Yemeni Ve Hakkında Bilinmeyenler

Yemeni Ve Hakkında Bilinmeyenler
Yemeni, bir tür kalıpla basılan ve kadınların başlarına bağladıkları tülbent olarak da adlandırılmaktadır. Geçmiş dönemlerden itibaren kullanılmaya devam edilmesi ile günümüzde birçok farklı çeşidi de üretilmeye başlanmıştır. Kadınların vazgeçemedikleri bir parça olarak da bilinen yemeni zaman ile birlikte değişime uğrayarak günümüze kadar gelmiştir.

Çeyizlerin de unutulmaz bir parçası olan , Arapça bir kelimeden türeyerek gelmiştir. Yemeni iki anlama gelmektedir. Ancak en çok öne çıkanı kadınların kullandıkları parçalardır. Çeşit çeşit yazma oyaları ile de şekil kazanan yemenilerin sayıları ve üretimi artmaktadır. Çeyiz unsurunun vazgeçilmez bir varlığı olması da üretimine devam edilmesini açıklamaktadır. Diğer bir tanımı ile pamuktan dokunan ince kumaşlardır.

Yemeni Çeyizlerin Vazgeçilmezi

Çeyiz geleneğinin en önemli parçasını oluşturan  ince kumaştan veya pamuktan yapılan parçaların birleşimi ile oluşturulmaktadır. Kadınların ek bir gelir sağlamak amacı ile evlerde de ürettikleri ve çeşitli oyalar ile süsledikleri yemeni fiyat açısından da her bütçeye uygundur. Yemeninin gelişmesi devam eden bir mirasın izlerini taşımak konusunda büyük adım atılmasında öncülük etmektedir.

Genç kızların başlarında ve çeyizlerin de de sıklıkla kullandıkları yemeni diğer adı ile tülbentler her ortamda da rahatlıkla kullanılmaktadır. Renk renk ve desen desen üretilmesi de her kıyafete uygun kullanım imkanını sağlamaktadır. Zaman içinde birçok ürün gibi değişimi yaşamış olsa dahi yemeniler hala ilk günkü gibi şekil ve boyutlarda üretilmeye devam edilmektedir.

Zaman içinde Yemeniler Ve Kadınların Değişilmez Unsuru

Kalıplarla basılarak seri üretim sonucu olarak da günümüzde kullanılan , kenarlarına işlenen ince el işçilik oyaları ile daha çok şekil ve görsellik kazanmaktadır. Dikkat çekici bir desende ve kalıpta üretilen yemeniler günümüzde kadınların sıklıkla kullandıkları, evlerde ve çeşitli ortamlarda başlarına örttükleri tülbentler olarak da gösterilmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde Türkiye’ye ait bir mirasın ilgi çekici nitelikte olması da dünya üzerindeki birçok medeniyetin kültürümüz ve geçmişimiz üzerinde bilgi sahibi olmalarında etkilidir. Türkiye’ye özgü birçok el işçilik ürünün hala zaman içinde işlerliğine devam etmesi de mirasların korunması ve aktarılması konusunda büyük ölçüde başarı sağlamaktadır.

Türkiye’nin Önde Gelen El İşçilik Ürünü Yemeni

El işi sanatlarında Türkiye’nin belli başlı ürünlerinden biri olarak kendini tanıtan yemeni, kadınların ince titiz işçilikleri sonucu ortaya çıkartılmaktadır. Bazı ürünlerin seri üretime tabi olması da el işçiliğinde üretilen ürünlerin kalitesini göstermemektedir. Fiyatları ne olursa olsun el işçilik ürünlerine olan ilgi ve talebin artış göstermeye başlaması da yemeni gibi birçok el işçilik sanat eserinin korunarak aktarılmasına olanak sağlamaktadır. Günümüz dünyasında en çok öne çıkan el işçilik sanatı ürünlerinin zamanın içinde kaybolmaması da insanların geçmişe olan ilgilerinin devamını getirmektedir.