HDP Van Milletvekili Bedia Öçgökçe, Büyükşehir İş Merkezi'nde bulunan Altınokta Körler Derneği'ni (VANOK-DER) ziyaret etti. Dernek üyeleriyle bir süre sohbet eden Öçgökçe, daha sonra da görme engellilerin sorunlarını dinledi.
"SORUNLARIMIZ MECLİS'E TAŞINSIN!
"Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren VANOK-DER Başkanı Şahabettin Kayhan, görme engelliler olarak karşılaştıkları sorunları anlattı.
Sorunlarının Meclis'e taşınmasını istediklerini belirten Kayhan, şunları söyledi:
"Engelli maaşları hane gelir durumuna göre işlem görüyor, bunun yasadan çıkarılmasını istiyoruz. Bakım ücreti de yine hane gelirine göre veriliyor, gelir 660 TL ise bakım ücreti alamıyor. Bakıcı zaten sosyal hayattan kopuyor, bütün zamanını bakıma veriyor. Evde bakım da sosyal güvence altına alınmalıdır. Engelli araç ve gereçleri tamamen ücretsiz olmalıdır, sadece görme engelliler değil, bedensel engelliler de aynı sıkıntıyı yaşıyor, mesela protez alamıyor, akülü sandalye alamıyor. Avrupa'da engelliler için yıllık 12 bin Avro ayrılıyor, biz burada ayda 300 TL gibi bir para alıyoruz, Avrupa'daki ile karşılaştırdığımızda bu rakamın ayda en az 2 bin TL olması gerekiyor. Bu sorunlarımızı bir yasa teklifi olarak verirseniz çok memnun olacağız."
"KÖRDEN GECE BEKÇİSİ OLUR MU?"
İşe alımlarda da sorun yaşandığını ve işe alımlarda kotanın yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Kayhan, diğer sorunları da şöyle dile getirdi:
"Kamuda yüzde 3, özel sektörde ise yüzde 4 gibi bir engelli alımı söz konusu, bu oranın yüzde 30 olması gerekiyor. Ayrıca işe alımlarda da ilginç şeyler oluyor. Mesela bir arkadaşımızı gece bekçiliğine aldılar, sonra da 'sen işe yaramıyorsun' deyip çıkardılar. Hiç körden gece bekçisi olur mu? İnsaf yani. Ya da görmeyen birini okullarda temizlik işine veriyorlar. İşitme engelli zorlanacağı bir işe veriliyor. İşten çıkarılmasın diye temizlikte acele ediyorlar, olmayınca da azar işitiyorlar. Bu gibi durumların da önlenmesi gerekiyor. Herkese durumuna göre, zorlanmayacağı, ikinci defa mağdur olmayacağı bir işe yerleştirilmesi daha uygun olacaktır."
"BÜYÜKŞEHİR BÜTÇE AYIRMALI"
Kayhan, dernek olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak bilgi de verdi. Şimdiye kadar İş-Kur destekli 6 proje yaptıklarını ve 70 mezun verdiklerini belirten Kayhan, sportif faaliyetlerinin de olduğunu, ancak bunun için de Büyükşehir'in bir bütçesinin olması gerektiğini ifade etti.
SORUNLAR MECLİS'E TAŞINACAK!
HDP'li vekil Özgökçe de, ziyaretteki amacının engellilerin sorunlarını dinlemek olduğunu ve parti olarak bunu çok önemsediklerini söyledi.
Dile getirilen sorunları kanun teklifi olarak Meclis'e sunacağını belirten Özgökçe, "Şimdi Meclis'te dezavantajlı gruplarla ilgili bir yasa çalışması var. Ama sizin dile getirdiğiniz bu başlıklar önemli. Bunları ayrıca değerlendirmek gerekecek. Tüm sorunlarınızı gündeme getireceğim. Teklif olarak meclise sunacağım." diye konuştu.
GÖRME ENGELLİ OKULU
Özgökçe, bir süre önce de Van'da görme engelli okulu sorunuyla ilgili olarak Meclis'e soru önergesi vermişti. Bununla ilgili bilgi veren Özgökçe, "Soru önergesi verdik. Kaydı alındı, yani şu anda sırada bekliyor. Biz de cevap bekliyoruz. Ancak okul konusu ciddi bir ilgi gördü." diye belirtti.
DEMİRTAŞ VAN'DA OLACAK
Özgökçe, dernekten ayrılmadan önce HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 27 Mart günü Van'a geleceği ve sivil toplum örgütleri ile bir toplantı gerçekleştireceği bilgisini de verdi. Özgökçe, dernek yetkililerini bu toplantıya davet etti ve orada da bu sorunlarını dile getirebileceklerini kaydetti. (Prestij Gazetesi - Adil Harmancı)
Van Milletvekili Engelli sorunları Meclis'e taşınacak (Van Haber)
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Öçgökçe, Van'daki engelli sorunlarını, yasa teklifi şeklinde Meclis'e taşıyacaklarını söyledi.