HDP adaylarını açıklamayı sürdürdü

HDP adaylarını açıklamayı sürdürdü
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, gündemdeki gelişmeleri değerlendirerek, HDP’nin kimi il ve ilçelerdeki adaylarını açıkladı.

 Oluç şunları söyledi:

Açlık grevlerinde yaşanacak sorunların sorumluluğu en başta Adalet Bakanlığı’ndadır

Bugün seçim ağırlıklı bir açıklamamız olacak. Çalışmalarımız devam ediyor. Ancak başlarken bir konuyu hatırlatmak istiyorum. Dün Meclis’te 'Barış ve Adalet Nöbeti' yaptık. Bugün Leyla Güven açlık grevinin 91’inci gününde. Cezaevleri 53. günde. Geçmiş dönem vekillerimiz Selma Irmak ve Sebahat Tuncel ise 22. günde. Özellikle cezaevlerinde açlık grevini sürdürenler ve Leyla Güven kritik eşiği aşmış durumdalar. 

Kamuoyu duyarlılığını arttırmak için yaptığımız barış nöbeti etkinliklerini bugün de Meclis'te sürdüreceğiz. Bu açlık grevlerinin nedeni İmralı'da Öcalan’a yönelik tecridin ortadan kaldırılmasıdır. Nisan 2015’ten beri yaklaşık 46 ay ve 1400 gündür sadece iki kez 15’er dakika aile görüşmesi yapılmıştır. Bu durum insani ve hukuki açıdan kabul edilebilir değildir. 

Bir kişi hükümlü olabilir, ceza almış olabilir, ama insani hakları vardır ve bunların kullandırılmaması devletin ve iktidarın hakkı değildir. Bir insanın bu kadar uzun süre avukatları ile görüştürülmemesi hukuki bir durum değildir. Hem iç hukuk açısından baktığımızda hem de Türkiye’nin imzalamış olduğu demokratik sözleşmeler açısından bu durum hukuki değildir. İktidara ve Adalet Bakanı’na bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; Leyla Güven Hakkari vekilimizdir ve 91 gündür açlık grevindedir. Bu konuda herhangi bir adım atılmaması demek, yaşanacak her türlü sorunun sorumluluğunun en başta Adalet Bakanlığı’nda olması demektir. 

Hem kazanacağız, hem de iktidara kaybettireceğiz

Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı yaptık ve seçimlerle ilgili bazı adımlarımızı, özellikle batı illerindeki tutumumuzu açıkladık. O günden beri kimi zaman ilgi ile kimi zaman da gülerek izliyoruz, herkes HDP’yi tartışıyor. TV’lere çıkıyor uzmanlar, akademisyenler, politikacılar, gazeteciler ve HDP’yi tartışıyorlar. Elbette HDP fiilen ve fiziken bu tartışmaların içinde bulunmuyor, ama hepsinin tartıştığı konu HDP. HDP ne yapmak istiyor? diye uzun uzun değerlendirmeler yapıyorlar. 

Bu kadar uzun tartışıp, yeni icatlarda bulunmalarına gerek yok. Söylediğimiz şudur ve bir kez daha söylüyoruz: Kürt illerinde kayyumların olduğu yerlerde kazanmak, kayyumların olmadığı ve bizim belediyemiz olmayan yerleri de kazanmak; Batı’da ise iktidara kaybettirmek ve aynı zamanda kazanmak. Bu kadar basittir taktiğimiz. Hem kazanacağız hem de iktidara kaybettireceğiz diyoruz. 

HDP’nin bütün söylediği budur. Bu konuda çeşitli taktik adımlar atılmıştır. Çünkü HDP bu yerel seçimleri herhangi bir seçim olarak değerlendirmiyor. Bu bir demokrasi referandumudur. Çünkü Kürt illerinde halkın kendi oylarıyla seçtiği belediye başkanları ve meclis üyelerinin hakları  rehin alınmışlardır. Halkın iradesi çiğnenmiştir, yok sayılmıştır. 

Birinci işimiz oralarda demokrasiye, demokratik siyasete kazandırmaktır. Kayyumların atandığı bütün yerlerde ve daha önce kazanmadığımız yerlerde de başarılı bir sonuç elde etmektedir. Bunun için de Kürt partileri ve STK’larla başarılı ve değerli bir ittifak yapıldı, bu tarihsel bir ittifaktır. Bu konuda da adımlar atılıyor.

Batı’da seçmenlerimiz sandıkta güç birliği yapacaktır

Batı’da ise bütün bu tartışanlara bir kez daha söylüyoruz: Hiçbir parti ile açık, gizli ya da merkezi düzeyde yaptığımız bir ittifak yoktur. Batı’da seçmenlerimiz sandıkta güç birliği yapacaktır. Demokrasi güçleri ile el ele, kol kola davranacaklardır. Batı’daki temel yaklaşımımız bu olacaktır. 

Birazdan bir dizi yerle ilgili adaylarımıza dair açıklama yapacağım. Ancak ondan önce bir konuya daha değinmek istiyorum. 

Kadın aday oranında açık ara birinci sıradayız

Bugüne kadar çalışmalarımızı sürdürdüğümüz, ama açıklamadığımız bazı iller ve ilçeler var. Bunların bir kısmını daha bugün açıklıyoruz.

Önce bir konuya değineyim. Kamuoyunda tartışmalar yürütülüyor, ne kadar kadın aday gösterdi partiler diye. Tartışmasız bir biçimde açık ara birinci sıradayız. Çünkü eşit temsiliyet politikamız var. Bu bizim temel ilkemiz, evrensel özellik kazanmış bir tutumumuzdur. Diğer partilerin kadın adaylar konusunda bizimle yarışması mümkün değildir. Bu anlayışımıza göre de eşbaşkanlık sistemimiz nedeniyle iki kişi olarak adaylarımızı açıklıyoruz. 

Ağrı 

Ağrı Merkez: Yeliz Karaaslan - Abdurrahman Doğar 

Bingöl 

Bingöl Merkez: Hatice Kavran - Hişyar Özsoy 

Diyarbakır

Çınar: Necla Tamriş – Bedri Kaya 

Erzurum 

Hınıs: Nurcan Felekoğlu - Mehmet Bayraktar 

Iğdır 

Halfeli: Merve Madak - Hasan Safa 

Mersin 

Akdeniz: Emine Şilan Yüksekkaya - Aleddin Erdoğan 

Muş

Varto: Ülkü Karaaslan - Mahmut Yalçın 

Siirt

Siirt Merkez: Berivan Helen Işık - Resul Kaçar

Urfa 

Viranşehir: Roza Yazmacı - Hıdır Oktay 

Ceylanpınar: Narin Gezgör - Mehmet Ali Kahraman 

Bu arada adayımız Narin Gezgör dün bir açıklama yaptığı ve seçim bürosu açtığı esnada kolluk kuvvetlerinin saldırısına uğradı. Bunu esefle kınıyoruz. Biz seçim çalışması yürütürken iktidarın polis ile bize karşı çalışma yaptığını biliyoruz. Ama bu tür saldırılarla bizi yıldıramayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Devam ediyorum. 

Bozova: Rabia Aslan - Mahmut Çakmak 

Dêrsim’de Dêrsim Devrimci Güç Birliği kuruldu, adaylar netleştirildi. 

Dêrsim Merkez: Nurşat Yeşil – Hıdır Demir 

Hozat: İlknur Doğan – Nesimi Ataş  

Pertek: Mustafa Taşkale  

Mazgirt: Ali Ekber Saratlı  

Akpazar: Songül Doğan –  Orhan Çelebi 

Nazımiye: Rahime Kızılkan – Özkan Arslan

Ovacık: Serpil Argın – Sinan Zenk 

Pülümür: Gürol Yılmaz 

Çemişgezek: Süleyman Karadağ 

Konya 

Konya Büyükşehir: Hangül Işık - Gıyasettin Almaz

Cihanbeyli: Serap Kaya - Mehmet Yalçın

Meram: Arif Baş

Karatay: Abdurrahman Aslan  

Ereğli: Sıddık Atıcı  

Selçuk: Ramazan Ot 

Yalova: Semra Gönenç - Yüksel Akın

Muğla: Dilek Dobrucalı - Mehmet Polat

Denizli: Şerife Yıldırım - Musa Aydın

Balıkesir Büyükşehir: Ali Kenanoğlu 

Önümüzdeki günlerde İzmir ve İstanbul ilçeleri için adaylarımızı açıklayacağız.  

Antep Büyükşehir'de ve Adıyaman Merkez'de aday göstermiyoruz

Antep’te Büyükşehir Belediyesi için Celal Doğan’a başarılar diliyoruz; yüreğimiz ve emeğimiz kendisi ile olacaktır. Adıyaman Merkez'de Belediye Başkanlığı için aday göstermiyoruz. 

Bugün açıklayacağımız iller bu şekilde. Herhangi bir sorunuz varsa cevaplandırayım. 

Soru: İzmir ve İstanbul için değişiklik var mı? 

İzmir Büyükşehir’de, İstanbul ve Adana Büyükşehir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday çıkarmayacağımızı daha önce açıkladık. Bu konudaki duruşumuzda bir fark yok. Yerel demokrasi güçlerinin işaret edecekleri adaylara desteğimizi yönelteceğimizi söyledik. Bugün bunlara Antep Büyükşehir ve Adıyaman Merkezi ekledik. 

Soru: Adıyaman’da Ahmet Faruk Ünsal Saadet Partisi’nin adayı. Sizin adayınız yok. CHP ve İyi Parti de aday çıkarmayacak. Tutumunuz ne olacak? 

Ahmet Faruk Ünsal, insan hakları, adalet ve demokrasi mücadelesinde öne çıkmış bir isimdir. Başarılı olmasını isteriz, kendisine başarılar diliyoruz. Yereldeki arkadaşlarımız çalışmasına katkı sunacaktır. Kendisinin başarılı bir sonuç elde etmesi hem Adıyaman hem de Türkiye demokrasisine önemli katkı olacaktır. 

Soru: Bazı adaylarınızın yargılaması devam ediyor. Bunu bir sorun olarak görmüyor musunuz? 

Yargılama süreci devam ettiği sürece hiç kimse suçlu görülemez. Her türlü yurttaşlık hakkına sahiptirler. Vekillerimizin de dokunulmazlık kazanmalarına rağmen yargılamaları sürüyor. Çünkü bugün Türkiye’de evrensel hukuk çerçevesinde hareket eden bir yargıdan ve adalet mekanizmasından bahsetmek mümkün değildir. İktidarın sopası olarak hareket etmektedir çoğu yargı mensubu, bu sopayı da HDP üzerinde sallamaktadırlar. Yargılanan adaylarımız olabilir, bunu haber de yapanlar var. Ama yargılaması süren hiç kimse suçlu ilan edilemez. Bu çok açıktır.