Van'da 19 gözaltıya protesto - Van Haber

Van'da 19 gözaltıya protesto - Van Haber
Van'da sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltıları Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da olduğu grup protesto etti.

İlhan Siyahtaş

Demokratik Bölgeler Partisi binasına baskın düzenleyen Terörle mücadele ekipleri arama yaparak sorgulanmak üzere 19 kişiyi emniyet müdürlüğüne götürdü.  Olayı öğrenen DBP il yöneticileri parti binasına gelerek basın açıklaması yapıp olaya tepki gösterdi. Basın açıklamasına HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, HDP il ve İlçe Yöneticileri ile DBP İl Yöneticileri katıldı.

“Gözaltı ve Saldırılar Manidardır”

Parti binasına yapılan baskın ve Gözaltılara tepki gösteren DBP Yöneticisi Nazmiye Acar, “Bu bahar arifesinde nevruz arifesinde ne yazık ki görmek istemediğimiz bir görüntü ile karşılaştık. Bu sabah saatlerinde 5,30 da DBP il eş başkanlarımızın evleri basılarak gözaltına alınması ve daha sonra il binamıza gelerek insanlık dışı bir aramadan geçirilerek il eş başkanlarımız gözaltına alınmıştır. Bu nevruz sürecinde bu gözaltı ve parti binalarımıza yönelik yapılan baskınlar DBP’yi HDP’yi bütün bileşenlerimizi ve halkımızı sindirme, caydırma politikalarıdır. Yapılan bu baskılar ve gözaltılar karşısında bizler yinede buradayız. Bütün çalışmalarımıza tekrar devam edeceğiz. Özellikle bu nevruz arifesinde il eş başkanlarımızın ve arkadaşlarımızın gözaltına alınması ve ilçelerde halka saldırı olması kabul edilir bir durum değildir, bunu kınıyoruz” dedi.

“Tekrar Müzakere Süreci Başlamalı”

HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, “Bizde HDP olarak DBP’ye yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Bu hukuksuz kararı bu hukuksuz aramayı kınıyoruz ve arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Sadece il eş başkanlarımız değil başka gözaltılar da var. Bütün illerde  benzer operasyonlar var.  22 Temmuz’dan bu yana yaşadığımız tam bir darbe sürecidir. Hukuk ve özgürlükler ayaklar altına alındı. Saray iktidarı bu şekilde demokrasi ve barış mücadelesini tümüyle ortadan kaldırmaya çalışıyor. 200’e yakın arkadaşımız 2-3 gün içerisinde gözaltına alındı. Ama biz HDP olarak bütün bu politikaların çözüm olmadığını söylüyoruz. Bütün bu çıkmazlardan çıkıp çözüme kavuşmak adına tekrar müzakere sürecinin başlaması gerektiğine inanıyoruz. Tekrar saldırıyı kınıyor arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.  

“Nevruz’u Kutlamak İçin Kimseden İzin Almamız Gerekmiyor”

HDP Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise , “Haksız hukuksuz göz altıları ve kentimizdeki nevruz kutlamalarının önündeki engelleri kınamak için buradayız. Gerçekten sabah buraya geldiğimizde gördüğümüz manzara kolluk mensuplarının yönelimi ve davranışı birçok şeyi anlatıyor. Tabi bu davranışın sebebi siyaset üretmeye çalışan ve kentimizde nevruz hazırlığı yapan bütün siyasilere sanki burası da suç örgütüymüş gibi marjinal gruplarmışız gibi böylesi bir yaklaşımın aslında sonuçları ve eseridir. DBP’de HDP’de bu halkın güvendiği desteklediği iradesini teslim ettiği partilerdir. Bu partilere ve arkadaşlarımıza yönelik yapılan saldırıların bir tezahürüdür. Van’da da nevruz ateşinin yakılmasını engelleyen bir karar alındı. Bilsinler ki demirci kava ilk nevruz ateşini yaktığında zalim DEHAK’tan izin almadı. Nevruzu kutlamak için izne ihtiyacımız yok. Nevruzu biz her alanda isyanın ateşi toprakların ezberinde olan isyan geleneğiyle zulme karşı duruşla karşılıyoruz. Bu yılda nevruzu aynı düşünce ile duygularla alanlara çıkıp karşılayacaktık. Oysa korkuları çok büyük. Korkuları yüz binlerin bir araya gelip kendi renkleriyle taleplerini seslendirmesine karşı çıkmakla ilgilidir. Bu görüntüye tahammül edemedikleri için nevruzu yasakladılar. Biz tekrar kınadığımızı belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Sesi Gazetesi