Van’da gerçekleştirilen 53. Alt Güvenlik Komite Görüşmeleri Sona Erdi

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti heyetleri arasında, iki gündür Van’da gerçekleştirilen 53. Alt Güvenlik Komite görüşmeleri, toplantı tutanaklarının imzalanması ve basın açıklamasıyla son buldu.

Van Polis Evinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Bilmez, “Dost ve kardeş İran İslam Cumhuriyeti’nin Hoy Fermandarlığı ile Valiliğimiz arasında sürdürülmekte olan Alt Güvenlik Komite Toplantılarının 53.sünü yapmış bulunuyoruz.


Malumunuz olduğu üzere Van ile İran İslam Cumhuriyeti arasında yer alan 285 kilometrelik sınır hattı bulunmaktadır. Bu da beraberinde vatandaş geçişleri, terörist geçişleri, sınır ticaretinde yaşanan sıkıntılar gibi takibi gerektiren konuları getirmektedir. 


Bu kapsamda yapılan görüşmede iki ülke aleyhine faaliyet gösteren tüm terör örgütleri, yasadışı göç, organize suçlar, uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele, sınır güvenliğinin arttırılması gibi konuların yanında, sınır ticaretinde yaşanan sıkıntılar, kültürel faaliyetler gibi hususlarda bilgi alışverişinde bulunulmuştur. 


İlişkiler ne kadar güçlenirse her iki ülkede o kadar kazançlı olacaktır. Bu toplantılar vesilesi ile iki kent arasındaki karşılıklı işbirliği ve güven ortamının artarak devam edeceğini umut ediyorum. 


Değerli Mevkidaşım Sayın Muhammed ABİDİ ile tanışmaktan ve heyetini kentimizde misafir etmekten duyduğumuz memnuniyeti bildirerek teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


Vali Bilmez'e ve Van halkına teşekkür eden Abidi, "Çok samimi bir ortamda toplantıyı gerçekleştirdik. İki ülke arasındaki sorunların ele alınması bakımından çok önemli konularda görüş alışverişlerinde bulunduk. Özelikle terörizmle mücadele, kaçakçılık ve kaçak geçişler konularında görüştük. Müşterek sınır güvenliğinin artırılması hususunda iyi neticelere varmış bulunduk. Her iki ülke sınırda yaşayanların refah düzeyinin artırılması bizim önceliğimizdir. Sınır kapısından geçişlerin rahat sağlanması hususunda gerekli görüşmelerde bulunduk. Arzuladığımız bir güvene ulaşalım ve aynı zamanda da sınır sakinlerinin refahını artırmış olalım."

İran İslam Cumhuriyeti heyeti, toplantının ardından ilden ayrıldı.

Van Haber Haberleri