Daha hızlı kitap okumanızı sağlayacak 6 ipucu

Daha hızlı kitap okumanızı sağlayacak 6 ipucu
Günlük hayatın olağan koşuşturmacası arasına kitap okumaya vakit bulamıyor olabilirsiniz. Ancak bu haberde yer alan 6 ipucu ile okumanızı hızlandırabilir, kitap okumaya daha çok vakit ayırabilirsiniz.

Vakitsizlik... Kitap okumanızın önündeki en büyük engel olabilir. Günümüzde birçok kişi kitap okumaya vakit ayırmak yerine o kitaptan uyarlanan sinema filmini ya da televizyon dizisini izlemeyi tercih ediyor.

Bir sinema filminin ya da televizyon dizisinin hikayeyi daha kısa bir sürede anlattığı ve takip etmek için daha az çaba gerektirdiği doğru. Ancak okumak da sanıldığı kadar "yavaş"olmak zorunda değil. Birkaç küçük ipucuyla okuma hızınızı artırabilir, okunacaklar listenizi hızla eritirken yeni kitaplara yer açabilirsiniz.

Sabitfikir sitesinde yer alan habere göre okuma hızınızı artıracak 6 öneri şu şekilde: 

1. GÖZ GEZDİRİN

"Göz gezdirmek" kavramı kulağa pek hoş gelmiyor olabilir. Oysa okuyacağınız şeye şöyle bir göz gezdirmek hızlı okuma yolunda ilk adımdır. İşin aslı, göz gezdirmek kitabın hangi kısımlarında yoğun bir konsantrasyon gerektiğini, hangi kısımların ise daha hızlıca geçilebileceğini anlamamızı kolaylaştırır. Göz gezdirmek kitaptaki hikayeye hızla dalmadan önce, bir tür ön keşif gezisi yapmak gibidir. Fakat yine de hikayenin süprizlerini de korumak gerek!

2. FİZİKSEL BİR YOL GÖSTERİCİ KULLANIN

Şimdi hafızanızı biraz zorlayın ve ilkokulun ilk yılını hatırlayın. Okumayı öğrenirken parmağımızı satırların altında kaydırışımızı hatırlıyor musunuz? Bu okumayı yeni öğrenenler için oldukça faydalı bir metoddur. Fakat hızlı okumak isteyenler için de bir o kadar faydalıdır. Zira satırın yerine işaret eden bir yol gösterici gözümüzün tam olarak ilgili satıra odaklanmasını sağlar ve gözümüzün sayfada rastgele sıçramalarla dolaşarak yorulmasına engel olur.

3. TEKRAR OKUMAKTAN VAZGEÇİN

Okuma hızını düşüren bir şey varsa o da okuduğunuz bir kısmı yeniden okumaktır. Bunu çoğunlukla okuduğumuz kısmı tam olarak anlamadığımızı düşündüğümüzde yaparız. Oysa dönüp o kısmı tekrar okumaktansa devam eden kısımları daha dikkatli okumak bağlamı çözmemize ve konunun bütününü anlamamıza yardımcı olabilir.

4. OKURKEN AĞZINIZI MEŞGUL EDİN

Okuma hızını düşüren nedenlerden biri de okuduğumuz cümleleri farkında olmadan zihnimizde seslendirmemizdir. Eğer bunu önlemeyi başarabilirseniz eskisinden 2-3 kat daha hızlı okuyabilirsiniz. Peki buna nasıl engel olacağız? Aslına bakarsanız kitap okurken bir yandan da ağzınızı meşgul etmek okuduğunuz cümleleri farkında olmadan seslendirmenizi engellemekte yardımcı olur. İşte kitap okurken güzel bir fincan çay ya da kahve içmek için bir neden daha!

5. DAHA ÇOK OKUYUN

Nasıl ki bir koşucu antrenman yaptıkça hızını ve performansını artırırsa, bir okur da ne kadar çok okursa okuma hızını artırmaya o kadar yardımcı olur. Evet, gerçekten de bu kadar basit!

6. OKUMAK İÇİN DOĞRU ORTAMI YARATIN 

Hızlı okumak sadece ipuçlarından ibaret değildir. Okuduğunuz ortam da okuma hızınız üzerinde bir hayli etkilidir. İster bir sorumluluk dolayısıyla hızlıca okumanız gereksin, isterse yavaş yavaş ve tadını çıkararak okuyun; okuduğunuz ortam okumanızın kalitesine doğrudan etki eder. Oda fazla sıcak ve loşsa kolayca uykunuz gelebilir, fazla soğuksa dikkatinizi kitaba vermekte zorlanabilirsiniz. Sözün özü dikkatinizi toplamanıza yardım edecek bir ortam hazırlamak okuma hızınızı da artıracaktır.