Kadir Gecesi nasıl geçirilmeli?

Kadir Gecesi nasıl geçirilmeli?
Kadir Gecesi 2017 ne zaman? Kadir Gecesi nasıl ibadet edilir? Kadir gecesinin önemi nedir? Kadir Gecesi'ni, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-ı Sevrî: “Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir. Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)'e: “- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah (sas): “- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tc. VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

YATSI NAMAZI CEMAATLE KILINMALI

Allah Resulü (sas) bu geceyle ilgili olarak bizlere şunları söyler: “Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesi'nde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyurur. Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sas) namaz kılmış, Kur'an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur.

BİR AYET - O GECEYİ BİLİR MİSİNİZ?

Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rabb'lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir, 1/5)

BİR HADİS - BİR ÖMRE BEDEL GECE

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir. Muvatta, İ'tikaf 15, (1, 321).

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Kadir gecesinin önemi Kuranı Kerim’in ilk bu gece indirilmeye başlandığı için tüm İslam alemi için önemi çok büyüktür. Kadir gecesinde dua etmenin önemi çok büyüktür. Kuranı Kerimde kadir gecesi için şu cümle geçmektedir. Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Bu yüzdendir ki Kadir gecesi yapılan duaların hikmeti daha büyüktür. Kadir gecelerinde camiler tıklım tıklım dolmaktadır. Allah camilerimizin her gün bu şekilde dolmasını tüm İslam alemine nasip eylesin.

Kılınan namaz bin yıla denk : Hz.Peygamber(sav) , önceki ümmetlerin ömürlerinin çok uzun olduğunu ve kendi ümmetinin ömrünün onlara kıyasla daha az olduğunu bildiğinden , diğer ümmetlerin yaptığı amelleri ümmetinin yapamayacağından endişe ettiğinden dolayı ,mahzun oldu. Bunun üzerine Yüce Allah , efendimize(sav) ve ümmetine kadir gecesini ihsan eyledi. Bu şu demek oluyor : her ibadet bin yıl işlenmiş gibi huzur-u ilahide kabul edilecek. Bu gecede kılınan bir namaz bin yıla denk olacak.

Kadir Gecesi'nde melekler iner : Bu gece vahiy meleği sayılan ve bütün meleklerin de lideri olan Hz. Cebrail yeryüzüne inecek. Hem de yanında hazır bulunan melekler ordusuyla beraber. Hz.Cebrail'in inmesi gecenin feyzini, itibarını ,şerefini çok daha fazla artırıyor. Hz.Cebrail peygamberlere vahiy iletmek ile görevli bir melekti. Peygamber efendimiz son peygamber olduğundan , kendisinden sonra artık peygamber gelmeyeceğinden Hz.Cebrail'inde görevi bitmiştir. Ama bu gece özel bir görev ile görevleniyor , yer yüzü semalarına iniyor.

Melekler duaya amin diyor : Rivayete göre , melekler bu gece ibadet halinde bulunan bütün müminlere selam verirler ve dualarına ' amin' derler... Bu mübarek sure ile ilgili söyleyecek daha çok sözlerimiz olsada şimdilik bu kadarı ile istifade edelim.

Kadir Gecesinde nasıl dua edelim? : Hz.Aişe annemiz Allah Resulune bu mübarek gecede nasıl dua yapılması gerektiğini sorduğunu dile getirirken şöyle söyler :

Allah Resulune dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam "Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin' buyurdu"

KADİR GECESİNDE HANGİ DUALAR OKUNMALI?

1-Bu gece başka gecelere kıyasla çok daha fazla Kur'an-ı Kerim okuyalım. Bu geceyi ganimet bilelim. Rabbın kelamı ile meşgul olalım.

2-Bu gece tevbe edelim. Günahsız olanımız yoktur. Ufak günahlar bile olsa. Belki ufak bildiğimiz günahımız, Allah katında çok büyüktür. Bu gece günahlarımızı kendimize itiraf edip ,bağışlanmak için o rahmet kapısına yönelelim.

3 - Annemizin ve babamızın duasını alalım. Vefat etmişlerse, onlara kur'an okuyalım.Onlara duacı olalım.Baba ve annesi sağken duasını alamayanlardan olmayalım. Onlara vefa gösterelim.

4 - Kaza namazlarımızı kılalım. Nafile namazlar kılalım.

5. Bu gece dilimizi zikirden mahrum etmeyelim. Sürekli 'La ilahe illallah' diyelim. Peygamber efendimize salat-u selam okuyalım.

6. Birbirimizle helalleşelim. Birbirimize merhametli olalım. Birbirimizi Allah için sevdiğimizi söyleyelim. Kendimize ve tüm islam ümmeti için duacı olalım.

KADİR GECESİ İÇİN 16 İPUCU!

Leylet ül-Kadr (Kadir Gecesi) Kur'ân'da "bin aydan hayırlı" (97:3) olarak tarif edilir. Bu gecede Kur'an okumak, zikr yapmak gibi herhangi bir güzel amel, içinde Kadir gecesinin olmadığı bin aydan daha hayırlıdır.

Peygamber Efendimiz -sav- diğer zamanlara nisbetle son on gecede kendini daha fazla ibadete vermiştir (Müslim). Allah'ın selamı ve rahmeti Sevgili Efendimiz aleyhisselatü vesselama olsun!

Hz. Aişe (r.ah.) Efendimiz (asm)'ın Kadir gecesinin son on gecesinde tek-rakamlı günlerinde aranmasını söylediğini rivayet etmiştir. (Buhari)

Efendimiz (asm) "Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Ebu Hureyre'den; Buhari ve Müslim, Kadir, 1).
İşte bu mübarek Kadir gecesinde, bu geceden önce ve sonra yapabileceğimiz bazı ipuçları:

İTİKAFA GİRİN!

Son on günü ve geceyi mescidde geçirmek Efendimiz Aleyhisselam'ın sünnetindendir.

Mescidde itikafa girenler, bol bol zikir, nafile namazlar, Kur'an okumak ve üzerinde düşünmekle meşgul olurlar. Çok acil durumlar haricinde dışarı çıkmazlar, mescidde uyurlar. Aileleri ve mescid görevlileri ihtiyaçları konusunda itikafa girenlere yardımcı olurlar..

Bir veya birkaç geceliğine itikafa girmek de tavsiye edilmiştir.. Mahallenizdeki camide bir geceliğine bunu deneyip nasıl bir şey olduğunu hissetmelisiniz!

BU HUSUSÎ DUAYI YAPIN!

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : "Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?" Şöyle buyurdu: "Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle." (Ahmed, İbn-i Mace ve Tirmizî)

Duanın okunuşu: Allahümme inneke 'afüvvün kerîmün tuhibbül 'afve fa'fü annii.

KUR'AN OKUYUN

Muhtemelen teravih namazlarında okunan sureleri ve ayetleri seçebilirsiniz.

Eğer şimdiye kadar Kur'an öğrenmekle meşgulseniz, bu gece pratiğe geçirmenin tam zamanı!

KUR'AN'IN MANASI VE MEALİ ÜZERİNDE DÜŞÜNÜN

Son namazlarınızda ve teravihlerinizde duyduğunuz sure/surelerin meallerini ve tefsirlerini seçin. Anlamlarını okuyup, kendi hayatınıza nasıl etki etmesi gerektiğini düşünün.

GÜNAHLARINIZI SİLİP ATIN!

Sahabeden Ebu Hureyde hazretlerinin, Peygamber efendimiz (sav)'ın "Kim Kadir gecesinde kalkarsa, imanla, inanarak, sevabını hesab ederek, Allah bana sevap verecek, mükâfat verecek diye heveslenerek, aşk ile, şevk ile Kadir gecesine kalkarsa; o zamana, o vakte kadar ömründe işlemiş olduğu günahları afv ü mağfiret olunur." buyurmuştur. Sadece bildiğiniz kısa surelerle namazları kılmamaya çalışın. Namazları daha uzun daha feyizli kılmaya çalşın. Eğer ezberinizde olan uzun sureler varsa, önce bunların meallerini okuyup sonra namaz kılmayı deneyin!

Bu aslında normal zamanlarda da yapılabilecek namazda konsantreyi sağlayabilecek bir yöntemdir..

ŞAHSİ DUA LİSTESİ OLUŞTURUN

Cenab-ı Haktan tam olarak ne istediğinizi kendinize bir sorun. Bu dünyayla alakalı olsun olmasın, büyük-küçük demeden bütün isteklerinizin bir listesini yapın. Allah, kulunun duasını ve niyazını ister. Bu listeyi hazırladıktan sonra, şu 3 şeyi yapabilirsiniz:

• Allah'a bu istekleriniz için dua edin
• Bu şeyleri elde etmek için ne gibi faaliyetlere geçtiğinizi düşünün
• İlerde bunların nasip olması için yapmanız gereken planı ortaya dökün

KENDİNİZİ ÖLÇÜN

Aslında kendinize sorulması gereken ama kimsenin sor(a)madığı soruları kendinize sorun. Nerede olduğunuzu ve nereye gittiğinizi ölçün. Bu ölçüm; yaptığınız iyilikler için mutluluk, kötülükler için pişmanlık hissettirsin. Bu ikincisi, bir önceki maddede bahsedilen duayı yaparken daha ihlaslı olmanızı sağlasın..

UZUN, İHLASLI VE "DERİN" DUALAR YAPIN.

Bu gecenin en güzel zamanlarından birisi gecenin son zamanlarıdır.
Mesela, sahurdan bir saat önce kalkıp helal olan herhangi bir şey için dua edebilirsiniz. İhlas ve samimiyetle, sünnet olan duaları ve kendi dualarınızı beraber yapabilirsiniz. Ayrıca sitemiz siyahnur.com daki dualar kısmına da dualar için bakabilirsiniz!

HER GÜN DEĞİŞİK BİR DUA EZBERLEMEYE GAYRET EDİN

Uzun olmalarına gerek yok. Bir satır olması bile yeterli. Tam Türkçe anlamını bilmesenizde genel olarak duanın ne hakkında olduğunu öğrenmeye çalışın!
Bu duaları kartlara yazabilirsiniz (ve/veya gün boyu yanınızda taşıyıp iş yerinde, araba sürerken, sıra/otobüs beklerken arada göz atabilirsiniz!)
Sonra bunları Kadir gecesinde ezberinizden okuyun.

AİLEYLE İFTAR YAPIN

Eğer iftarlarınızı ailenizden uzak, işyerinizde yalnız geçirdiyseniz bu gece ailenizle geçirebileceğiniz son günler. İsraf etmeyin!

AİLENİZİ TERAVİHE GÖTÜRÜN

Cami çok uzak olduğu için ve siz de evde bulunamadığınız için aileniz teravihe gitmeyi özlemiş olabilir mi? Öyleyse, hekese bi iyilik yapın ve son on gecede mümkün olduğu kadar teravihe ailecek gidin!

HATİM DUALARINA KATILMAYA ÇALIŞIN

Çoğu camide Ramazan boyunca hatim yapılır ve bu hatimlerin duası bu son on gün içinde edilir. Duayı ekseriyetle tek günlere tevafuk ettirmeye çalışırlar (21, 23, 25, 27, 29). Duanın yapılacağı geceyi öğrenin ve o gece ailenizi de teravihe götürüp duaya iştirak edin. Farklı gecelerde dualar yapılıyorsa onlara da katılmaya çalışın..

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV) İLE ALAKALI BİR KİTAP BİTİRMEYE ÇALIŞIN

Efendimiz (sav)'ın hayatını anlatan bir kitap, Risâle-i Nur'dan bir parça okuyun ve O'na karşı muhabbetinizi arttırın. Siyah nur.com da ve diğer sitemiz risalem.com da dökümanlara ulaşabilirsiniz.. Efendimiz (sav)'in Allah rızası ve ümmeti için ne kadar çok uğraştığını öğrenmeye çalışın. İslamiyet fedakârlık üzerine kurulmuştur..