Van'da Bal Ürünü Değerlendirme Toplantısı

Van'da Bal Ürünü Değerlendirme Toplantısı
Van'da Bal'ın kalitesinin arttırılması ve Standartlara Uygun Üretim Ortamlarının sağlanmasını sağlamak amacıyla Van Ticaret Borsası'nda önemli bir toplantı yapıldı. YYÜ Rektörü Peyami Battal'ın da katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı.
TRB 2 Bölgesi Bal Ürünü Değerlendirme Müteşebbis Heyeti Toplantısı Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Üyeleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Akademisyenleri, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak, Orman Bölge Müdürü Yüksel Özcan ve TRB 2 Bölgesinde hizmet veren bal üreticilerinin katılımıyla borsada gerçekleşti.

2016'nın ikinci toplantısında ilk olarak Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu söz aldı. Memduhoğlu: ''İlimiz bakir bir coğrafyaya sahip olduğundan doğal ürün çeşitliliği bakımından çok zengin bir konumda. Elimizde bu anlamda çok çeşitli cevherlerimiz var ve bal bunların başında geliyor. Balımızı doğru üretim ve pazarlama tekniklerini kullanarak tescil ettirip kendi markamızı oluşturmalıyız. TRB 2 Bölgesindeki tüm illerin bal üretim potansiyeli yüksek, bu avantajı iyi kullanmalıyız'' dedi.

Rektör Battal ise barkot kullanımının önemine dikkat çekerek; "Balda karekod sistemi uygulaması işin ciddiyet ve titizliğini gösterir. Üniversitemizde Türkiye standartlarına uygun bal analizi yapılabilmekte, bu kapasiteye sahibiz. Sağlam temellere oturtulan her iş başarıya ulaşır, olmaması için hiç bir engel yoktur" diye konuştu.

TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak da, IPARD II çağrısına çıktıklarını, alt bütçe 10.000 - üst bütçe 500.000 euro olmak üzere destek sağlanabilineceğini, 250- 300 civarı arıcılık projesi almayı beklediklerini belirtti. Başak, bunun için son başvuru tarihinin ise 22 Nisan 2016 olduğunu hatırlattı.



Toplantıya katılan bal üreticilerinin ortak kanaati ise; Kooperatifleşme sürecinin toplu hareket etme noktasında kararlılık ve samimiyeti net bir biçimde ortaya koyacağı yönünde oldu.

Toplantıda son olarak konuşan Orman Bölge Müdürü Yüksel Özcan, balcıları cesaretlendirmenin önemine vurgu yaptı. Müdürlük olak son 2 yıldır 80 kişiye lyüzde 20 hibeli 2400 kovan verdiklerini, desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Van'ın bal markasını oluşturmak ve kooperatifleşme sürecini değerlendirmek amacıyla yapılan toplantı, tarafların belli müşterekleri kabulü ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.