Van evi sil baştan dizayn ediliyor!

Van evi sil baştan dizayn ediliyor!
Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Eski Van Evi’ni sil baştan dizayn etmek için ziyaretçilere kapattıklarını ifade ederek, en kısa sürede ilk açıldığı yıllarda olduğu gibi kentin gelenek ve göreneklerine uygun bir şekilde hizmet vereceğini söyledi.
Konu ile ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Muzaffer Aktuğ, 1996 yılında Van eski valisi Abdulkadir Sarı döneminde eski Van evinin inşa edildiğini belirtti. O dönemlerde bu evin döşenmesi için Van’ın kültürünü, geleneğini ve göreneğini çok iyi bilen kentin ileri gelenleri tarafından çok güzel dizayn edildiğini ifade eden Aktuğ, açılışından sonra İl Özel İdaresi’nin burayı tekrar restore etmediğini kaydetti.

Bir çok malzemenin yıprandığını anlatan Aktuğ, “O dönemlerde döşenen malzemeler halen orada duruyor. Fakat kiraya verildikten sonra ne bulmuşlarsa alıp Van evine koymuşlar. Dantelleri götürüp Van evinin içerisine asmışlar. Bundan dolayı Eski Van Evi gerçek geleneğinden, göreneğinden uzaklaşmış. İl özel idareler kapandıktan sonra kalede Eski Van Evi’nin bize verileceği haberini aldım. Verilinceye kadarda arada uzun bir süre geçti. Bu konu ile ilgili Eski Van Evi’nin kiracısı ile görüştük.

Dış kısım ile ilgili bir sıkıntının olmadığını ama iç kısımla ilgili hoş görüntünün sergilenmediğini bu yüzden buraya kapatarak, yeniden dizayn edeceğimizi ilettik. Kendileri de tamam dediler. Bizde yeniden dizayn için kapattık. Bunun için proje hazırladım bu projemizi Van Valimiz İbrahim Taşyapan’a sunacağız. Kendilerinin de bu projeden bilgiler var ve projemizi bekliyorlar, aynı projeyi bakanlığımıza da sunacağız. Kaynağın sağlanması doğrultusunda hemen Eski Van Evi’ni boşaltıp sil baştan dizaynını gerçekleştireceğiz” dedi. Eski Van Evi’nin sürekli kapı ve penceresinin açık olmasından dolayı ister istemez kirlendiğini ve bunun için temizliğinin mutlaka yapılmasının şart olduğunu da sözlerine ekleyen Muzaffer Aktuğ şöyle konuştu;

“Ortada çok çirkin bir durum yok. O dönemlerde kullanılan malzemeler hala duruyor. Eski Van Evi’ndeki tek sıkıntı ne bulmuşlarsa alıp oraya götürmüşler. Döneme ait malzemeleri koruyamamışlar. Bizde Eski Van Evi’ni kendi himayemize aldık. Van Müze Müdürlüğümüz ile birlikte buraya gereken ne varsa onu yapacağız. Bir Vanlı olarak ben de bu durumdan rahatsızım. Çünkü bu işi eleştirenler kadar bende bir Eski Van Evi’nin nasıl olması gerektiğini biliyorum. Buna sahip çıkmak aslında hepimizin görevi. İnşallah en güzelini yapacağız. Ayrıca kendi evinde Van eşyasını hala saklayan insanlarımız var ise onların bu eşyalarını da Eski Van Evi’nin içinde dizayn edip onlar adına sergileyebiliriz. Eski dönemlerde kullanılan salon takımı, kanepe takımı, mutfak malzemelerini gibi bir çok eşya olabilir."