Shopping Fest Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Van Haber

Shopping Fest Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Van Haber
Van’da 15 Mart-5 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlecek Alışveriş Festivali'nin heyecanı yaşanıyor. Bugün tanıtım için basınla bir araya gelindi. Ankara saldırısından dolayı sadeleştirilen programda hedeflerden bahsedildi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde gerçekleştirilen toplantı, Van TSO Erek Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Van Vali Yardımcısı Atif Çiçekli, Van TSO’nun özel davetlisi olarak İran Salmas Kaymakamı Mesut Hacıalilu, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş adamları ile sanayiciler katıldı.


Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Van Vali Yardımcısı Atif Çiçekli, Van’ın gelişmesi, ticaretinin artması, doğunun incisi olarak kabul edilen Van’ın gerçek anlamda potansiyelinin ortaya çıkması için düzenlenen ve hedeflenen festivalin önemine değindi.


Sözlerini Ankara’da yaşanan patlamayı lanetleyerek devam ettiren Çiçekli, “Ankara’da yaşanan bu acı olayı lanetliyorum. Bu ve bundan önceki terör olaylarının hepsini en derin, en acı hissiyatımla lanetliyorum. Buna paydaş olan, buna destek olan bütün insanlık dışı kurum, kişi ve kuruluşları lanetliyorum. Böyle güzel ve önemli bir günde, bu ifadelerle başlamak istemezdim ama ne yazık ki çok taze acımız. Hayat devam ediyor, bize de devam etmek düşüyor. Ne yazık ki sürekli bölgesel anlamda bu tatsız ve acı mevzularla anılıyor, bir an önce bölgemize ve vilayetimizin gerçek anlamda potansiyelini ortaya çıkarması için canı gönülde bu terör hadiselerinin bitmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Ben bu festivale emek sunan, destek sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.




Van TSO Başkanı Nejdet Takva ise, Ankara’da yaşanan menfur olaydan dolayı birçok etkinliklerini iptal ettiklerini belirtti. Daha keyifli bir program tasarladıklarını anlatan Takva, “Fakat dün yine Ankara’da meydana gelen patlama nedeniyle biz programımızı kısıtlama gereğinde kaldık. Duygularımızı, hepimizin heyecanını olumsuz etkileyen bir durumla karşı karşıyayız. O yüzden sabah yapmamız gereken keman dinletisi ve bir iki etkinliğimizi iptal ettik. Biz bu toplantıyı bile yapıp yapmama konusunda tereddütte kaldık. Ama hayat devam ediyor, hepimiz yaşadığımız kentlerin olağan yaşamını korumakla görevli insanlar olduğumuzun da farkındayız. O yüzden biz bu programızı kısıtlı da olsa bu çerçevede sürdürme kararı aldık. Biliyorsunuz yarın bir kortej yürüyüşümüz olacaktı, doğrusunu isterseniz çok planlanan bir durum değildi. Hem bölgede yaşanan olaylar hem de Ankara’da meydana gelen ve hepimizi derinden sarsan saldırı münasebetiyle yarınki kortej yürüyüşümüzü iptal etmeyi düşünüyoruz. Ama bütün program aynen devam edecek 20 gün boyunca. Bizde kortejin başlayacağı saatte kendi esnafımızı, tüccarımızı ve özellikle il dışında gelen konuklarımızı hayatın olağan akışı içerisinde ziyaret edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Bu yıl 621 firmanın fiili olarak ‘Van Shopping Fest’e yer almak istediğini ve geçen yıla oranla yüzde yüzlük bir artışı görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Takva, “Bu demek ki geçen yıla göre yüzde yüz bir sahiplenme, bir ayniyet duygusuyla bu şehrin markası, şehrin malı olma yolunda hızla ilerliyor görüntüsü veriyor. Projemizi destekleyen Bakanlığımıza, Van Valiliği’ne, Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’ne, Van Genç Girişimciler Kurulu’na ve tabi bu festivalin altın sponsorları olan Van AVM ve VEDAŞ’a teşekkür ediyorum. Bu yıl alışveriş festivalinin yüzde 80’lik desteğini oluşturmak suretiyle bizim bu faaliyeti daha etkin, geçen yıla oranla yüzde yüzlük bir performans artışı ile gerçekleştirmemize katkı sunuyorlar” ifadelerini kullandı.


Sözlerine geçtiğimiz yıl ki festivalle ilgili elde edilen istatistiki bilgiler vererek sürdüren Takva, “Geçen yıl ki alışveriş festivalinde elde ettiğimiz verisel rakamları vermek istiyorum. 2014 Mart ayında festival döneminde kredi kartı harcama tutarları 73 milyon 794 bin TL’lik bir rakama ulaşmışız. 2015 yılında ise bu rakam 104 milyon 972 bin TL’lik bir harcama yapılmış. Aşağı yukarı geçen yılki festival bir önceki yıla oranla yüzde 42’lik sadece kredi kartları harcamasında bir artış gerçekleştirmiştir. Bu çok önemli bir rakam. Kaldı ki hedef kitlemiz olan İran İslam Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik kartı kullanmadıklarını ve bütün alışverişlerini nakit olarak yaptıklarını varsaydığımızda bu rakamın belki yüzde 60’lık bir artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Sadece kredi kartı işlemlerini biz baz alarak bu verilere ulaşabiliyoruz. Nakit alışverişleri bu anlamda kayıt altına alma şansızım olmadı. Kredi kartı işlemi 2014 Mart ayında festivalin olmadığı dönemde 766 bin 651 işlem gerçekleşmiş. Festival döneminde 1 milyon 8 bin kredi kartı işlemi gerçekleşmiş. Bu demek ki yüzde 32’lik bir kredi kartı işlemi adedinde artış olduğu görülüyor. Yine 2014 Mart ayında ilimizi ziyaret eden yabancı sayısı 77 bin 728, 2015 Mart döneminde ise 107 bin 486 kişilik bir yabancı turist sayısında bir artış söz konusu. Bu da yüzde 38’lik bir artışa tekabül ediyor. Tabi 2 yıkıcı deprem yaşadık. Şehrimizin yoğun bir yerel ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığı.



Türkiye ekonomisinden ve dünyadaki gelişmelerden bağımsız olarak bizim spesifik yerelde yaşadığımız bir yerel ekonomik kriz vardı. Bu krize rağmen, Global yatırımın buradaki yatırım planlarını değiştirmemeleri bizim için değeri önemli. Tabi bu anlamda bizlerin bir şey yapmaları gerekiyordu. İstanbul’da ve Ankara’da da alışveriş günleri yapılıyor. İnanın Türkiye kamuoyunda Van’da yapıldığı kadar pek karşılık bulamıyor. Bu da demek ki Van çok konsept bir kenttir. Önceki dönemlerde söylüyorduk. İstanbul ve Ankara başkent değilken, Van başkentti. Önemli bir medeniyete başkentlik yapmış, önemli bir merkezdir. Her zaman insanların kendilerine yaşam alanı olarak seçtiği bir merkez. İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye genelinde ulusal bağlamda yaptığımız 3’ncü kenttir. Van’da biz buna dokunabiliyoruz, geçen yıl dokunduk, bu yılda yaptığımız anketlerde insanların beklentilerinin ne kadar yüksek düzeyde olduğunu görmüş olduk. O yüzden doğru projelerle doğru zamanlarda hepimizin şehrimizin olağan hayatını sürdürebilir kılacak çalışmalar içerisinde olmazı gerektiği inancıyla herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından Van festivali ile ilgili slayt sunumun izlenmesinin ardından Van TSO Genel Sekteri Ramazan Temizer, slayt eşliğinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Toplantı soruların cevaplanması ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.