FİLM DEĞİL GERÇEK DRAM!

15 yaşında evlenen ve 16 yaşında anne olan Esmer Çağan'ın, çocuklarıyla yaşadığı zorlu yaşam hikayesi duygulandıran cinsten. Anne Çağan ile 8 çocuğu şimdi kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

15 yaşında bir eve kuma olarak giden Esmer Çağan, o günlerden bugünlere büyük zorluklar yaşadı. 16 yaşında ilk defa anne olan Çağan'ın şu anda 4'ü kız 4'ü de erkek olmak üzere 8 çocuğu bulunuyor. 3 yıl önce kocasını kaybeden Çağan, ardından gelin gittiği evden geri gönderildi. Yeniden 'a dönen anne Çağan ve çocukları şimdilerde çok zor şartlarda hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bir kızı hasta olan çocuklardan 2'si yurtta kalırken, 6 çocuk eğitim-öğretimine devam etmeye çalışıyor. Ev kirası ve faturalarını ödeme konusunda sorunlar yaşayan Çağan yardım eli bekliyor. Esmer Çağan yaşadıkları sorunlarla ilgili Yeni Doğu Gazetesi'ne konuştu: "Maddi durumum çok kötü yakacak kömürüm yok, odunum yok sobam yok.  Kızlarım forma istiyor alamıyorum." Dedi. Çağan konuşmasında şunları söyledi: "Ben 15 yaşında evlendim. 13 yıl evli kaldım eşim vefat etti. 3 yıldır eşim vefat etti. Kuma üzerine gittim haberim yoktu. Kumamında haberi yoktu. Ailemin haberide yoktu. Ben evlendikten sonra haberim oldu, eşimin başka eşi olduğundan."

8 ÇOCUKLA TEK BAŞINA KALDI

Gazetemize konuşan Esmer Çağan ilk olarak şunları söyledi: "8 tane yetim çocuğum var. 15 yaşında evlendim 16 yaşında anne oldum. 2 tane çocuğumu param olmadığı için, sıkıntı yaşadığım için yurda verdim. Onun için çok zor durumdayım. 8 tane çocuğa bakmak zordur. 6 tane öğrencim var. 2 tanesi yatılı lisede. Maddi durumum çok kötü. Yakacak kömürüm, odunum ve sobam yok. Kızlarım forma istiyor alamıyorum. Azevvel  kahvaltıda siz görmediniz ama çocuklarıma sadece peynir verebildim."

ÇAĞAN: SOYADIMIZ AYNI DEĞİL

Resmi nikahının olmadığını söyleyen Çağan, "Çocuklarımla soyadım aynı değil. Ayağımda pilatin olduğu için çalışamıyorum. Cumhurbaşkanımızın ellerinden öperim. Valiyi evime çağırmak istiyorum. Geçim zordur. Param olsaydı kızlarımı yurda göndermez burada okuturdum. Servis parası zor geldi bana. Ben birde kirada oturuyorum. Aldığım maaş bin 500 lira. 200 lira elektrik parasına veriyorum. 300 lira kiraya veriyorum. Onun için çok zor durumdayım." Dedi.

"KUMAYA GİTTİĞİMİ BİLMİYORDUM"

15 yaşında evlendiğini ifade eden Çağan şöyle konuştu: "13 yıl evli kaldım eşim vefat etti. 3 yıldır eşim vefat etmiş. Kuma üzerine gittim haberim yoktu. Kumamında haberi yoktu. Ailemin haberide yoktu. Ben evlendikten sonra haberim oldu, eşimin başka eşi olduğundan. Beni Hakkariye götürdükten sonra diğer eşini gördüm. Eşim vefat ettikten sonra, kumamın çocukları beni ve çocuklarımı istemediler. Onlar çalıştıkları için biz büyümüşüz çalışıyoruz senin çocuğuna bakamayız dediler. Erkek çocuklarını bırak git dediler. Bırakmadım. Kızımın liseside buraya çıktığı için ve kız çocuğumuda tek başına buraya yollayamadığım için bende mecburen geldim. Gece saat 9 gibi taşındım ’a taşındım."

11 yıl önce trafik kazası yaşadığını belirten Çağan, "Ayağımda şu anda platin var. Hastaneye gittim rapor almak için. Ayaktasın sen sana rapor veremeyiz dediler. Bin 600 lira yetim maaşı alıyorum. Onuda elektrik, su ve kiraya veriyorum. Benim bütün geçimim budur. Başka hiçbir yerden gelen yardım yok. Ailem burada ama onların durumu dahada kötü. İnşaatta çalışıyorlar. Derneklerden sadece İyilik Derneği’nin desteği var bana gelip gidiyorlar. Geçenlerde gıda kartı için valiliğe gittim ama onu daha onaylamamışlar. Kış elbisesi daha giydirmedim çocuklarıma. Akşamları onları erkenden yatağa koyuyorum ki ısınsınlar diye. Elektrik sobasıyla onları ısıtıyorum. Zoruma gidiyor. Gerçekten çok zoruma gidiyor onların o halini görmek. Çocuklarım okulda arkadaşlarına özeniyorlar. Anne şu şunu yemiş, şu şunu giymiş, şu şunu getirmiş. Ben nereden getireceğim ki neyle alacağım onlara. Para istiyorlar veremiyorum. Benim aldığım maaş ancak onların  sıkıntısına gidiyor. Şu anda biri Gürpınardadır. Her gelişinde ona en az 50 Lira veriyorum. Bir iki haftalığına. Bir diğer kızım Edanur oda zaten buradadır. Oda arkadaşlarına özeniyor. Abur cubur almak istiyorlar. Geçenlerde bana anne diyor arkadaşlarım hepsi yiyorlar ben onların gözüne bakıyorum. Kızım ben ne yapayım. Nereden size getireceğim diyorum. Keşke olsaydı bende size verseydim." İfadelerini kullandı.

Çağan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben Özellikle  halkından yardım istiyorum. 1 Liradan tut 50 Liraya kadar benim çok ihtiyacım var. Gerçekten yani çok var. Elektrik borcum gelmiş ödememişim. 200 Lira gelmiş ödeyemedim. Çünkü yok. Şimdi getirsem cüzdanımı silkelesem 1 Lira bulamam içinde. Bütün istediğim onlar. Millet sesimi duysun. Halk sesimi duysun. Gelende verende Allah onlardan razı olsun. Yetimlerimin duası onlara yeter. 2 aydır bu eve taşındım. 20 gündürde kaydımı buraya aldım. Bu yüzden maaşım kesildi. Tuşbadan İpekyoluna geçtim. Gittim dosyamı İpekyoluna aldım. Bana gidin gelip sizin evinize bakacağız dediler. Kömür için, gıda ve yardım için ama daha gelmemişler. Valiliktende geleceklerdi daha gelmediler. Sosyal Hizmetleride bekliyorum daha gelmemişler. Vakıfda daha gelmedi. Onun için maaşım bu ay yok. Ne yapacağımı bilemiyorum."

ÇOCUKLARDAN ERDOĞAN'A SELAM

Anne Çağan'ın çocuklarından Devran Çağan, "Annemin dedikleri gibi söylemek istiyorum. Ben oyuncak istiyorum.

Cumhurbaşkanı Recep 'a selamlarımı iletiyorum. Ellerinden öperim. Gıda ve oyuncak istiyoruz" diye konuştu.

YENİ DOĞU GAZETESİ: MECNUN ÇALİ - ÖZEL HABER

Van Haber Haberleri