Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?
Tüp bebek tedavisinin ne kadar süreceği, çiftin tedavi yöntemine ve kısırlık sorununa göre değişmektedir. Ancak genellikle tedavi başından sonuna kadar yaklaşık bir ayda tamamlanmaktadır.
Tedavi aşamaları ve süreler aşağıdaki gibidir:
  • üp bebek tedavisinin ilk basamağı olan, ilk muayene aşaması yaklaşık olarak bir gün sürer. Bu aşamada çifte çeşitli testler yapılır ve kısırlık tedavisi protokolü belirlenir.
bknz:
 
  • kinci aşama olan yumurtalıkların uyarılması aşaması başından sonuna kadar 10-15 günde  tamamlanmaktadır. Bu aşamada hastanın yumurtalıkların baskılanması ve daha sonra uyarılması için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan ilaçlar sayesinde birden fazla yumurta hücresi elde edilir ve gebelik şansı artar. İlaçların kullanıldığı süre boyunca anne adayının sık sık merkeze gitmesi gerekebilmektedir. Yapılan muayeneler sonucunda yumurtalıkların durumu değerlendirilecektir.
  • üp bebek tedavisinin üçüncü aşaması olan yumurta toplama aşaması yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanmaktadır. İstenilen boyuta ve olgunluğa erişen yumurtalar için çatlama iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinin yapılmasından 36 saat sonra yumurtalar toplanır. Yumurta toplama aşaması genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Baba adayından bu aşamayla eş zamanlı olarak sperm hücresi alınır. Alınan üreme hücreleri laboratuara gönderilir.
  • üp bebek tedavisinin dördüncü aşaması olan döllendirme işleminde en kaliteli yumurta ve sperm hücreleri özel işlemlerle belirlenir. Ardından yumurta ve sperm hücreleri mikroenjeksiyon ya da IVF yöntemiyle döllendirilir. Oluşan embriyolar 2-5 gün izlenir daha sonra embriyo transferi için hazırlanır.
  • üp bebek tedavisinin son aşaması ise embriyo transfer aşamasıdır. Bu aşama, tüp bebek tedavisinin en kısa sürede tamamlanan aşamasıdır. Yaklaşık beş dakikalık işlemle, embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir. Daha sonra anne adayı tüp bebek merkezinde birkaç saat dinlenip evine gidebilir.
  • Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşıp ulaşmadığı tespit edilir. Yapılan gebelik testi; her merkezde ve sağlık kuruluşun yapılan testlerle aynıdır. Bu sebeple şehir dışından gelen hastaların test için merkeze gitmesine gerek yoktur. Bu 12 günlük süre boyunca çift, serbesttir, kontroller için tüp bebek merkezine gelmeleri gerekmez. Anne adaylarının bu süreçte uzak durması ve kendini fiziksel olarak yormamaya dikkat etmesi önerilir.