Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek amacıyla Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifince (Yaka-Koop) başlatılan "Çocuk Evlilikleriyle Mücadele" kampanyası kapsamında çalışmalar sürüyor.
Daha önce kırsalda vatandaşların "çocuk gelinler" konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla yapılan görüşmelerin ardından, kentte kuaför salonlarına da, "Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır." yazılı afişler dağıtıldı.
İş yeri sahiplerine, "erken evliliklere hayır" yazılı broşür dağıtan Yaka-Koop çalışanları, "çocuk gelinler" konusunda "Alo 183" ihbar hattını aramaları konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
Yaka-Koop Başkanı Gülmay Gümüşhan, AA muhabirine, zorla evlendirilen kız çocuklarının davalarına müdahil olduklarını ve zaman zaman suç duyurusunda bulunduklarını anlattı.
"Kuaförleri de bu işin içine katmamız gerektiğini düşündük." diyen Gümüşhan, "Düğün için gittiğim kuaför salonlarının gelinlerle dolu olduğunu gördüm. Bunların içinde henüz çocuk yaşta olanlar vardı. Bu nedenle kentteki kuaför işletmecileriyle bir çalıştay yaptık. Bunların içinde erkek berberler de vardı. O çalıştayda erken yaşta zorla evliliğin sakıncalarını, intiharları ve bununla ilgili yürüttüğümüz kampanyamızı anlattık. Onların empati kurmaları gerektiğini ifade ettik." ifadesini kullandı.
- "Zorla evlendirilen 18 yaş altı gelinler ihbar edilmeli"
Üzerinde "18 yaş altı erkek ve kız çocuklarının saçlarını yapmıyoruz" yazılı afişler hazırladıklarını ve bunları kuaför salonlarına astıklarını kaydeden Gümüşhan, çocuk yaşta evlendirilmenin suç olduğunu kaydetti.
Kuaförlerin kendilerine gelen küçük yaştaki gelinlerle ilgili yetkililere bilgi vermesi gerektiğini anlatan Gümüşhan, şöyle konuştu:
"Dağıttığımız afişlerde de ihbar edilecek telefon numaraları yazılıdır. Çocuk yaşta evlilik suçtur. Kuaförler kendilerine gelen ve zorla evlendirilen 18 yaşın altındaki gelinleri, bize ya da ilgili makamlara ihbar etmeli. Zaten 18 yaşını doldurmadığı çocuğun konuşması ve duruşundan belli olur. Buna göre bizler de ailelerle irtibata geçerek çocuğun yaşına göre harekete geçeceğiz. Kampanyamızın bundan sonraki aşamasında da düğün salonları ve gelinlik satan iş yerleri olacak. El ele vererek bu sorununun üstünde gelebiliriz. Köylerde çalışmalar yürütürken zorla evlendirilmeye çalışılan bir kız çocuğunun anne ve babasını ihbar ettiğini öğrendik. Jandarma köye gelerek anne ve babayı gözaltına almıştı. Bu ihbarla birçok şey durdu. Bu konuda halk bilinçlendirilmeli."
- "Kampanyaya destek vereceğiz"
Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç da kampanyanın önemine değinerek, "Odamıza bağlı 200 bayan 200'e yakın da erkek kuaförü bulunuyor. Başlatılan bu kampanyayı çok önemsiyor ve destekliyoruz. Çocuk yaşta evlilik toplumsal bir sorundur. Okul çağındaki bir kız çocuğunun üniversiteye hazırlanması gerekirken, 18 yaşına basmadan evlendirilmesi doğru değildir. Kız çocukları bu ağır yükü kaldıramaz. Bizler de kuaförlerimizle irtibata geçerek bu kampanyaya destek vereceğiz." diye konuştu.
Kuaför Ali İncili ise kampanyaya destek verdiklerini ifade ederek, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Kampanyanın çok yararlı olduğunu ifade eden İncili, "Bugün birçok yerde 18 yaşının altında kız çocukları gelin gidiyor. Bu toplumsal bir sorun. Kampanyaya destek vererek inşallah başarılı oluruz." diye konuştu.
Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) Başkanı Gülmay Gümüşhan, çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri projeye kuaförleri de dahil ettiklerini belirterek, artık 18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapılmayacağını söyledi.
YAKA-KOOP, çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri projeye kuaförleri de dahil etti. Çokça tartışılan ve durdurulamayan çocuk gelinlere karşı verilen mücadeleye destek veren kuaförler, işyerlerine ‘18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapmıyoruz’ yazılı pankartlar asacak. Artık 18 yaşından küçüğe gelin başı yapılmayacağını ifade eden Gümüşhan: YAKA-KOOP, Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen ‘Van’da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi’ kapsamında üç yıldır köy ve ilçelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti. Bugüne kadar 57 köy gezdiklerini ifade eden Gümüşhan, “Çocuklar evlenmeden önce en son kuaförlerden çıkıyor. Kız çocukları hediye paketi gibi yapılıp adamlara sunuluyor. Birkaç kuaförle görüştüğümde, ‘Biz çok çocuk gelin saçı taradık’ dedi. Bir tanesi telefonunu çıkarıp saçını yaptığı 12 yaşındaki bir kız çocuğunu bile gösterdi. ‘Bu durum bizi de rahatsız ediyor’ dediler. Biz de kendilerini de yürüttüğümüz projeye dahil etmek istedik ve olumlu yanıt aldık. Bundan sonra çocuklara saç yapan kuaförler hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Birçok kuaför bize bu konuda destek sunacaklarını söylediler” dedi.
“ÇALIŞMANIN KAPSAMINI GENİŞLETİYORUZ”
Kuaförlerin yanı sıra gelinlik satan dükkanlar ve düğün salonlarıyla da işbirliği yapacaklarını ifade eden Gümüşhan, “Kuaförlere bu durumu ihbar edebileceklerini söyledik. ‘18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapmıyoruz’ diye yazabileceklerini söyledik. Bundan böyle kuaförlerin yanı sıra gelinlik satanlarla da çalışacağız. Ayrıca düğün salonlarıyla da çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Okul servislerinin camına yapıştırılmak üzere etiketler hazırlıyoruz. Tüm bu kuruluşlar saha çalışmaları sırasında fark ettiğimiz yerler oldu. Çocuk evliliklerinden konuştuğumuz zaman işin içine gelinlik satanlar da var, muhtarlar da. Kuaför de var düğün salonu sahipleri de. Tüm bunlar çocukları ölüme götüren halkalar” ifadelerini kullandı.
Kuaförler çocuk gelinlerin saçını taramayacak - Van Haber
Van'da, çocuk yaşta evlilikleri önlemek için kentteki kuaför salonlarına, "Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır." yazılı afişler asıldı.