Yaşlı Kedilerin Beslenmesi ve Doğru Yaşlı Kedi Maması Kullanımı

Yaşlı Kedilerin Beslenmesi ve Doğru Yaşlı Kedi Maması Kullanımı
Kedilerin beslenmesinde ideal kilolarının korunması en hassas noktalardan biridir. İdeal kilosuna ulaşmış bir kedinin bu kiloda kalması hem sağlığının korunmasında hem de sağlıklı uzun bir ömür sürmesinde önem arz eder.

 Özellikler yaşlı kedilerde ideal kilonun üzerine çıkılması ve yanlış beslenme yöntemleri kedilerin hastalanmasına neden olabilmektedir. Kedilerin beslenmesi noktasında üç farklı yöntem bulunur ve bu yöntemler sınırsız beslenme, sınırlı sürede beslenme ve öğün bazlı beslenmedir. Bu beslenme yöntemlerinden hangisinin özellikler yaşlı kedilerde kullanılması gerektiği noktasında en doğru kararın verilmesi için veteriner hekimlere danışılması gerekir. Ayrıca kedilerin beslenmesinde su eksik edilmemesi gereken bir gıda maddesidir. Beslenmede su eksikliği farklı rahatsızlıklara yol açabilir. 

Kedilerin beslenmesinde yaşlarının önemli bir rolü vardır. Yavru ve yetişkin kedilerin beslenmelerinde kullanılan mamalar ile yaşlı kediler için kullanılanlar farklı özelliklerde üretilmektedir. Bu mamalar gittikçe hareketsizleşen ve yaşlanan kedilerde enerji artması sağlarken aynı zamanda da mide ve bağırsak sorunları yaşamalarını da engellerler. Bu noktada kediniz için  kullanımına başlarken kademeli bir geçiş sağlamanız gerekir. Çünkü mamanın birden bire değiştirilmesi kedinizde beslenme düzensizliğine yol açacağından hastalıklara da neden olabilecektir. Veteriner önerisi ile yapacağınız geçişlerde öncelikle ilk hafta eski mama ile yeni mama karıştırılarak kullanılmalıdır. Bir süre sonra eski mamanın oranı gittikçe azaltılarak kullanımı da bırakılmalıdır.

Kedi Tuvaleti Temizliğine Özen Gösterilmelidir

Kediler hayatlarında belli bir programlama ve düzen ile yaşamaya uygun akıllı hayvanlardır. Bu özelliklerini en çokta tuvalet yaparken gösteren hayvanlardır. Tuvalet alışkanlıkları doğal ortamlarında da görüldüğü gibi belli bir genetik özelliğe bağlı olarak geliştiği için evcil veya olmayan tüm kedilerde aynı şekilde görülmektedir. Bu neden ile evcil kedi yetiştirilmesinde kedi sahipleri tarafından  kullanılır. Bu ürünler ev kullanımları için genelde üretici firmalar tarafından plastik ve çürümez malzemelerden üretilirken içlerinde kedilerin alışkanlıklarına bağlı olarak kedi kumu bulunmaktadır. Bu kum sürekli olarak temizlenmesi gereken ve sık sık yenilenmesi gereken bir ayrıntıdır.

Kedi kumu kedilerin doğal ortamlarında dahi dışkılamak için ihtiyaç duydukları bir maddedir. Kediler utangaç ve akıllı hayvanlar olduklarından dışkılama ve idrar yapma ihtiyaçlarında hassasiyete sahiptirler. Evlerde yaşayan evcil kediler bu ihtiyaçlarını gidermek için aldıkları eğitime göre tuvalet kaplarında bulunan kumu kullanırlar. Kedilerin kullanımı sonrasında kumun değiştirilmesi hem koku oluşmasını engeller hem de kedinizin sağlığının korunmasını sağlar. Çünkü düzenli olarak değiştirilmeyen kum mikrop barındıracağından kedinizde hastalık oluşturabilir. Tuvalet olarak kullanılan kabın sert plastikten seçilmesi ve içinde en az 5 cm derinliğinde kum olması gerekir. Kabın düzenli aralıklarda yıkanarak kumunun değiştirilmesi de önemlidir. Ayrıca tuvalet kabının bulunduğu yer kediniz için rahatlıkla kullanım sağlayacağı ve gözden uzak bir yer olmalıdır.

Kedi Uzaklaştırıcı İle Kediniz İstenmeyen Yerlerden Uzak Kalır

Kediler meraklı ve oyuncu canlılar olduklarından hareketli bir yapıya sahiptirler. Evlerde bulunan her şey ilgilerini çekerken her noktaya ulaşmak ve her yere girmek isterler. Bazen oyun oynamak için seçtikleri şeyler sizin için önemli olan veya kedinizin zarar verebileceği şeyler olabilir. Örnek olarak evcil kedinizin evde bulunan koltuklar ve kanepeler gibi eşyaları tırmalaması ve parçalaması gibi bir risk bulunmaktadır. Bu tehlikelere karşı önlem olarak kedinizi bu noktalarda ve eşyalardan uzak tutmanız gerekecektir. Bunu gerçekleştirmenin çoğu zaman doğal bir yolu olmadığından kedi ürünleri üreten firmalar farklı bir ürün geliştirmişlerdir.

Kedilerin evlerde istenmeyen noktalara ulaşamamasının sağlanması adına firmalar tarafından geliştirilen ürünlerde kedilerin hoşlanmadığı kokulardan faydalanılmıştır. Bu kokulardan faydalanarak geliştirilen  ürünleri ile kediler evlerde istenmeyen ve zarar görebileceği ya da zarar verebileceği alanlardan uzak tutulabilirler.  Birçok çeşidi bulunan bu ürünleri kedinizin gitmesini ve yaklaşmasını istemediğiniz yerlere ve eşyalara sıkarak o noktadan uzak kalmasını sağlayabilirsiniz. Tamamen doğal malzemeler ile üretilen bu spreyler iç mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca herhangi bir zararlı etki oluşturmazken sağlığa da zarar vermemektedir. Uzun süre etkisini kaybetmemesi ile rahat bir kullanım sağlayan bu spreyler haftada bir olmak üzere düzenli şekilde 4 hafta kullanıldığında etkisini tam olarak ortaya koymaktadır.