Yaz saati uygulaması ne kadar kazanç sağladı?

Yaz saati uygulaması ne kadar kazanç sağladı?
Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi sonuçlarını İstanbul Teknik Üniversitesi raporlaştırdı. Yaz saati uygulamasıyla yaklaşık 538 ila 801 milyon lira tasarruf sağlandı.

Geçtiğimiz yıldan beri kalıcı olarak sene boyunca uygulanmakta olan yaz saati uygulamasının birinci yıl sonuçlarını İstanbul Teknik Üniversitesi raporlaştırdı.

GÜNÜN TAMAMINDA UYGULAMA TASARRUFLA SONUÇLANDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunulan raporda, uygulamanın elektrik tüketimini bir milyon 308 bin megavat/saat azalttığı belirtildi. Bu tasarrufun maddi karşılığı, tek zamanlı tarifeler için 539 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise 802 milyon lira olarak hesaplandı.

Raporda, kalıcı yaz saati uygulaması sonrasında sabah 06.00 ile 09.00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış gözlendiği belirtildi. Ancak günün diğer saatlerindeki tüketimin, sabah oluşan artışı fazlasıyla telafi ettiği, günün tamamında uygulamanın tasarrufla sonuçlandığı tespitine yer verildi.

Gün içindeki tüketimin dengelenmesiyle elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu akşam saatlerinden kaynaklı fiyat artışının da engellendiğinin altı çizildi.

2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMA GEREK KALMAYACAK 

Elektrik tüketimindeki artış nedeniyle talebi karşılamak için yapılması gereken 2 milyar dolarlık santral yatırımının zorunlu olmaktan çıktığı da raporda yer aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları uygulamanın özellikle doğu illerinde olumlu sonuçları olduğuna dikkat çekti.

SOSYAL VE PSİKOLOJİK AÇIDAN KAZANÇ

Uyku başlangıç saati olarak ifade edilen 22.00-24.00 saatlerinde, elektrik tüketim oranında ciddi bir düşüş gözlenirken, uygulamayla batıda mesai bitiş ve okul çıkış saatleri hava kararmadan sağlanıp hem sosyal hem de psikolojik açıdan büyük kazanım elde edildi.

Doğuda aydınlıktan daha fazla yararlanılmasının, sosyal hayatı, ulaşımı, ısınmaya ve güvenliği oldukça olumlu etki etkilediği belirtilen rapora göre, ilk ve ortaöğrenim öğrenci velilerinin, çocukların sabah gün ağarmadan yola çıkması nedeniyle şikayette bulunması sebebiyle, özellikle batıdaki büyük şehirlerde bu durumun göz önüne alınarak okul başlangıç saatlerinde valiliklerce düzenlemeye gidildi. Böylece karanlıkta yola çıkılması sorunu ortadan kaldırıldı.

ÖĞRENCİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ

Öte yandan İstanbul gibi büyükşehirlerde de kış saatinin uygulandığı dönemlerde bile özellikle trafik sebebiyle evden karanlıkta çıkan öğrencilerin mağduriyeti, yaz saati uygulaması kapsamında valiliklerin aldığı karar sayesinde giderildi.

AVRUPA BAŞKENTLERİNDE DE SAATLER GERİYE ALINMIYOR

İstanbul'da yaz saati uygulaması sebebiyle 08.20'de havanın aydınlandığı 1 Ocak günü, Avrupa'nın önemli başkentlerinde de benzer durum yaşanıyor. 1 Ocak'ta güneş Paris'te 08.40'ta, Berlin'de 08.14'te, Amsterdam'da 08.38'de, Madrid'de 08.40'ta doğuyor. Avrupa başkentlerinde, güne aydınlıkta başlamak için saatler geriye alınmıyor.