TSK'da yeni dönem başlıyor! Bakan açıkladı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, zorunlu askerlik süresinin kısalacağını açıkladı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni yapılanmasıyla ilgili konuştu. Bakan Işık, zorunlu askerliğin kısalacağını açıkladı.

AHaber'e konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Türk Silahlı Kuvvetleri'nde gidilen yeni yapılanmaya ilişkin verdiği bilgilere göre; Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanına, kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Milli Savunma Bakanlığı tümüyle sivilleşecek. Askeri liseler kapatılacak. Zorunlu askerlik süresi kısaltılacak.

TSK YAPISI TAMAMEN DEĞİŞİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapı değişecek, Milli Savunma Bakanlığı sivilleşecek. Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet, Türkiye'de darbe dönemlerinin tamamen bitirmek için harekete geçti. Önemli radikal kararlar alınacak. Ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanı. Ama Anayasa, "Genelkurmay Başkanı Başbakan'a karşı sorumludur" hükmü var.

GENELKURMAY CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLANACAK

İşte en başta Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığına bağlanması gündemde. Genelkurmay dışında MİT Müsteşarlığı'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında. Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek. Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SİVİLLEŞİYOR

Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak. Silahlı kuvvetlerin subay astsubay personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak. Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek. En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak. Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak.

ASKERİ LİSELER KAPATILIYOR

FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.

HEDEFTEKİ SUBAYLAR GÖREVİNE DEVAM EDECEK

Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88'nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi. FETÖ'nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek. Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim sonşurada generalliğe yükseltildi.

TSK'da yeni dönem başlıyor

ABD’deki model örnek alınarak doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı özel birlik kurulacak. TSK sadece güvenliğe odaklanacak. Personel ve lojistikten MSB sorumlu olacak.

'FETÖ'cü darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Genelkurmay Başkanlığı, askeri okullar başta olmak üzere askerin yapısı, asker-sivil yönetim ilişkileri ile ilgili arka arkaya önemli düzenlemeler yapılacak. Sabah gazetesinin haberine göre, Hükümetin atmayı planladığı ve OHAL kapsamında kanun hükmünde kararnameler ile yapmaya hazırlandığı bazı değişiklikler şöyle:

CUMHURBAŞKANINA ÖZEL BİRLİK: Gücün dağıtılması kapsamında önümüzdeki günlerde adımlar atılacak. Anayasaya göre "başkomutan" görevini üstlenen Cumhurbaşkanı'nın TSK ile ilgili daha etkin görev üstlenmesi sağlanacak. Bu kapsamda, ABD modeli üzerinde duruluyor. Bu modele göre doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı birlikler olacak. 15 Temmuz darbe girişimi gibi olağanüstü durumlarda Cumhurbaşkanı'nın güvenliği bu birlik tarafından sağlanacak. Ayrıca bazı seçkin birliklerin de doğrudan Cumhurbaşkanı'nın denetiminde olması sağlanacak.

SADECE GÜVENLİK:Genelkurmay Başkanlığı'nın görev alanına giren konular yeniden düzenlenecek. Genelkurmay, sadece savaş harekât planları ve ülke güvenliği konusuna odaklanacak. Bunun dışındaki tüm konular görev alanından çıkarılacak.

PERSONEL VE LOJİSTİK: Milli Savunma Bakanlığı güçlendirilecek. Diğer bakanlıklar kadar icracı hale getirilecek. Genelkurmay Başkanlığı'nın görev alanında olan lojistik, personel alımı başta olmak üzere tüm yetkiler bakanlığa aktarılacak. Bu kapsamda TSK'ya eleman temininden, silah alımına kadar önemli konularda MSB karar verecek.

MSB SİVİLLEŞECEK:MSB bina ve elemanlarından başlayarak sivilleştirilecek. Genelkurmay karargahı içinde olan MSB binası, dışarı çıkarılıp bağımsız hale getirilecek. Müsteşardan, en alt birime kadar siviller atanacak. Özellikli konularda ise ilgili askeri personel çalıştırılacak.

OKULLAR KAPATILACAK: FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri okullar kapatılacak. Akademiler ise MSB'ye bağlanacak. Akademilere lise mezunları arasından yapılacak sınav ile öğrenci alınacak. Buralar MSB'ye bağlı olduğu için müfredatı da sivilleşmiş olacak.

UZMAN ORDU: Türkiye'nin zaman içinde uzman orduya geçmesini sağlayacak adımlar atılacak. Uzmanlaşma Jandarma ile başlayacak. İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma'da şu anda 250 bin er görev yapıyor. Zaman içinde bu sayı düşürülecek ve yerlerine profesyonel uzman erbaşlar alınacak.

Gündem Haberleri