YYÜ'nün konservatuvar bölümü kapatılıyor mu?

YYÜ'nün konservatuvar bölümü kapatılıyor mu?
Van Sesi Gazetesi yazarlarından İkram Kali Van Gündemi'ne bomba gibi düşecek bir iddiayı gündeme getirdi.Kali'nin iddiasına göre Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde büyük emeklerle kurulan Konservatuvar Bölümü için kapatılma kararı alındı. İşte o iddianın detayları..

Van'ın deneyimli Gazetecileri'nden İkram Kali YYÜ'de kimsenin haberdar olmadığı bir gelişmeyi gündeme getirdi. Kali'nin iddiasına göre YYÜ Senatosu'nda alınan bir kararla YYÜ bünyesinde 2013 yılında büyük emeklerle kurulan Türk Müziği Devlet Konservatuar'ı için kapatılma kararı alındı.  Kali'nin yazısında "Edindiğim bilgilere göre YYÜ ocak ayında TMDK’nın kapatılması için YYÜ Senatosu bir karar almış. Alınan karar YÖK’e gönderilmiş,  YÖK’de Bakanlar Kuruluna göndermiş. Son durum bu. Vanlıların itirazı TMDK’nın kapatılmasınadır." dedi.

Kapatılma nedeninin ayrıntılarını İkram Kali yazısında açıkladı.



İşte İkram Kali'nin köşe yazısı

Vanlılar diyor ki, biz şehrimizi seviyoruz. Şehrimizde onur duyacağımız, mutlu olacağımız güzel şeyler olsun istiyoruz.

 Bu düşünceyle Vanlılar şehirlerinde kültürel ve sanatsal etkinliklerin kurumsallaşması müzik alanında yetenekli Vanlı gençlere fırsat verilmesi için Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde  Türk Müziği Devlet Konservatuar (TMDK) kurulmasını istediler. Bu isteklerini her fırsatta YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’a ilettiler.

YYÜ’de birlikte katıldığımız bir toplantıda söz alan rahmetli Fevzi Levendoğlu Rektör Battal’a Van’a konservatuar kurulmasını gerektiğini  dile getirdi. O dönem YYÜ Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültürel Değerleri Araştırma  Merkezi Müdürü olan  öğretim görevlisi ve müzik araştırmacısı  Murat Oto da YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kuruluş dosyasını hazırlayarak  ilk adım atılmasına katkı sağladı.

Van’da kurulması öngörülen konservatuarın alt yapısına destek olmak, depremzede Vanlılara moral vermek üzere 2012 Haziran ayında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuar topluluğu Van’a gelerek İTÜ Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın katılımıyla konser verdi.. Konser sonrası sohbet ettiğim Prof. Dr. Cihat Aşkın YYÜ kurulacak konservatuara her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.. 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da o gece TMDK kuruluş çalışmalarına en kısa süre içinde başlayacaklarını belirterek,  “İlimizin sanat ve kültüre ne denli ihtiyaç duyduğunu, sanatın, kültürün değer ve önemini deprem sonrası bir kez daha yakından gördük. Konservatuar kuruluş çabalarımızı bu vesileyle daha da çabuklaştıracağız. Konservatuar kuruluşu sonrası Van, Türkiye çapında üst düzeyde saz ve ses sanatçıları yetiştirecektir.  Buna içtenlikle inanıyorum. Ayrıca konservatuar ile Van'ın sanatsal ve kültürel zenginliğine yeni bir zenginlik katacağız Konervatuvarın Van'da sanatın geliştirilmesine katkı sağlayacağı, ulusal/uluslararası düzeyde temsil yetkinliğini kazanmış üniversite mezunları ve sanatçıların yetiştirilmesi Konservatuarın ana hedefi olacak. Tarih, kültür şehri Van'ın konservatuar ile kent kalitesi de değer kazanacaktır  “ dedi.

2012’de YYÜ Senatosu tarafından Türk Müziği Devlet Konservatuar kurulması karar oy birliği ile kabul edilerek YYÜ Rektörü Peyami Battal imzasıyla YÖK'e gönderilmesinin ardından YÖK tarafından kararın onaylanmasıyla YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kuruluşu Resmi Gazete’de yayınlanarak ilan ediliyordu.

Rektör Battal YYÜ TMDK’nın  kuruluşunu şu sözlerle açıklamıştı: “ Üniversitede eksik olan birimlerin kurulması için ayrıca çalışma yaptık. Bunların önemli olanlarından Türk Müziğe Devlet Konservatuarı kurduk. Bundan sonra halkımızla iç içe müzikseverler ve sanatseverlerle birlikte konservatuarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Konservatuar bizim için çok önemli ve gerekli bir birimdi. Bu konservatuarla bölgemizde müzik potansiyelimizi derleyip, toparlayıp ülkemize ve dünyaya kazandırmış olacağız. Bölgemiz, ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun. Konservatuarımızın iyi bir noktaya gelmesi için daha önce İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi  ve bazı başka üniversitelerle görüşmeler yapmıştık. Konservatuar kurulduğunda bize destek vereceklerini söylemişlerdi. Onlarla tekrar görüşmeye başladık. Konservatuarımızın bölgedeki güçlü potansiyel ile müzik alanına farklı bir bakış açısı getireceğine inanıyorum.”

TMDK kuruluşu yanlış şekilleniyor.

Kuruluş sonrası YÖK onayı ile Türk Müziği Konservatuarı müdürlüğü görevine akademik kariyeri Batı müziği üzerine olan Doç. Dr. Cem Şaktanlı getiriliyor! Tabiri caizse pastane köfte ustasına teslim ediliyor. Rektör Battal ve birçok insanın çabasıyla kurulan TMDK’na yanlış, eksik bilgilendirme, yönlendirme ile yanlış atama ile işe başlanıyor.

Kendisiyle makamında görüştüğümde, öğrenci ve öğretim görevlilerinin alınmasıyla konservatuarı çok ileri bir seviyeye götüreceklerini ifade eden YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı,  “Konservatuarın kurulması Rektörümüz Prof Dr. Peyami Battal gibi vizyon sahibi lider yönetici tarafından düşünülebilir. Konservatuarın kurulmasında  dosyanın hazırlanması çalışmalarında, üniversitemizin değerli öğretim elemanlarının emeği bulunmaktadır. Konservatuar Van ve üniversite için çok önemli bir kazançtır. Konservatuarımızda Van ve çevresinden uluslararası düzeyde adından söz ettiren sanatçı yetiştirmeyi arzu ediyoruz ” demişti.

Ama bugün söylediklerinin tam aksi yapılıyor.

Van sizi affetmez

Göreve getirilen Doç. Dr. Cem Şaktanlı, TMDK’da kendisinden beklenen akademik kadroyu kuramadı.  Kim bilir belki de kurmak istemedi ve belki de baştan beri kafasındaki planı uyguladı. Şimdi yanlış kadrolaşmayı düzeltmek yerine 2013 yılında umutlarla iddialı sözlerle kurulan YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı üç yıl sonra kapatılıyor!

Kapatılacak TMDK yerine Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurulacakmış. Bugün Türkiye’nin en iddialı, en başarılı üniversitelerinin hepsinde konservatuar bölümü var. Ama hiç bir üniversite birilerinin hatırı veya yanlışını düzeltmek için  ya da yeni fakülte kurmak bahanesiyle konservatuarını  kapatmıyor.  YYÜ Kars Kafkas Üniversitesi kadar da mı olamıyor?

Özetlersek

YYÜ de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne gerçekten ihtiyaç varsa bağımsız olarak  bu fakülteyi kurun, Vanlılar da sizi alkışlasın, desteklesin. Bir yıl sonra profesör olma planı yapan Doç. Dr. Cem Şaktanlı’nın veya birilerinin hatırına YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kapatılamaz.

Edindiğim bilgilere göre YYÜ ocak ayında TMDK’nın kapatılması için YYÜ Senatosu bir karar almış. Alınan karar YÖK’e gönderilmiş,  YÖK’de Bakanlar Kuruluna göndermiş. Son durum bu. Vanlıların itirazı TMDK’nın kapatılmasınadır.

Konservatuarın kuruluşunu ilk günden son güne kadar her aşamada yakından takip eden, destekleyen biriyim. YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuar kapatılırsa Vanlılar sizi affetmez, bu yanlışın sorumlularının peşini de bırakmaz. 

Yanlışı yanlışla düzeltmekten vazgeçin.

Siz TMDK’dan önce hocası, öğrencisi olmayan kapatılması gereken fuzuli bölümleri kapatın. Van’ın kurumları, kuruluşları birlerinin deneme yanılma, yükselme kadrolaşama çiftliği değil. Yeter artık.