Muzun Faydaları

Muzun Faydaları
Muz hem tadı hem de kokusu ile vazgeçilmez meyvelerden birisidir. Bununla birlikte sadece iç organlar için değil cilt bakımı ve sağlığı için de muzun inanılmaz faydaları bulunmaktadır.

Muz

Muz yapı olarak daha çok tropikal iklim meyvesi olarak bilinmektedir. Aslen ise güneydoğu Asya bölgesinde tropikal bölgelerde doğal ortamda yetişen bir meyve olarak bilinmektedir. Bununla birlikte ülkemizde ise en çok Alanya bölgesinde ve Bozyazı bölgesinde yetişmektedir.

Muz özellikle dünya genelinde bakıldığında en çok tüketilen meyve çeşitlerinden birisi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte muzun bu denli çok tüketilmesinin en önemli nedenlerinden birisi de oldukça kolay bir şekilde erişilebilen ve tatlı olmasından dolayı da herkes tarafından sevilen bir meyve olmasıdır.

Muz Kaç Kaloridir?

Muz bilindiği üzere en kolay hazmedilebilen meyvelerden birisidir. İçindeki liflerden dolayı oldukça kolay bir şekilde hazmedilmesi de enerjiyi vücuda oldukça hızlı bir şekilde göndermesine yardımcı olmaktadır.

Muzun yaklaşık olarak 100 gr lık bir porsiyonu baz alındığında içinde 88 kalori bulunmaktadır. Bununla birlikte 1 mg sodyum ve 358 mg da potasyum bulunduğu bilinmektedir. Protein oranı ise 1,1 gr olarak bilinmektedir. İçinde bol miktarda A vitamini Kalsiyum ve C vitaminin yanı sıra magnezyum ve B6 vitamini de yoğunluklu olarak bulunmaktadır. Karbonhidrat oranı açısından incelenecek olursa 23 gr karbonhidrat ve bununla birlikte 2,6 gr diyet lifi ve 12 gr de şeker oranı bulunmaktadır. Yüksek oranda enerji vermesinin yanı sıra tokluk hissini de uzun süreli olarak yaşatmaktadır.

Muzun Faydaları

Muz belki de en çok sevilen meyvelerden birisi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte sağlık için bakılacak olursa muzun kesinlikle pek çok yararı olduğunu da söylemek mümkündür. Özellikle çocukluk çağından itibaren düzenli olarak muz tüketimi ile pek çok hastalığa karşın bağışıklık sistemini de güçlendirmek mümkündür.

Böbrekler İçin Oldukça Faydalıdır: Muzun belki de sağlık için bakıldığında en yararlı özelliklerinden birisi de böbreklere sağlamış olduğu yararladır. Özellikle muzun böbrekler için bu denli faydalı olmasının en önemli nedenlerinden birisi de muzun içeriğinde bol miktarda potasyum olmasıdır. Özellikle düzenli olarak muz tüketiminin böbrek taşının düşürülmesi için oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte yine düzenli olarak muzun tüketiminde kemik yapısının da oldukça güçlendiği bilinmektedir.

Dengelenmesinde Yardımcı Olur: Muz tüketildiğinde kısa süre içinde etkisini gösteren ve kolaylıkla kana karışan bir besindir. Bunun için de kan basıncının düzenlenmesinde muz büyük bir rol oynamaktadır. Özellikle kan basıncının dengelenmesinde oldukça büyük bir rol oynayan potasyum muzun içinde oldukça fazla bulunduğu için de muz kan basıncının kısa süre içinde dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Muz ile ilgili yapılan araştırmalarda ise düzenli olarak muz tüketiminin aniden meydana gelebilecek felç veya inme gibi durumların da önüne geçtiği tespit edilmiştir. Bundan dolayı sorunu olan hastalara önerilir.

Muz kan basıncını düzenlerken kalp sağlığı için de büyük bir rol oynamaktadır.



Yüksek Oranda Enerji Vermektedir: Muz denildiğinde belki de ilk olarak akla gelen şeylerden birisi de yüksek oranda enerji vermesidir. Özellikle hastalık döneminde düzenli olarak muz tüketimine oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Muz özellikle sporcular tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. İçerdiği enerji veren mineralleri kısa süre içinde kana karıştırdığı için muzun etkisini kısa süre içinde görebilirsiniz. Bunun için de günlük olarak enerji kaybı yaşadığınızı hissettiğiniz de bir adet muz tüketerek enerjinizi yeniden geri kazanabilirsiniz.

Sindirimi Kolaylaştırmada Yardımcı Olur: Muz hazmı oldukça kolay bir meyve olmasının yanı sıra sindirim sistemini de oldukça rahatlattığı için midenizin de daha rahat olmasına yardımcı olmaktadır. İçerdiği yoğun lif oranı ise kabızlık sorunun da en önemi doğal tedavi yöntemlerinden birisidir. Sindirim sisteminizin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda da sindirim sisteminiz ile ilgili bakteri ve mikrop oluşumunun da önüne geçmektedir. Muz aynı zamanda mide ekşimesi ve mide yanması gibi mide sorunlarının da önüne geçen meyvelerden birisidir.

Strese Karşı Etkilidir: Stresin azalması için seretonin seviyesi oldukça önemlidir. Muz ise oldukça zengin bir bileşene ve besin değerlerine sahip olduğu için de tüketildiğinde hızlı bir şekilde vücuttaki seretonin seviyesini yükselterek stresin azalmasına yardımcı olmaktadır. Stresin oluşumunun en önemli nedenlerinden birisi de uykusuzluk sorunudur. Muz daha hızlı bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olurken aynı zamanda da daha iyi bir uyku çekmenize de yardımcı olmaktadır. Buna bağlı olarak da stressiz ve güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur.

Kemik Sağlığı Ve Gelişimi İçin Faydalıdır: Muz özellikle vücuttaki protein oranını oldukça artırdığı için sadece bağırsaklar için değil kemik gelişimi için de oldukça faydalıdır. Özellikle bağırsaklardaki probiyotik bakterilerin atmasını sağladığı ve buna bağlı olarak da sindirimi daha kolay bir hale getirdiği için de sindirim sırasında daha çok kalsiyum kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum da direkt olarak kemik gelişimi ile yakından ilgilidir.

Cilt Bakımı Ve Sağlığı İçin Faydalıdır: Muz hem tadı hem de kokusu ile vazgeçilmez meyvelerden birisidir. Bununla birlikte sadece iç organlar için değil cilt bakımı ve sağlığı için de muzun inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Özellikle akne gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisi için muz en etkili olan besinlerden birisidir. Bununla birlikte deride meydana gelen kızarıklık veya sedef gibi çeşitli hastalıklarda da oldukça etkili olabilmektedir. Ancak muz kesin bir tedavi yöntemi değildir. Sadece hücrelerin daha hızlı bir şekilde yenilenmesine yardımcı olmaktadır.