Kapıköy Sınır Kapısı transit geçişe ne zaman açılacak?

Kapıköy Sınır Kapısı transit geçişe ne zaman açılacak?
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu ile ilgili projenin Haziran ayında hayata geçirileceğini söyledi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu ile ilgili projenin Haziran ayında hayata geçirileceğini ve buna karşılık İran tarafının da buna karşılık gelen Razi sınır kapısında iyileştirmeye gideceğini belirterek, "Biz bir yaparsak onlar iki yapar, yeter ki adım atalım. Bu açıdan ben Kapıköy sınır kapısının geleceğini İran'la ilişkilerde görüyorum." dedi.

Edinilen bilgilere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Van-İran arasında yer alan Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu için bir proje hazırladı. 

Bütün araçların transit geçişi için 3 giriş ve 3 çıkış peronu, idari binalar, sosyal donatılar, araç park yerleri, yeşil alanlar ve alışveriş noktalarının olduğu projenin temeli Haziran ayında atılacak. 
Gerekli ödeneğin de ayrıldığı projenin 15 ayda bitirilmesi hedefleniyor.

VAN TSO BİLGİLENDİRİLDİ
Konuyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı, AK Parti Van eski Milletvekili Fatih Çiftçi ile Van TSO Başkanı Necdet Takva Van'da bir görüşme gerçekleştirdi.
Çiftçi, proje hakkında Van TSO Başkanı Takva'yı bilgilendirdi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

TAKVA'NIN AKTARIMI
Van TSO Başkanı Takva da, Çiftçi ile yaptığı görüşmeler hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. 
Projenin, Fatih Çiftçi'nin büyük gayretleri ile Ankara'da yapılan 15 günlük bir çalışmayla ortaya çıkarıldığını ve kitapçık haline getirildiğini belirten Takva, şu bilgileri verdi:
"Biz burada projeyi birlikte gözden geçirdik. Çok mükemmel bir proje. Fatih beyin büyük gayretleri olmuş, mutlaka bu projenin yapılması gerektiğini söylemiş. Üzerinde çok durmuş ve sonunda da oldu. Biz oda olarak ne yardım yapabiliriz diye sorduğumuzda da Fatih bey, 'Bakanlığın para sorunu yok, sizin bir şey yapmanız gerekmiyor, biz gereken ödeneği aktarmış durumdayız' dedi. Burası Selçuklu mimarisine uygun bir tarzda yapılacak. Kesin bir gün belli değil ama Haziran ayında temel atmaya başlanacak."

İRAN'DA 16 KM

İran tarafında da Kapıköy'e karşılık gelen Razi sınır kapısının olduğunu ve burada modernizasyona ihtiyaç duyan 16 km'lik bir yol olduğunu belirten Takva, bu konuda da İran'la ilişkilere dikkat çekti. 

Kapıköy Sınır Kapısı'nın geleceğinin İran'la ilişkilere bağlı olduğunu belirten Takva, şunları anlattı:

"Biz oda olarak bu iş üzerinde çok durduk. Üç ay önce İran'da yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdik. Bütün İran basını bizim ziyaretimizi konuşuyordu. İran kamuoyu bu ziyaretimizi çok önemsiyordu. Ayrıca Ankara'da bakanlık yetkilileriyle görüşmeler yaptık. 'Yatırım yaparsak elimizde kalabilir' diyorlardı, biz zarar edilmeyeceğini taahhüt ettik. Şimdi eğer biz kendi tarafımızda bir şey yapmasak İran da yapmaz, biz yaparsak onlar iki katını yapar. Biz bu projeyi hayata geçirdiğimizde onlar da kendi taraflarındaki eksikleri giderecekler, bu imkânları fazlasıyla var. Yeter ki biz adım atalım. O nedenle ben bunun geleceğini İran'la ilişkilerde ve bizim atacağımız adımlarda görüyorum."

LOJİSTİK MERKEZ

Takva, Van'a bir Lojistik Merkez düşünüldüğü bilgisini de verdi. 

Gümrük ve Ticaret Bakan yardımcısı Çiftçi'nin "Bundan sonraki hedefim ilimize bir lojistik merkezdir" dediğini belirten Takva, "Bu merkez de organize sanayi bölgesini de içine alan 1 milyon metrekarelik bir alandır" diye kaydetti.

Kaynak: Prestij Gazetesi