Haber: Adil HARMANCI
- Hastanelere başvuran bazı hastalar, doktorlardan aldıkları reçeteleri eczanelere götürürken reçetede yazılı olan ilaç bulunmadığında eczacılar tarafından bunun yerine kendilerine başka bir ilaç verilebiliyor. Bu durum ise, zaman zaman "yanlış ilaç verildiği" şüphelerine yol açıyor. Birçok hasta hem ilaç yokluğundan, hem de orijinal ilaç yerine başka ilaç verilmesinden yakınıyor.
ECZACILAR AÇIKLIK GETİRDİ
Konuyla ilgili olarak Van Eczacı Odası Genel Sekreteri Fikret Baransel ile görüştük.
"Orijinal ilaç" diye bir kavran olduğunu ve bunun ilk üretim olduğunu belirten Baransel, "Ancak her orijinal ilacın da en azından 10 çeşit muadili var" dedi.
Muadil ilacın nasıl ortaya çıktığına açıklık getiren Baransel, şu bilgileri verdi:
"İlk çıkan orijinal ilacın patenti vardır. Belli bir süre kimse o ilaçtan üretemez. Tabi süresi bittikten sonra bu kez de muadili çıkıyor. Muadile de Sağlık Bakanlığı onay veriyor. İlaç testlerden geçiyor. Orijinali ile aynı özelliklere sahiptir. Etki açısından aynıdır. Buna 'bioeşdeğer' de diyoruz. Yani biyolojik açıdan eşdeğer… Orijinal ilacın patent süresi dolana dek fiyatı yüksektir, masraflarını çıkarması için böyle olması gerekiyor, ancak muadili çıkınca fiyatı düşüyor."
ECZANE NEDEN MUADİL VERİR?
Eczacıların hastaların mağdur olmaması için muadil ilaç verdiğini ifade eden Baransel, şöyle devam etti:
"Şimdi şunu düşünelim bir an, eczane neden muadil verir? Bir ilacın ondan fazla muadili var. Hiçbir eczanede on tanesi de birden yoktur, ama en azından 3-4 tanesi vardır. Burada amaç hastayı mağdur etmemektir. Hasta ille de orijinalini isterse ve yoksa servisin getirmesini bekleriz. Daha sonra gelmesini söyleriz."
"BÜTÜN ÜLKELERDE VAR"
Muadil ilaç satışının sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, dünyadaki bütün ülkelerde böyle bir durumun geçerli olduğunu ifade eden Baransel, "Bu sadece Türkiye'de yok, bütün ülkelerde eczanelerde bu durum var. Ve Türkiye bu konuda en sorunsuz ülkedir" diye konuştu.
"HALK ENDİŞE DUYMASIN!"
Muadil ilaç verdikleri hastalardan şimdiye kadar yan etki konusunda şikayet almadıklarını belirten Baransel, şunları kaydetti:
"Biz oda olarak halkımıza sesleniyoruz, endişe duymasınlar. Hiçbir doktor, hiçbir eczacı hastanın kötülüğünü istemez, iyiliğini ister. Eczacılara güvensinler. Halk arasında dolaşan söylentiler hastayı kuşkuya itiyor. Şimdi eğer muadil ilaç yan etki yapıyorsa bilin ki orijinali de olsa yine yapar. Çünkü hastanın o anki durumu buna uygundur demek ki. Orijinalini de alsa yan etki yapacak. Ayrıca bize şimdiye kadar hastalarımızdan bu tür bir şikâyet gelmedi, tek istediğimiz hastanın bize güvenmesidir. Muadil ilaç ile orijinali arasında, etki bakımından hiçbir fark yoktur. Ayrıca kimseye zorla da vermiyoruz, mesela bazı hastalarımızın kuşkuyla baktığını sezince zaten kendimiz vermiyoruz, 'gidin daha sonra gelin, orijinalini verelim' diyoruz."
Van Eczacı Odası Genel Sekreteri Baransel'den muadil ilaç açıklaması
VAN HABER - Van Eczacı Odası Genel Sekreteri Fikret Baransel, her orijinal ilacın en azından 10 çeşit muadilinin de olduğunu ve etki açısından aynı olduğunu belirterek, "Hastalarımız ortalıkta dolaşan söylentilere göre hareket etmesin, hiçbir hekim, hiçbir eczacı hastasının kötülüğünü istemez, bize inansınlar, orijinali yerine verdiğimiz ilaçlar da orijinali gibi aynı etkiye sahiptir" dedi.