmede bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, "Özellikle Yüksekova'nın Şemdinli yolu tarafında düşen mahallelerde ciddi bir harabe söz konusu. Camilerde, taziye evlerinde, okullarda ciddi yıkımın söz konusu olduğunu tespit ettik. Yaşanılanlar yaşanmıştır, 13 Mart-20 Nisan tarihleri arasında ilçede operasyonlar akabinde uzun süre sokağa çıkma yasağı ve 79 gün sonra sokağa çıkma bittikten sonra bizde ilçeyi görme fırsatı bulduk, bu konuyla alakalı insanların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bölgenin şuan ki durumu ve yapılması gerekenler konusunda Saadet Van İl Başkanı olarak, Genel İdari Kurulu Üyesi Fettullah Erbaş Başkalığında rapor hazırlayarak kamoyu ile paylaşacağız. Gördüğümüz kadarıyla özellikle Cumhuriyet Mahallesi başta olmak üzere Şemdinli yolu üzerinde kalan birçok mahallede ciddi bir yıkım söz konusu, yıkımların bir an evvel telafi edilerek, vatandaşların en kısa zamanda geçici barınma imkânlarının sağlanması ve akabinde de kalıcı konutların devlet tarafından yapılması konusunda Saadet Partisi olarak çağrıda bulunacağız. Esnafımızın da mağduriyetlerinin giderilmesi içinde gerek vergi affı, gerek kredi kullanılması konusunda da raporumuzda yer alacak. Bizler de ‘yaşananları yerinde görelim’ dedik. Gelip, gördük ve bir kez daha burkulduk. ‘Niye bu durumlara düştük’ diye kendi kendimize sorduk. Yazık ki kardeşlerin birbirini vurduğu beldeler haline gelmiş durumda ama ibret almamız lazım. Bu kavganın bir şekilde sonlandırılması lazım. Hiç şüphesiz ki bunda bir takım uygulama yanlışlıkları vardır. Biz Saadet Partisi olarak ‘olayların sebebini biliyoruz’ diyoruz. ‘Teşhisini biliyoruz, çözümünü de biliyoruz’ diyoruz" şeklinde konuştu.