1439'uncu Hicri yılınız hayırlara vesile olsun

1439'uncu Hicri yılınız hayırlara vesile olsun
İslam aleminin 'Hicri Yılbaşı' olarak kabul ettiği 1 Muharrem geldi. Peki, Mekke'den Medine'ye hicretin İslam alemi için 'Hicri Yılbaşı' olarak kabul edilmesi nasıl oldu? 'Hicri Yılbaşı'nın önemi nedir?

Yarın 1 Muharrem 1439. İslam alemi için kutsal günlerden olan Hicri yılbaşı. Mekke'den Medine'ye hicret, İslam aleminin kullandığı Hicri takvimde senenin ilk günü olarak kabul ediliyor. Muharrem ayı ise ilk ay.

Hicri 1439 yılına girdiğimiz 1 Muharrem, bu sene 21 Eylül tarihine denk geliyor. 1 Muharrem ise ilk olarak Hz. Ömer zamanında 'Hicri yılbaşı' olarak kabul edildi. 

Hz. Muhammed (S.A.V.) Muharrem ayının faziletleri hakkında, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirtmiş, ashabına aşure gününden bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

HİCRİ YILBAŞI'NIN BAŞLANGICI

Hz. Ömer zamanında, İslam devletinin genişlemesiyle birlikte yeni bir takvim ihtiyacı doğdu. İstişare meclisini toplayan Hz. Ömer (r.a.), Müslümanlara has bir takvimin belirlenmesi için çalışma başlattı. Bazı Sahabiler, ilk ayetin indiği zamanın 'Hicri yılbaşı'olması gerektiğini savunurken, bazıları da Allah resulünün doğduğu günün 'Hicri yılbaşı'olması gerektiğini düşünüyordu. Bazı sahbiler ise, İslam Devleti'nin hicret ile başladığını ve bu sebeple Müslümanların yılbaşının 'hicret' olması gerektiğini söyledi. 

Çoğunluğun mutabık kaldığı fikir olması sebebiyle Hicret, Müslümanların yılbaşı olarak kabul edildi.

10 MUHARREM: AŞURE GÜNÜ

Muharrem ayının 10. günü, Müslümanlar arasında 'aşure günü' olarak da bilinir. Aşure'nin arapça manası 'aşera' kökünden gelmektedir. Kelime kökü olarak '10' manasına gelse de, Müslümanlar arasında daha çok 'pişirilen aş' olarak kullanılır. 

Hz. Nuh (a.s.), tufandan önce gemiye aldığı bütün yiyecekleri, aynı kazan içerisinde pişirmiş ve yemiştir.